27.09.2024
Телеканал NTD

Гаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільниць

Гаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільниць

Жителі Порт-о-Пренса, столиці Гаїті, утікають з дому, рятуючись від злочинних угруповань, які майже захопили місто. Дехто..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Жителі Порт-о-Пренса, столиці Гаїті, утікають з дому, рятуючись від злочинних угруповань, які майже захопили місто.

Дехто намагається знайти захист біля поліційних дільниць. До цієї люди приходять, несучи із собою речі. Здебільшого це жителі прибережного району Сіте-Солей.

[житель Порт-о-Пренса]:

«Ми пішли пішки — бандити нас вижили. Минулого разу вони пограбували наші будинки. Сьогодні вони повернулися, і ми мусили піти та шукати притулку. Злочинці контролюють усю територію».

[жителька Порт-о-Пренса]:

«Ми тут із восьмої ранку. Злочинці ввійшли до наших кварталів о третій годині ночі й почали по нас стріляти. Не жаліли навіть дітей. Вони викрадали людей. Ми мусили сховатися тут, бо нам більше нікуди йти».

Сили поліції намагаються стримати бандитів, але поки що без успіху. Як повідомляють, банди добре озброєні й зараз контролюють більш як 80 % Порт-о-Пренса. Піти з дому мусили вже сотні тисяч людей. Це розпалює в країні гуманітарну кризу.

[жителька Порт-о-Пренса]:

«Мені нічого їсти. Я захворіла, а син, який мене утримує, у лікарні з пораненням. Я на вулиці без копійки в кишені. Нема за що купити води. Я не знаю, де мій старший син і чи він живий. Разом із молодшим я утекла від куль. Бандити вигнали нас із дому».

Хаос у Гаїті почався 2021 року після вбивства президента Жовенеля Моїза. Обов’язки голови держави виконує прем’єр-міністр Аріель Анрі — член лівоцентристської соціал-демократичної партії. Гаїтяни скаржаться, що він нічого не робить для стабілізації ситуації в столиці, і влаштовують проти нього протести.

Водночас за даними ООН, за минулий та позаминулий рік від рук банд у Гаїті загинуло близько 7000 осіб, ще кілька тисяч було викрадено.

Кілька місяців тому Рада Безпеки ООН схвалила розгортання в країні іноземної збройної місії під керівництвом Кенії, але процес зупинився через судовий позов.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільницьЧовен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиНа Кубі закінчується паливо?Прем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийУ Калькутті відкрилася перша в Індії підводна лінія метроПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадкахПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора Гази

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: