19.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (26 червня по 1 липня)

Огляд світових подій (26 червня по 1 липня)

1. Російські ракети влучили в торговий центр у Кременчуці Трагедія в торговому центрі Кременчук, Україна У..

Дата завантаження: 2024-03-19

video

1. Російські ракети влучили в торговий центр у Кременчуці

Трагедія в торговому центрі
Кременчук, Україна

У понеділок, 27 червня, дві російські ракети влучили у торговий центр у місті Кременчук. Виникла велика пожежа, яку рятувальникам вдалося швидко загасити.

Згідно з даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій на ранок вівторка загинуло щонайменше 18 осіб, понад 60 дістало поранення. Установити точну кількість постраждалих поки неможливо. Рятувальна операція триває.

Пожежа виникла на площі понад 10 тисяч квадратних метрів. Як припускають, до сигналу повітряної тривоги в торговому центрі могло перебувати коло 1000 осіб, зокрема жінок і дітей. Багатьом із них вдалося врятуватися. Але частина відвідувачів та працівників залишалася в приміщенні.

[Катерина Ромашина, очевидиця]:
«Ішла з роботи. І якраз дійшла до торгового центру й почала підійматися пандусом, як пролунав вибух. (З вікон) вилетіло скло, я впала. Потім через 10–15 секунд пролунав другий вибух. Я зрозуміла, що потрібно тікати, і з усіх сил утекла від епіцентру. Це було страшно».

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні назвав те, що сталося, продуманим і найбільш зухвалим терористичним актом в історії Європи. Також він закликав світових лідерів якомога швидше надати Україні необхідну протиповітряну зброю.

[Володимир Зеленський, президент України]:
«Ще до початку повномасштабної війни ми говорили партнерам, що нам потрібні сучасні системи протиракетної оборони. Це повторилося після 24 лютого. Люди в кременчуцькому торговому центрі заслуговували на безпеку, так само як і в будь-якому торговому центрі світу — десь у Філадельфії чи Тель-Авіві, чи в торговій галереї десь у Дрездені. Світ може і, отже, повинен зупинити російський терор. І тепер я можу сказати це, я чув це від наших партнерів: Україна має отримати надійний протиракетний захист, ми очікуємо на постачання відповідних систем».

Також у понеділок стався черговий жорстокий обстріл Харкова на півночі району Салтівка. Наразі відомо про п’ятьох загиблих і понад 30 поранених цивільних людей, п’ятеро з них діти.

2. Через повінь в Індії поширюється інфекція

Вода переносить інфекції
Марігаон, Індія

До стихійного лиха додалися ще й інфекційні хвороби. В індійському штаті Ассам люди вже понад місяць потерпають від повеней, яких не було 120 років. Загалом стихійне лихо забрало більш як сто життів.

Приблизно п’ять із половиною мільйонів осіб мусили покинути свій дім. Майже чотири мільйони з них перебувають у тимчасових притулках.

У місті Марігаон відкрили польовий шпиталь.

[М. Алі, лікар]:
«У місцевих жителів висока температура й кашель. У деяких районах люди страждають і від діареї. Але більшість пацієнтів мають шкірні захворювання».

За словами лікарів, усі ці хвороби передаються через воду, а вона зараз усюди.

Повені на сході Індії почались у травні після злив. У червні рясні дощі пішли знову. Цього місяця вже випало вдвічі більше опадів, ніж зазвичай. Майже весь штат Ассам затопило. Подекуди рівень води сягає півтора метра. Зруйновано мільйони будинків.

Влада штату відкрила майже півтори тисячі тимчасових притулків. Але ситуація важка навіть там. Бракує продовольства та питної води. До ізольованих районів допомогу доставляють на човнах та гелікоптерах.

Численні річки в Ассамі регулярно виходять із берегів. Причина в рясних мусонних дощах та великому обсязі води, що стікає з Гімалайських гір. Експерти зазначають, що повені посилюються й через вирубування лісів поблизу річок.

3. Лідери G7 пообіцяли безстроково підтримувати Україну

Саміт «Великої сімки»
Баварія, Німеччина

У вівторок у німецькій Баварії завершився саміт країн «Великої сімки». У центрі уваги була загарбницька війна Росії в Україні та її наслідки. У комюніке саміту учасники запевнили, що вони підтримують Україну й далі здійснюватимуть економічний тиск на режим Володимира Путіна.

Лідери країн G7 заявили про намір надавати Україні фінансову, військову та гуманітарну допомогу стільки, скільки це буде потрібно.

Водночас вони планують активніше сприяти Україні в налагодженні виробництва та експорту товарів.

А ще в ухваленому документі «Велика сімка» підтвердила, що цього року виділить Україні понад 2,8 мільярда доларів для захисту й підтримки цивільного населення та 29 із половиною мільярдів, щоб поповнити бюджет країни.

Лідери G7 також заявили про намір провести міжнародну конференцію, щоб зібрати кошти для відновлення України. А ще зобов’язалися найближчим часом ужити проти Росії низку нових економічних заходів, зокрема заборонити імпортувати звідти золото.

На саміті порушили також й інші важливі питання, як-от зміну клімату, голод та боротьбу з пандемією.

Після зустрічі на найвищому рівні лідери країн G7 вирушили до Мадрида, щоб узяти участь у триденному саміті НАТО.

4. Губернатор Техасу обіцяє добудувати прикордонний мур, який зводив Дональд Трамп

Прикордонному мурові бути
Техас, США

Губернатор штату Техас Грег Ебботт закликав президента Джо Байдена відновити міграційні стратегії Трампа. Свою заяву він зробив після страшного інциденту в його штаті.

На околиці міста Сан-Антоніо виявили покинуту вантажівку. А в її закритому кузові було тіло 51 нелегального мігранта. Люди були замкненими всередині в умовах екстремальної спеки без води та кондиціонера.

Ще 13 людей вижило. Більшість у важкому стані в реанімації. У деяких загиблих знайшли посвідчення особи. Здебільшого це громадяни Мексики.

[Грег Ебботт, губернатор штату Техас]:
«За президента Трампа ми бачили найменше незаконних переходів за останні десятиліття. За президента Байдена ми спостерігаємо рекордно високі показники за весь час. Настав час президенту Байдену відновити методи, запропоновані президентом Трампом, які виявилися дуже ефективними».

Зі слів Ебботта, необхідно припинити практику, коли нелегалів на території США спочатку ловлять, а потім майже одразу відпускають. Також він уважає, що потрібно почати застосовувати те, що вже є.

[Грег Ебботт, губернатор штату Техас]:
«Добудувати мур на кордоні, зберегти політику повернення мігрантів до Мексики. Усе це є, але, як бачу, Байден не застосовує ці правила».

Ебботт каже, що збирається збільшити на кордонах кількість офіцерів, а ще зробити більше контрольно-пропускних пунктів. Також він обіцяє продовжити те, що не встиг закінчити Трамп.

[Грег Ебботт, губернатор штату Техас]:
«Штат Техас — єдиний у США, який будував свій прикордонний мур. І зараз ми працюємо з власниками землі, щоби зробити його довшим».

Джо Байден прийшов до влади в січні 2021 року. Після цього він почав послаблювати жорсткі міграційні обмеження Трампа. Водночас до південного кордону США з новою силою ринув потік нелегальних мігрантів.

5. Після землетрусу: тисячі афганців живуть на руїнах і чекають допомоги

Лихо після землетрусу
Афганістан

На сході Афганістану Міна Гул намагається повернутися до колишнього життя.

[Міна Гул, потерпілий]:
«Наш дім зруйновано. Діти та жінки тут зі мною».

Минулого тижня тут стався сильний землетрус, який забрав життя понад 1000 людей. Тепер ті, хто вижив, намагаються врятувати залишки свого майна.

[Міна Гул, потерпілий] «Ми не маємо дому. Намети теж поки що не привезли. Жінки й діти живуть серед руїн прямо на вулиці. Немає ні туалетів, ні всього іншого. Нам немає де жити».

За даними міністерства охорони здоров’я, тисячі жителів регіону потребують чистої води та їжі.

А ООН попереджає, що через антисанітарію може початися епідемія холери.

Розв’язання проблеми лягає на плечі «Талібану», який торік захопив у країні владу. Багато іноземних урядів звинувачують його в порушенні прав людини.

Водночас люди чекають від влади підтримки.

[Абдул Рехман, потерпілий]:
«Я засмучений. Ми хочемо, щоб уряд відбудував наші житла. Їжа мене не дуже хвилює, це не найбільша проблема. Найскладніше — будівництво. І допомога потрібна саме тут. Поки спекотно. Але незабаром прийде зима, а ми люди бідні».

ООН та деякі країни вже відправили гуманітарну допомогу. Найближчими днями має прийти більше.

Водночас влада Афганістану вимагає від міжнародної спільноти скасувати санкції. Вона хоче, щоб розморозили мільярди доларів, які лежать у західних банках.

6. У Франції ухвалили вирок ісламісту, який 2015 року влаштував у Парижі бійню

Вирок терористу
Париж, Франція

Довічне ув’язнення за тероризм. Суд Франції ухвалив вирок єдиному, хто вижив із загону ісламістів, які в листопаді 2015 року влаштували в Парижі бійню. Тоді загинуло 130 осіб.

Головний підозрюваний Салах Абдеслам ще на початку судового процесу оголосив, що є солдатом угруповання «Ісламська держава». Він узяв на себе відповідальність за всі терористичні дії.

Багатогодинних нападів зазнав мюзик-хол «Батаклан», шість барів і ресторанів, а також периметр стадіону «Стад де Франс». Інцидент приголомшив Францію та решту світу.

Абдеслама засудили до довічного ув’язнення без права на дострокове звільнення. Це найсуворіший вирок, який існує у Франції. Раніше його ухвалювали лише чотири рази.

Ще 19-х чоловіків засудили за допомогу в організації терактів.

13 осіб були на засіданнях, шістьох засудили заочно. Це ті, хто допомагав дістати зброю та автомобілі, а також спланувати напади.

До вироку десять із них були під вартою. Хтось узяв на себе відповідальність за заподіяне, а хтось вирішив мовчати.

Французькі політики підтримали рішення суду. Експрезидент Франції Франсуа Олланд, мер Парижа Анн Ідальго та лідер правого крила Марін Ле Пен висловили співчуття сім’ям загиблих.

7. Звіт ООН: скільки людей загинуло за 10 років війни в ​​Сирії

Скільки загиблих?
Звіт ООН щодо Сирії

Скільки людей загинуло в Сирії за останні десять років війни? Ці дані недавно опублікувало у звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

[Равіна Шамдасані, представниця УВКПЛ ООН]:
«У період з 1 березня 2011 року до 31 березня 2021 року в Сирії через конфлікт було вбито 306 887 мирних жителів. Це найбільша підрахована кількість загиблих цивільних у Сирії, пов’язаних із конфліктом».

Представниця УВКПЛ ООН Равіна Шамдасані каже, що коло 143 тисяч смертей підтверджено документально, з повним ім’ям, датою та місцем загибелі. Ще 163 тисячі — за допомогою статистичних підрахунків.

[Равіна Шамдасані, представниця УВКПЛ ООН]:
«Але дані про кількість загиблих у конфлікті — це не абстрактні цифри. Це конкретні люди».

Звіт також містить дані про вік та стать загиблих, про те, хто причетний до смерті та від якої зброї жертви померли.

[Равіна Шамдасані, представниця УВКПЛ ООН]:
«За приблизними підрахунками, упродовж останніх десяти років у середньому щодня насильницькою смертю гинуло 83 мирні жителі».

Водночас, як зазначає Шамдасані, документ не включає смерті, які настали через те, що люди не мали доступу до медичних послуг і лікарень, або через те, що в них просто забракло їжі та води.

Загалом кількість загиблих становить приблизно півтора відсотка населення Сирії, яке було на початку воєнного конфлікту.

Однією з головних причин загибелі називають застосування деяких видів зброї. Ще люди гинули, бо ставали випадковими жертвами бойових зіткнень та штурмів. Понад 23 % смертей припадає на важке озброєння та вибухівку.

8. Прототип космічного заводу готують до запуску у Великій Британії

Перші супутники
Велика Британія

У британському місті Кардіфф готують до старту перший супутник, який вирушить у космос із території країни. Цей пристрій — прототип космічного заводу. Він вироблятиме такі матеріали, які неможливо створити на Землі.

Мікрогравітація дасть змогу виготовляти легші та міцніші металеві сплави, а ще ефективніші напівпровідники.

[Ендрю Бейкон, співзасновник компанії-розробника]:
«Можливо, у найближчі 5–10 років компоненти багатьох речей, якими користуються люди, буде створено в космосі. Чи це енергетична мережа, чи поїзд, у якому ви їдете».

Супутник стартує з першого в Європі космодрому, розташованого в аеропорті «Ньюкі» в Корнуоллі.

Використовуючи ту саму злітно-посадкову смугу, що й комерційні літаки, «боїнг 747» компанії Virgin Orbit понесе під крилом 21-метрову ракету.

Компанія, що належить Річарду Бренсону, успішно запустила свою першу ракету в січні 2021 року.

[Ден Гарт, виконавчий директор Virgin Orbit]:
«Літак Virgin Orbit тепер може стати важливою частиною стартової інфраструктури. Це буде перший крок».

Ракету запустять цього літа з висоти 10 кілометрів над Атлантикою. Очікується, що супутникова програма підійме місцеву економіку.

[Меліса Торп, голова Spaceport Cornwall]:
«Тільки в космопорті з’явиться 150 робочих місць. Ще коло 240 буде в ланцюжку постачань, на допоміжних об’єктах та в компаніях, які супроводжуватимуть запуски».

Space Forge стане першою компанією, яка вироблятиме матеріали в космосі в комерційних обсягах. Потім їх доставлятимуть на Землю на продаж.

Примітно, що супутник можна використовувати повторно.

9. Унікальний готель в Індії: замість скла — сонячні панелі

Сонячні панелі замість вікон
Вишакхапатнам, Індія

Унікальний готель в Індії. Замість вікон у ньому стоять сонячні панелі. Так власник хоче зменшити споживання вугілля та зробити внесок у захист довкілля.

[Нараяна Рао, власник готелю]:
«Якщо я використовую у своїй будівлі скло чи аквапанелі, то мені доводиться споживати 40 кіловат-годин електроенергії із природних джерел. Цю електроенергію виробляють із вугілля та гідроенергії. Використовуючи сонячні панелі, я принаймні допомагаю заощадити ті 40 кіловат-годин, які я споживаю».

Власник Нараяна Рао каже, що встановив на свій 5-поверховий готель 201 сонячну панель. На це витратив понад 50 тисяч доларів.

Одна вертикальна сонячна панель може виробляти 100 кіловат-годин електроенергії щодня. Рао цього більш ніж достатньо. Він віддає надлишки енергії до центральної енергосистеми.

[Нараяна Рао, власник готелю]:
«Сонячні панелі виробляють по 100 кіловат-годин енергії, які я використовую відповідно до своїх потреб. Енергію, що залишилася, я віддаю в мережу. Це означає, що я поверну свої інвестиції за найближчі шість років».

Сьогодні близько 40 % електроенергії Індія дістає із відновлюваних джерел, таких як сонце, вітер і вода.

Країна розглядає це як економний, ефективний і простий спосіб заповнити попит, що зростає.

У травні Індія виробила рекордну кількість зеленої енергії, зменшивши свою залежність від вугілля. Це дуже актуально, адже вугільні електростанції в країні старіють, а на обслуговування часто кошти не виділяють.

10. Студенти медичних вишів незабаром почнуть навчатися на голограмах

Навчання на голограмах
Велика Британія

Ось так скоро навчатимуться студенти медичних вишів. У цьому їм допоможе віртуальна реальність. Пацієнт, та й саме лікарняне ліжко несправжні. Це голограми.

За допомогою спеціальних гарнітур усі бачать те саме, причому з різних ракурсів. Ця технологія називається змішаною реальністю. Її розробив Кембриджський університет разом із технологічною фірмою зі США.

[Джонатан Мартін, співавтор розробки]:
«Симуляція створює середовище, де студенти можуть припускатися помилок без значних наслідків і почуватися в безпеці».

Технологія також допоможе вишам, які не мають можливості купити для навчання дорогі манекени.

[Джонатан Мартін, співавтор розробки]:
«Можна під’єднатися навіть за допомогою мобільного телефона. Вони обладнані такою технологією, яка показує все, на що спрямована камера. Певний реалізм буде, але з гарнітурою, звісно, ​​ліпше».

Програмне забезпечення ще розробляють. Але до кінця року його обіцяють випустити. Група студентів медичного факультету тестувала програму останні п’ять місяців.

Наразі доступна лише одна змодельована ситуація. Це пацієнт, який має проблеми з диханням. Студенти використовують стетоскоп, зчитують показники на моніторах, накладають кисневу маску та роблять багато чого ще.

Розробники обіцяють змоделювати всілякі ситуації. І для кожної буде свій рівень складності.

Очікують, що навчання на голограмах почнуть впроваджувати в британських вишах уже 2023 року.

11. Кенійські дайвери відновлюють коралові рифи в Індійському океані

Дайвери рятують коралові рифи
Шимоні, Кенія

Ці четверо дайверів стоять на передовій порятунку коралових рифів у Кенії. У 1998 явище Ель-Ніньйо спричинило масову загибель коралів в Індійському океані. А без них занепадає і решта морської екосистеми.

Кораловим рифам ще загрожує видобуток піску. Коли його підіймають із дна, частина осідає на живі організми, через що ті не отримують кисень і гинуть. Небезпечні й величезні рибальські траулери.

[Пітер Водегель, морський біолог]:
«Це наче в лісі валити бульдозером дерева, щоб упіймати кількох оленів. Через деякий час не буде ні лісу, ні оленів. Те саме відбувається з морськими мешканцями. Якщо завдавати шкоди дну, то все живе помре».

Дайвери збирають зламані корали та доставляють їх на спеціальну ферму.

[Ятін Патель, інструктор із дайвінгу]:
«Якщо їх залишити на піску, за кілька днів вони помруть. Але якщо їх досить швидко підійняти й розмістити в наших розплідниках, вони перетворяться на коралове дерево. Оскільки вони дістають поживні речовини, то ростуть дуже швидко».

Вирощені корали повертають до океану. Гілочки прикріплюють там, де рифи пошкоджені.

[Ятін Патель, інструктор із дайвінгу]:
«Там з’являється більше риби. Корали приваблюють морських істот, і вони поступово облаштовуються серед рифів».

Дайвери розмістили біля узбережжя 800 конструкцій, до яких також прикріплюють коралові гілочки. За рік вони висаджують понад 8000 коралів.

12. Рогаті спецсили борються з бур’янами в парку на Мангеттені

Рогаті спецсили
Нью-Йорк, США

Рогатий спецзагін знову висадився в центрі Нью-Йорка. Ці 20 кіз не бояться труднощів і йдуть до кінця. Їхня місія — урятувати парк від рослин-чужинців, які загрожують місцевій флорі. Виконувати завдання починають одразу.

[Джон Геррольд, директор парку]:
«Їм подобається така рослинність. Вони їдять плющ, виноград і троянду рясноцвіту. Саме цього ми й хочемо позбутися».

Раніше з бур’янами тут боролися за допомогою хімікатів. Але потім вирішили, що кози — екологічніший спосіб. До того ж гостям парку подобається за ними спостерігати.

[жителька Нью-Йорка]:
«Цікаво дивитися, як вони поїдають бур’яни та доглядають за парком. Це така собі взаємодопомога. Кози дістають те, що потрібно їм, а парк — те, що треба йому».

До парку на Мангеттені кіз привозять із півночі штату Нью-Йорк. Але така армія травоїдних пробуде тут лише один день. Потім 16 тварин повернуться на ферму. Лише чотири кози залишаться тут на все літо.

13. Фінтес-гуру Джо Вікс провів масове тренування в парку Лондона

Масове тренування
Лондон, Велика Британія

Популярний фітнес-тренер Джо Вікс зібрав величезну команду просто в «Гайд-парку» британської столиці. Тут він проводить високоінтенсивне інтервальне тренування для всіх, хто не боїться попітніти.

Це спроба встановити новий рекорд Гіннеса. Утім, Віксу це не вдалося. Зібралося менш як 3804 особи. Саме стільки йому вдалося залучити у 2017 році, коли він і встановив рекорд.

[учасниці тренування]:
«Це було фантастично. Так чудово, коли збирається така юрба й разом займається. Мені дуже сподобалося. <…> Так, було дуже добре».

Високоінтенсивне інтервальне тренування складається з коротких періодів великої активності, які змінюють невеликі перепочинки.

[учасник тренування]:
«Ні, надто складно не було. Він сьогодні нас не дуже мучив. Але було добре. Пульс точно почастішав».

Цей фітнес-гуру, відомий як Тренер Тіла, має мільйони підписників у соціальних мережах. До нього звертаються за відеотренуваннями та порадами щодо здорового способу життя.

Популярність Вікса зросла під час пандемії коронавірусу, коли карантин і закриті спортивні зали змушували людей тренуватися вдома.

[учасниця тренування]:
«Джо допоміг мені в період ізоляції, тому я хотіла допомогти йому зібрати гроші на благодійність і побити світовий рекорд».

Вхід на захід був за квитками. Усі зібрані кошти відправили організації, яка запобігає самогубствам.

Варто зазначити, що Вікс популярний не лише серед дорослих, а й серед дітей. Коли під час локдаунів шкільне навчання було дистанційним, його щоденні відеоролики «Фізкультура з Віксом» змушували британських дітей рухатися.

14. Готель без стін біля заправки: новий проєкт братів Ріклін

Готель біля заправки
Швейцарія

На цьому готельному ліжку через шум навряд чи вдасться заснути. Але для братів-близнюків Ріклін зі Швейцарії це не головне. Для них це артінсталяція, яка підштовхує людей замислитися про глобальні питання.

До цього вони встановлювали свій готель у мальовничій швейцарській місцевості та всередині бункера. А тепер обрали узбіччя дороги в південному кантоні Вале прямо біля заправки. Відпочивали під цінниками на бензин.

[Франк Ріклін, автор інсталяції]:
«У цій новій антиідилічній версії сон не головне. Важливо замислитись про нинішню ситуацію у світі. Перебування тут — це заклик до негайних змін у суспільстві».

Гостей запрошують полежати біля дороги й подумати про такі проблеми, як зміна клімату, війни та безмежне прагнення людини до суперництва й конкуренції.

[Патрік Ріклін, автор інсталяції]:
«Якщо казати простіше, зараз не час спати, ми повинні реагувати. Якщо нічого не змінити, то антиідилічних місць може бути більше, ніж ідилічних».

Загалом цього разу готельних номерів без стін не один, а чотири. Інші ліжка встановили у винограднику та на мальовничих схилах.

Разом із послугами дворецького, напоями та сніданком кожен коштує 325 швейцарських франків за ніч. Це приблизно 340 доларів. Номери доступні з 1 липня до 18 вересня.

Водночас, як кажуть брати Ріклін, їхні відкриті готелі надзвичайно популярні. У списку очікування на новий номер близько 6500 осіб.

15. У Гонконгу залишилася лише одна фабрика, де порцеляну розписують вручну

Ручний розпис порцеляни
Гонконг, Китай

Стоси тарілок, глеки, вази та чайники. На цьому складі зберігаються вироби порцелянової фабрики. Вона остання в Гонконгу, де ще розписують посуд вручну. Її майже сто років тому заснував дід Джозефа Цо, нинішнього власника.

Фабрика швидко стала популярною завдяки майстерному розписові. Посуд прикрашали малюнками, традиційними для китайської провінції Цзянсі.

[Джозеф Цо, власник фабрики]:
«Китай переживав “Культурну революцію” та інші трагедії. Люди там жили погано, і країна не могла наздогнати світову промисловість. А Гонконг був стабільним місцем, тож у 60-ті – 80-ті роки експорт процвітав».

Китайську порцеляну купувало багато іноземних компаній, зокрема й усесвітньо відомі. Посуд із Гонконгу цінували і в Європі, і в США.

На цій фабриці працюють у техніці підглазурного розпису. Тобто майстер спочатку наносить малюнок, а потім виріб обпалюють у печі.

Фірмовий візерунок — «Кантонська троянда». Фарба, яку використовують у цьому розписі, називається «сіхун». Її роблять з оксиду свинцю, кварцу та фрити — суміші солей зі склом. Також додають ще дещо.

[Бетті Хо, майстриня з розписування порцеляни]:
«Сіхун — це особлива фарба. До неї додають справжнє золото. Візерунок “Кантонська троянда” цінують не лише за фарбу сіхун, а й за техніку малювання».

Нині на фабриці працює лише два майстри, які розписують вироби. Обом уже за 80. А молодь вчитися не приходить.

[Чань Яньва, працівниця фабрики]:
«Часи змінилися. Усі дивляться у свої смартфони та не люблять довго сидіти на місці. Як це ще пояснити? Діти стали непосидючими. Їм потрібні смартфони. Як вони висидять тут вісім годин?»

У Китаї почали робити порцеляну в III столітті, в епоху династії Хань. Розквіт цього ремесла розпочався за часів імперії Тан, у другій половині першого тисячоліття. А вершини розвитку воно досягло за династії Сун, яка існувала з X по XIII століття.

16. Стародавня лодська мозаїка повернулася до Ізраїлю після світового турне

Стародавня мозаїка повернулася
Лод, Ізраїль

Її створили 1700 років тому, але з часом вона зникла з-перед людських очей. Пройшли століття, і так сталося, що цей твір мистецтва знову постав перед людьми. Це знаменита лодська мозаїка, яку знайшли в передмісті Тель-Авіва в 1996 році.

Останні десять років вона мандрувала за кордоном. Її виставляли в найкращих музеях світу. А зараз вона повернулася до Археологічного центру лодської мозаїки в Ізраїлі.

Розмір стародавнього твору — 17 на 9 метрів. Він прикрашав підлогу вілли, що належала заможній людині.

[Хагіт Торге, археолог]:
«Мозаїчна підлога типова для будівель III й IV століть. Власник, імовірно, був дуже багатим торговцем, бо мандрував усім світом. Він добре знав кораблі, бачив риб та всіляких тварин, зображених на мозаїці».

Кораблі на мозаїці — це римські торгові судна. Також є зображення диких тварин і міфічних істот. Водночас людей серед них немає. Тому вчені вважають, що мозаїку міг замовити єврей, який не хотів бачити у своєму домі зображення римських богів.

Артефакт знайшли будівельники, які розширювали вулицю в Лоді. Це одна з найбільших знайдених в Ізраїлі мозаїчних підлог, які добре збереглися.

17. У зоопарку на Кубі несподівано для всіх народився білий носоріг

Дитинча білого носорога
Гавана, Куба

Коли під час екскурсії гіди Кубинського національного зоопарку побачили цього маленького білого носорога, їхньому подиву не було меж. Про те, що самка Кетрін вагітна, ніхто й не підозрював. Але 9 червня в неї народилося дитинча.

Поповнення в родині білих носорогів тут сталося вдруге за останні чотири роки. До цього 20 років вони дитинчат взагалі не народжували.

Малюка назвали Ель. Носороги тут, як і багато інших мешканців, на вільному вигулі. На співробітників зоопарку агресивно не реагують, бо ті їх постійно годують. Ветеринар зміг наблизитися до мами-носорога на п’ять метрів.

[Йоель Мачадо, ветеринар]:
«Ми вперше бачимо, як дитинча їсть. Воно завжди підходить разом із мамою, щоби подивитися, що ми даємо їй поїсти. Але зараз вперше бачимо, як воно їсть саме».

У зоопарку живе вісім білих носорогів — три самці та п’ять самок. Тут діє програма розведення цих тварин, оскільки вони занесені до Червоної книги.

Білий носоріг — найбільший представник родини. Це четверта за величиною сухопутна тварина на планеті. Самці виростають до півтора-двох метрів заввишки й можуть важити до п’яти тонн.

18. Фестиваль квітів і трав: Вірменія відроджує знання предків

Фестиваль квітів
Вірменія

Вінки різних форм і розмірів навчають плести на фестивалі квітів і трав у Вірменії. Захід проводять щороку в селі Єнокаван, що на північному сході країни.

Тут вшановують вірменську культуру використання трав у кулінарії та медицині.

Для відвідувачів проводять різні майстер-класи, навчаючи заварювати трав’яні чаї або готувати традиційні страви з місцевими спеціями.

Один із найцікавіших заходів — конкурс на найкрасивіший капелюшок, прикрашений квітами.

[Вероніка Венюкова, відвідувачка]:
«Щойно ми сюди зайшли, як нас запросили брати участь у конкурсі капелюхів. Це дуже цікаво. Я раніше ніколи з таким не стикалася. Дуже цікаво робити вінки, щось робити прямо на місці».

Організатори кажуть, що місцеві традиції цікавлять як туристів, так і вірмен, які їх почали забувати. З їхніх слів, ще недавно травами Вірменії вважали чебрець і м’яту для чаю, а також звичайну траву для худоби. Але фестиваль багато зміг змінити.

[Ірина Чибухчан, співорганізаторка фестивалю]:
«Хотіли привернути до цього поновлюваного ресурсу увагу. Це і їстівні трави, і використання трав у декорі, використання в будівництві».

У цьому районі росте понад 300 видів трав.

[Даніель Цурфлу, відвідувач фестивалю]:
«Це прекрасний район, захопливі краєвиди, коли немає туману. Відколи я багато років тому сюди перебрався, я вже звик їсти вірменську зелень, трави. Вони дуже смачні».

Учасники приготували найдовший у світі бртуч. Це щось на кшталт шаурми, тільки начинка інша. Тут використали трави та сир. Довжина рола — 56 метрів.

Ну й наприкінці, звісно, ​​треба добре потанцювати.

Девіз фестивалю — «Ми захищаємо те, що ми любимо. Ми любимо те, що ми знаємо». Захід відвідало коло 50 учасників та понад 1000 гостей. Серед іншого тут також показували, як із трав робити ляльки, трав’яну косметику та навіть крафтовий папір.

19. Найкращим собакою Америки — 2022 став бладгаунд із кличкою Трампет

Найкращий собака Америки ― 2022
Нью-Йорк, США

Ось такий на вигляд найкращий собака Америки 2022 року. Знайомтеся, це бладгаунд із кличкою Трампет. Він переміг у Вестмінстерському дог-шоу. Чотирирічний Трампет став найкращим із 3000 собак 200 порід і різновидів.

Бладгаунди спочатку були гончаками. У Середньовіччі знать використовувала їх як охоронців. Але насправді ці собаки надто добродушні для такої роботи. Зате вони чудові шукачі. Щоправда, вихованню і дресируванню піддаються неохоче.

[Гізер Бюнер, власниця собаки]:
«Трампет дуже неслухняний, постійно бешкетує. Йому подобається копати ями й узагалі бути звичайним псом».

Вестмінстерське дог-шоу — найдавніша виставка собак у США. Цього року вона пройшла в 146-те. У ній брали участь собаки з десяти країн. Виставку перенесли з Нью-Йорка до маєтку Ліндгерст у Таррітауні.

Змагання пройшли в семи категоріях: підрушничні, гончі, вівчарки, службові, тер’єри, кімнатно-декоративні та неспортивні собаки. Потім фіналісти змагалися за звання найкращого з найкращих.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: