15.04.2024
Телеканал NTD

ООН закликає сторони війни в Ємені повернутися до переговорів

ООН закликає сторони війни в Ємені повернутися до переговорів

У Ємені скінчився термін припинення вогню, і сторони не змогли його подовжити. Це означає, що в..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

У Ємені скінчився термін припинення вогню, і сторони не змогли його подовжити. Це означає, що в країні, де вже сім років триває громадянська війна, воєнне протистояння може загостритися.

Тепер ООН закликає сторони повернутися за стіл переговорів. Спецпосланець організації щодо Ємену Ганс Грундберг уважає, що ситуація дуже напружена.

[Ганс Грундберг, спецпосланець ООН з питань Ємену]:
«Навіть невеликий інцидент може спровокувати руйнівні наслідки. На щастя, поки що воєнні дії не наростають».

Грундберг каже, що й далі наполягатиме на мирній угоді між коаліцією під керівництвом Саудівської Аравії і повстанцями-хуситами, яких підтримує Іран. Обидві сторони під великим міжнародним тиском, спрямованим на укладення угоди.

У квітні в країні досягли угоди про припинення вогню на два місяці. Потім її двічі подовжували, хоч обидві сторони повідомляли про порушення.

ООН просуває повномасштабний тривалий договір, згідно з яким у країні держслужбовцям видаватимуть зарплату, збільшать постачання пального й кількість авіарейсів, відкриють дороги й припинять бої.

Наріжним каменем лишається механізм оплати праці держслужбовців. На думку ООН, він буде корисним усім єменцям, а також полегшить їхнє економічне становище.

Завдяки попереднім припиненням вогню з порту Ходейда, який утримують хусити, уперше за роки почали привозити більше пального. Також зі столиці почало вилітати більше авіарейсів. Вона теж під контролем повстанців.

За даними гуманітарних організацій, конфлікт у Ємені забрав життя десятків тисяч осіб, зруйнував економіку й призвів до голодування мільйонів жителів.
Коротке посилання на цю сторінку:

ООН закликає сторони війни в Ємені повернутися до переговорівПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставкуООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьСуд над імовірними китайськими шпигунами пройшов у ЛондоніГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданніШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантівВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі Гази

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: