26.05.2024
Телеканал NTD

Президент Європейської комісії засудила російський продовольчий шантаж

Президент Європейської комісії засудила російський продовольчий шантаж

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн звинуватила Росію в навмисному знищенні зернових складів у всій..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн звинуватила Росію в навмисному знищенні зернових складів у всій Україні та в блокуванні українських кораблів із зерном. Через це близько 20 мільйонів тонн пшениці не може потрапити до країн, які гостро потребують продовольства. Про це вона заявила у вівторок під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

[Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії]:
«Сьогодні російська артилерія свідомо обстрілює склади із зерном в Україні й російські військові кораблі в Чорному морі блокують українські судна, повні пшениці та соняшнику. Наслідки цих ганебних дій усі бачать».

Президент також зазначила, що через це стрімко зростають світові ціни на пшеницю, від чого найбільше потерпають нестабільні країни та вразливі верстви населення.

[Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії]:
«Ціни на хліб у Лівані зросли на 70 %, а продукти з Одеси не змогли дістатися Сомалі».

Урсула фон дер Ляєн порівняла те, що зараз чинять російські окупанти в Україні, з діями радянської влади в 30-х роках минулого століття.

[Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії]:
«На окупованих Росією територіях України армія Кремля конфісковує запаси зерна й техніку. Декому це нагадує темне минуле, часи, коли радянська влада забирала врожай, що спричинило нищівний голод 1930-х років».

До війни Україна була четвертим за величиною експортером зерна у світі. Вона доставляла пшеницю та кукурудзу до Африки й Близького Сходу, а також продавала Всесвітній продовольчій програмі ООН половину потрібного для допомоги бідним країнам обсягу зерна.

[Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії]:
«Раніше експорт України становив п’ять мільйонів тонн зерна на місяць. Зараз він знизився до рівня від 200 тисяч до 1 мільйона тонн. Відновивши попередній рівень, ми зможемо забезпечити українцям необхідні доходи, а Всесвітній продовольчій програмі — продукти, яких вона так потребує».

Слід зазначити, що попередження про світову продовольчу кризу лунають дедалі частіше. Оскільки на Україну та Росію разом припадає майже третина світового постачання пшениці, а Україна до того ж є основним експортером кукурудзи, ячменю, соняшникової та ріпакової олії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Президент Європейської комісії засудила російський продовольчий шантажКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільницьСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпеку25 років репресій: прихильники Фалуньгун закликають зупинити переслідування в КитаїСлухання щодо БАПОРу: у Конгресі США агентство назвали «шоу жахів»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: