29.11.2024
Телеканал NTD

Рада з прав людини ООН несподівано відхилила дебати про порушення в Китаї

Рада з прав людини ООН несподівано відхилила дебати про порушення в Китаї

Рада ООН з прав людини зробила рідкісний крок. Вона відхилила пропозицію провести дебати про можливі порушення..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

Рада ООН з прав людини зробила рідкісний крок. Вона відхилила пропозицію провести дебати про можливі порушення прав людини в Китаї. Обговорити хотіли переслідування в Сіньцзяні мусульман-уйгурів, яке здійснює панівна компартія.

Це несподівана перемога для Пекіна, який прагне уникнути будь-яких розслідувань цих звинувачень.

До цього за всю 16-річну історію Ради пропозиції про проведення дебатів відхиляли лише один раз. Багато хто вважає, що це удар по правах людини загалом, а також по авторитету ООН.

Пропозицію про дебати висунуло кілька країн, зокрема США, Канада та Велика Британія.

[Саймон Менлі, посол Великої Британії в РПЛ ООН]:
«Ми зібралися тут, щоб обговорювати найсерйозніші порушення прав людини, де б і хто б їх не вчиняв. Не має сумнівів, що серйозність і масштаби того, про що повідомляють із Сіньцзяну, вимагають таких дебатів».

Управління ООН з прав людини 31 серпня опублікувало звіт про ситуацію в регіоні. У ньому подано свідчення того, що в Сіньцзяні можуть відбуватися злочини проти людяності.

Водночас уперше ситуацію з правами людини в Китаї включили до порядку денного Ради. До цього такі питання не порушували через тиск Пекіна.

Правозахисні організації звинувачують владу КНР у зловживаннях щодо мусульманської етнічної меншини уйгурів, яких у Сіньцзяні живе коло 10 мільйонів. Порушення включають масове використання примусової праці в таборах. Пекін усі звинувачення відкидає.

За дебати проголосували 17 країн, 19 — проти, включно з Катаром, Індонезією, ОАЕ та Пакистаном. 11 держав утрималися.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рада з прав людини ООН несподівано відхилила дебати про порушення в КитаїВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мераЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіІзраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСуВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламенту

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: