13.04.2024
Телеканал NTD

Таргани-кіборги допомагатимуть у рятувальних операціях

Таргани-кіборги допомагатимуть у рятувальних операціях

Комахи-кіборги допомагатимуть шукати постраждалих після землетрусів та інших лих. Так уважають японські дослідники з міста Вако...

Дата завантаження: 2024-05-13

video

Комахи-кіборги допомагатимуть шукати постраждалих після землетрусів та інших лих. Так уважають японські дослідники з міста Вако. Вони розробили спеціальний рюкзак з обладнанням і гнучку сонячну панель і помістили це на великого таргана. Сама плівка не товща за людську волосину — усього чотири мікрони.

Для експериментів обрали мадагаскарських шиплячих тарганів, бо вони досить великі, щоб нести обладнання, і не мають крил. Навіть коли все необхідне приклеїти до спини цих комах, вони можуть долати невеликі перешкоди або, якщо перевернулися, знову вставати на лапки.

Команди таргану віддають через блутус. У потрібному напрямку він рухається завдяки імпульсам.

[Кендзіро Фукуда, дослідник]:
«Прорив у цьому конкретному дослідженні в тому, що на тіло комахи прикріплюють надзвичайно тонкий сонячний елемент. Так комаха має бездротовий зарядний пристрій потужністю більш як 10 МВт».

Усередині роботів батареї сідають швидко, тому час на обстеження також зменшується. Перевага комахи-кіборга в тому, що вона рухається сама, тож електрики для цього не треба.

[Кендзіро Фукуда, дослідник]:
«Ми вважаємо, що цю розробку зможуть використовувати для пошуку людей, що вижили, у зонах стихійних лих. Зокрема там, де стався землетрус і люди привалені уламками будівель».

Наступний етап — зробити розміщені на спині датчики мініатюрнішими, щоб комахам було легко рухатися, а також додати відеокамери.

До того ж рюкзак, який надягають на спину таргана, можна зняти. Це означає, що під час експериментів жодна комаха не постраждала.

Водночас дослідники шукають інше застосування й для сонячної плівки. Так, вони кажуть, що якщо погідного дня помістити її на парасольку, то можна виробити достатньо енергії, щоб зарядити мобільний телефон.
Коротке посилання на цю сторінку:

Таргани-кіборги допомагатимуть у рятувальних операціяхУ пластику знайшли набагато більше хімікатів, ніж виявили раніше«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїУ Великій Британії вуличні шафи переробляють на зарядні станції для електромобілів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: