19.08.2024
Телеканал NTD

ВООЗ: спалах віспи мавп у Європі можна стримати за допомогою вакцин

ВООЗ: спалах віспи мавп у Європі можна стримати за допомогою вакцин

Спалах віспи мавп у Європі та інших регіонах світу можна стримати. Про це заявили у Всесвітній..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Спалах віспи мавп у Європі та інших регіонах світу можна стримати. Про це заявили у Всесвітній організації охорони здоров’я. Її представники кажуть, що треба відстежувати контакти з хворими та ізолювати тих, хто вже інфікувався.

Наразі підтверджено понад 250 випадків зараження в 16 країнах.

[Розамунд Левіс, представниця ВООЗ]:
«Це нова хвороба. Проявляється останні 20–30 років. Вона відома й добре описана. Але нині виникла нова ситуація. Хвороба поширюється в групах населення, у яких раніше не передавалася».

Віспа мавп — зазвичай легка вірусна інфекція, притаманна деяким регіонам Західної і Центральної Африки. Донедавна рідко траплялася в інших частинах світу. До симптомів належить гарячка й характерний горбистий висип.

[Джиммі Вітворд, професор медицини]:

«Віспа мавп поширюється під час тісного контакту. Тобто під час дотику до інфікованого, контакту з його постільною білизною чи під час спільного використання посуду».

Більшість недавніх випадків було зафіксовано в Європі. Для регіону це найбільший спалах в історії. Усім, хто захворів чи контактував з інфікованими, радять ізолюватися на 21 день.

Зараження ще виявили в США, Канаді, Австралії та Об’єднаних Арабських Еміратах. Здебільшого у чоловіків віком коло 30 років, які мали статевий контакт з іншими чоловіками.

[Розамунд Левіс, представниця ВООЗ]:
«Поки немає даних, що ця інфекція передається статевим шляхом. Основний спосіб — контакт зі шкірою».

Як профілактику проти віспи мавп використовують вакцину проти звичайної віспи.

Німеччина вже замовила 40 тисяч доз на випадок, якщо спалах посилиться.

Франція, Данія та Велика Британія теж збираються вакцинувати тих, хто контактував із хворими.
Коротке посилання на цю сторінку:

ВООЗ: спалах віспи мавп у Європі можна стримати за допомогою вакцинРясні снігопади та крижаний дощ: Європа переживає транспортний колапсКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіЧерез посуху на півдні Іспанії затвердили нові обмеження та заходиНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаЯк кавові фермери допомагають Панамському каналуЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіСрібло в Єгипті — нове золото

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: