27.01.2024
Телеканал NTD

Шлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство Швеції

Шлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство Швеції

Угорщина ратифікувала вступ Швеції до НАТО. Таким чином, зникла остання перешкода для історичного кроку скандинавської країни,..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Угорщина ратифікувала вступ Швеції до НАТО. Таким чином, зникла остання перешкода для історичного кроку скандинавської країни, яка зберігала нейтралітет під час двох світових та Холодної війни.

Перед голосуванням до парламенту Угорщини звернувся прем’єр-міністр Віктор Орбан.

[Віктор Орбан, прем’єр-міністр Угорщини]:

«Шведсько-угорська військова співпраця та вступ Швеції до НАТО зміцнять безпеку Угорщини».

Стокгольм відмовився від політики неприєднання, щоб зміцнити свій захист. Однак він наразився на опір Анкари та Будапешта.

Анкара не хотіла ратифікувати заяву Швеції, вимагаючи жорсткіших заходів щодо Робітничої партії Курдистану (РПК), яка, з її слів, знайшла прихисток у цій скандинавській країні. У Туреччині РПК вважають терористичним угрупованням. У відповідь Швеція змінила свої закони та пом’якшила правила продажу зброї, і Туреччина погодилася на членство.

Зволікання Угорщини мало менш чіткі причини. Будапешт переважно висловлював невдоволення шведською критикою на адресу уряду прем’єр-міністра Орбана. Якихось конкретних вимог він не висував.

Вступ Швеції та Фінляндії — найзначніше розширення альянсу з 90-х років минулого століття.

[Роберт Дальсьо, аналітик Шведського агентства оборонних досліджень]:

«НАТО отримує серйозного й умілого члена, і це усуває фактор невизначеності в Північній Європі. Останній шматочок пазла стає на своє місце, роблячи позицію НАТО в Скандинавсько-Балтійському регіоні цілісною».

Швеція надасть альянсу такі ресурси, як новітні підводні човни, адаптовані до умов Балтійського моря, та значний парк винищувачів Gripen місцевого виробництва.

До того ж цього року країна збільшить військові витрати. Припускають, що вони досягнуть мінімального порога НАТО — 2 % ВВП.
Коротке посилання на цю сторінку:

Шлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїГонконг посилив закон про нацбезпеку137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у РосіїЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникПрем’єр Іспанії тимчасово припинив виконувати обов’язки, щоб подумати про відставкуЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці ГаїтіПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівЗброя для України вже в дорозі: Байден підписав законопроєкт про допомогу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: