19.04.2024
Телеканал NTD

Російський військовик визнав себе винним у воєнному злочині

Російський військовик визнав себе винним у воєнному злочині

21-річний сержант російської армії Вадим Шишимарін у середу, 18 травня, визнав себе винним у вбивстві беззбройного..

Дата завантаження: 2024-04-19

video
FILE PHOTO: Russian soldier Vadim Shishimarin, 21, suspected of violations of the laws and norms of war, sits inside a defendants’ cage during a court hearing, amid Russia’s invasion of Ukraine, in Kyiv, Ukraine May 13, 2022. REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

21-річний сержант російської армії Вадим Шишимарін у середу, 18 травня, визнав себе винним у вбивстві беззбройного цивільного чоловіка. Справу розглядає Солом’янський районний суд Києва. Це перший судовий процес над російським військовослужбовцем, який брав участь у воєнному вторгненні до України.

Шишимаріна звинувачують у вбивстві 62-річного мирного жителя села Чупахівка Сумської області, яке було вчинене 28 лютого.

Зі слів підсудного, він та ще четверо російських солдатів на викраденому приватному автомобілі заїхали до села. Там вони побачили беззбройного цивільного, який вів велосипед узбіччям і розмовляв телефоном. Інший армієць наказав Шишимаріну вбити чоловіка, щоб той не повідомив про присутність російських військовиків. Тоді підсудний і здійснив кілька пострілів з автомата чоловікові в голову через відчинене вікно автомобіля. Той загинув на місці.

Якщо Шишимаріна визнають винним, йому загрожує до 10–15 років тюрми або довічне ув’язнення.

Цей процес для України має велике символічне значення. За словами генерального прокурора Ірини Венедіктової, це своєрідний сигнал для Росії.

«Цим судовим процесом ми надсилаємо чіткий сигнал, що жоден виконавець, жодна особа, яка замовила чи сприяла вчиненню злочинів в Україні, не уникне відповідальності», — написала вона у своєму твіттері.

Україна звинувачує Росію у звірствах та жорстокості стосовно цивільного населення, які мають місце під час повномасштабного воєнного вторгнення. А також заявляє, що вже зафіксовано понад 11 000 воєнних злочинів. Москва своєї провини не визнає і заперечує причетність до вбивства мирних жителів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Російський військовик визнав себе винним у воєнному злочиніКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніГубернатор Флориди Рон Десантіс зійшов із дистанції та підтримав Дональда ТрампаГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданніНегода залишила без світла сотні тисяч австралійцівДональд Трамп здобув перемогу на перших президентських праймерізАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадкахЛісові пожежі в Чилі дісталися морських курортів — загинуло 112 людейЄвропарламент затвердив нові імміграційні правила ЄвросоюзуІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки Ірану

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: