15.04.2024
Телеканал NTD

Протести в Ірані через смерть Махси Аміні стають дедалі запеклішими

Протести в Ірані через смерть Махси Аміні стають дедалі запеклішими

У всьому світі не вщухають протести через смерть 22-річної іранки, затриманої «поліцією моралі». Демонстрації й мітинги..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

У всьому світі не вщухають протести через смерть 22-річної іранки, затриманої «поліцією моралі». Демонстрації й мітинги відбуваються біля будівель посольств Ірану в Лондоні, Берліні, Афінах та інших містах.

Водночас МЗС Ірану викликало послів Великої Британії й Норвегії в Тегерані. Їм висловили ноту протесту у зв’язку з так званим втручанням їхніх країн у внутрішні справи Ірану і створенням ворожої атмосфери засобами масової інформації.

Нагадаємо, що 16 вересня в Ірані померла Махса Аміні. За два дні до цього її затримала «поліція моралі» за неправильне носіння хіджабу. Невдовзі побиту дівчину доправили з поліцейської дільниці до лікарні. Медики боролися за її життя, але врятувати не змогли.

Одразу після смерті Аміні в Ірані спалахнули протести. Їх підтримали в інших країнах. На знак незгоди жінки обрізають волосся.

[протестувальниця]:
«Зістригаю волосся, бо вже завтра багато моїх сестер в Ірані можуть померти через хіджаб. Я проти цього. Не хочу підкорятися терористичному й диктаторському режиму. Я вийшла підтримати свій народ, бо в нього немає права голосу, немає журналістів, які могли б про нього говорити».

У самому Ірані антиурядові протести стають дедалі жорстокішими. У них беруть участь жителі щонайменше 16 провінцій із 31. Влада обмежила доступ до інтернету. Проте, люди знаходять способи координувати виступи. Поліція пускає в хід сльозогінний газ і вогнепальну зброю. Загинуло близько 50 осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

Протести в Ірані через смерть Махси Аміні стають дедалі запеклішимиПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію владиНапади на німецьких політиків напередодні виборів почастішалиСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониВеликі повені на півночі Іраку: є загибліДональд Трамп переміг на республіканських виборах у МічиганіАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиЗбиті в Ізраїлі іранські дрони, дуже ймовірно, мають китайські компоненти

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: