20.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 28 листопада по 2 грудня)

Огляд світових подій (з 28 листопада по 2 грудня)

1. Другий за кілька місяців канцлер Австрії готовий залишити свою посаду Другий канцлер залишає посаду Відень,..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

1. Другий за кілька місяців канцлер Австрії готовий залишити свою посаду

Другий канцлер залишає посаду
Відень, Австрія

Колишній канцлер Австрії Себастьян Курц повністю залишає політику й іде з посади голови керівної Народної партії.

[Себастьян Курц, колишній канцлер Австрії]:
«Ти під постійним наглядом, тебе щодня критикують, і буквально виникає таке відчуття, що за тобою полюють».

Причиною він назвав народження свого первістка — сина Костянтина. Той з’явився на світ у листопаді.

[Себастьян Курц, колишній канцлер Австрії]:
«Останніми днями сталося багато хороших подій, наприклад у мене народилася дитина. Я зрозумів, скільки прекрасних речей є поза політикою».

У жовтні Курц також пішов з посади канцлера на тлі корупційного скандалу. Його та соратників запідозрили в підкупі газет для публікування певних соціологічних опитувань, а також у хабарництві та перевищенні посадових повноважень.

Курц усі звинувачення відкидає. Він сказав, що пішов, щоб не створювати хаосу в політиці. Водночас зазначив, що зняття з нього недоторканності допоможе швидше завершити розслідування.

На місце Курца призначили міністра закордонних справ Александера Шаленберга. Однак і він уже заявив, що готовий залишити місце канцлера. За його словами, після виходу Курца з партії мають обрати нового голову, який і має очолити уряд.

Як очікують, Народну партію очолить міністр внутрішніх справ Карл Негаммер. Утім, багато австрійців не бачать його лідером країни.

[Бенджамін, перехожий у Відні]:
«Міністра Негаммера навряд чи можна назвати незалежною особистістю, яку я хотів би бачити лідером країни. Згадайте мігрантів чи теракти. Подивимося як буде, але я б його не обрав».

[Роберт, перехожий у Відні]:
«Негаммер міг би бути гарним міністром внутрішніх справ, але я зовсім не можу уявити його канцлером. Йому доведеться представляти всю Австрію, як це робив Курц. Ні, я взагалі не можу цього уявити».

Якщо все ж таки оберуть Негаммера, то нинішній канцлер Шаленберг повернеться на посаду голови МЗС.

2. У США 15-річний підліток учинив у школі стрілянину, загинуло троє людей

Стрілянина в школі
Оксфорд, США

У США — знову стрілянина, яка закінчилася трагедією. У середній школі міста Оксфорд штату Мічиган вогонь відкрив 15-річний підліток. Він зробив від 15 до 20 пострілів.

Наслідки сумні — троє загиблих та вісім поранених. Деякі — у критичному стані.

[Майкл Бушар, шериф]:
«Трагедія забрала життя трьох учнів. Ми вже оголосили їхні імена. Це 16-річний хлопець, який помер дорогою до лікарні в машині швидкої допомоги. Також загинули дві дівчини — 14-ти й 17-ти років. Ще вісім людей дістали поранення: сім учнів та один учитель».

Поліція приїхала за п’ять хвилин після виклику. Зловмисник одразу здався без опору. Місцевий шериф уважає, що швидке реагування допомогло запобігти новим смертям. У вилученому пістолеті було ще сім набоїв.

[Майкл Бушар, шериф]:
«Коли поліціянти забрали пістолет, той був заряджений. А сам (нападник) ішов коридором. Уважаю, що ми завадили йому — жертв могло бути ще сім».

Нападник навчався в цій школі. Його мотиви ще з’ясовують. Поліція вже провела обшук у нього вдома й уважає, що він діяв сам. Відомо, що хлопець скористався зброєю, яку купив його батько за кілька днів до трагедії. Перед нападом підліток опублікував на своїй сторінці в соціальних мережах фото з пістолетом.

Співчуття сім’ям загиблих висловив президент Джо Байден. У місцевій церкві пройшла поминальна служба.

3. Чи захищають нинішні вакцини від нового штаму коронавірусу омікрон

Захиститися від омікрону
Країни знову закривають кордони

Уряди в усьому світі прагнуть захиститися від нового варіанта коронавірусу, який назвали «омікрон». Його вже виявили в багатьох країнах. Подекуди вводять жорсткі обмеження.

Так, Ізраїль та Японія знову закрили в’їзд для іноземців. Польща заборонить польоти до семи африканських країн, продовжить карантин для деяких мандрівників та ще більше обмежить кількість людей у ресторанах та інших громадських місцях.

У Латинській Америці теж вводять обмеження. Бразилія закриє свої кордони для подорожніх із шести південноафриканських країн. Подібні правила будуть і в Чилі.

А ось президент Мексики заявив у понеділок, що причин для занепокоєння немає. І справді, наразі у світі не виявили жодної смерті від нового варіанта коронавірусу.

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила, що омікрон, імовірно, пошириться у всьому світі, що призведе до нових спалахів інфікування. На думку ВООЗ, у деяких місцях це може призвести до серйозних наслідків.

Уперше омікрон виявили на півдні африканського континенту. Експерти з ПАР зазначають, що нинішні вакцини мають бути, як і раніше, дієвими.

[Салім Абдул, експерт із вірусних захворювань]:
«Чи ефективні нинішні способи лікування? Так, ми впевнені, що стандартні процедури нашого протоколу мають бути дієвими. Очікуємо, що вакцини захищатимуть від госпіталізацій та важких форм перебігу хвороби».

Виробники вакцин заявили, що вже працюють над створенням препаратів проти омікрону.

4. Тисячі мігрантів не можуть покинути південь Мексики

Мігранти застрягли
Тапачула, Мексика

Кілька тисяч мігрантів з острова Гаїті застрягли на півдні Мексики. Вони йшли караваном до кордону США. Перейшли до штату Чіапас із Гватемали. Але тут почалися проблеми. Мексиканська влада вимагає оформити візу й отримати всі документи. Утворилися черги.

З минулого тижня сотні мігрантів перевезли до інших штатів. Проте тисячі людей, як і раніше, залишаються тут. У багатьох просто скінчилися гроші на подальшу подорож.

[Ролді, мігрант із Гаїті]:
«У мене на руках документи вже чотири місяці. Але я поки не можу звідси поїхати, бо вони мені не дозволяють. Тут уся моя сім’я. Ми сидимо під сонцем та голодуємо. Але нам не дають рушити далі, бо немає квитків».

[Марселін П’єр, мігрант із Гаїті]:
«Не розумію, що відбувається. Ми живемо як звірі. У дітей температура та кашель. Тут усі хворі. Майже два тижні ми стоїмо у чергах, але чиновники до нас не приходять».

Терпіння у людей на межі. Вони вимагають, щоб їм дали можливість вільно пересуватися територією країни та влаштовуватися на роботу.

[Жан П’єр, мігрант із Гаїті]:
«Людям важко. Вони під сонцем і погано їдять. Води немає, ніде помитися. (Репортер: “Вам вдається поспати?”) Ми спимо погано. Тут діти. Думаю, міграційні служби мають знайти інший спосіб».

Загалом із півдня Мексики у бік США останнім часом висунулося три каравани. Спроби мексиканської влади їх зупинити не мали успіху.

5. Нове жерло відкрилося у вулкані на острові Пальма

У вулкані відкрилося нове жерло
о. Пальма, Іспанія

Вулкан Кумбре-В’єха не хоче заспокоюватись. У ньому відкрилося нове жерло. Лава хлинула незайманими місцями іспанського острова Пальма, а також зруйнувала ще більше будинків.

Жерло відкрилося вночі. У повітря викинуло клуби попелу та диму. Потоки лави ринули вниз зі швидкістю один метр за секунду, потім почали сповільнюватися.

Виверження на Пальмі почалося 19 вересня. Вулканологи не можуть сказати, скільки воно триватиме. Поки жодних ознак його ослаблення немає.

Лава вже випалила 1100 га землі, зруйнувала 2700 будівель, знищила бананові плантації. 7000 людей евакуйовано. Третина з них утратила свій дім.

Виверження Кумбре-В’єхи вже називають найтривалішим на Пальмі за останні 300 років.

Острів входить до Канарського архіпелагу. Він лежить в Атлантичному океані біля Африки.

6. До в’язниці за правду про Ухань: китайський блогер на межі смерті

Блогер на межі смерті
Китай

ООН закликає негайно звільнити китайського блогера Чжан Чжань.

Коли торік в Ухані почалася епідемія коронавірусу й оголосили локдаун, жінка почала публікувати повідомлення про ситуацію в місті. Зокрема про те, що відбувалося в лікарнях та на вулицях.

Однак у травні вона раптово зникла. Через місяць китайська комуністична влада оголосила, що її заарештовано. А 29 грудня суд Шанхая засудив її до чотирьох років позбавлення волі.

Офіційно її засудили за розпалювання ворожнечі й підбурювання до заворушень.

У тюрмі 38-річна жінка опинилася на межі смерті. Раніше вона оголосила голодування. Тепер повідомляють, що вона не може встати.

Держдепартамент США теж заявив, що глибоко занепокоєний станом здоров’я ув’язненої журналістки.

[Нед Прайс, прессекретар Держдепартаменту США]:
«Ми неодноразово висловлювали нашу велику стурбованість щодо довільного її затримання й жорстокого поводження під час ув’язнення. Ми знову звертаємося до КНР із закликом негайно та беззастережно випустити її на волю».

Ті, хто був на суді, казали, що на засідання жінку привезли на інвалідному візку. Після арешту вона оголошувала голодування загалом чотири рази.

7. Чому туристи не поспішають повертатися до Таїланду

Туристів поки що мало
Бангкок, Таїланд

Одна з найпопулярніших туристичних вулиць Бангкока, як і раніше, майже безлюдна. Звісно, тут їздять таксі, відкриті ресторани й кафе. Туристи також є. Але це зовсім не та кількість, яка була до пандемії.

Уже минув майже місяць, як Таїланд відчинив свої двері для іноземних мандрівників із 60 країн. До цього півтора року діяли суворі карантинні правила.

Тепер можна відпочивати одразу по приїзді — без двотижневої ізоляції. Але поки що наплив туристів незначний.

[Рафаель Гокгард, турист із Німеччини]:
«Об 11-й вечора всі закриваються. Більше ніде не посидиш. Не дуже добре. Якби всі працювали допізна, було б ліпше».

У країні досі діють деякі обмеження. Наприклад, алкоголь у ресторанах Бангкока продають лише до дев’ятої вечора.

[Читчай Сенвонг, працівник ресторану]:
«Гадаю, туристи поки що сумніваються й не розуміють, чому обмежили час на роботу барів».

Але багатьох влаштовує таке затишшя.

[Маркус Кларер, турист із Німеччини]:
«Зараз туристів тут небагато. Нічні клуби закриті. Мені це не подобається. Але тут чимало інших добрих речей. Наприклад, немає черг, скрізь знижки, люди не юрмляться».

У галузі сподіваються, що це лише початок, і до кінця року готелі заповняться хоча б на третину.

[Валлапа Трайсорат, голова компанії, що управляє нерухомістю]:
«Наразі наша заповнюваність перевищує 20 %. Це вдвічі більше, ніж у третьому кварталі. Сподіваюся, що в четвертому кварталі вона досягне 30 %».

Цього року, як очікується, Таїланд прийме лише 200 тисяч іноземних туристів. А у 2022 — уже п’ять мільйонів. Для порівняння, 2019 року країну відвідало коло 40 мільйонів гостей із-за кордону.

8. «Розумний» рукав допоможе зрозуміти майже всі мови світу

«Розумний» рукав
Ейндговен, Нідерланди

Простий набір вібрацій допоможе зрозуміти майже всі мови світу. Так стверджують студенти з політехнічного університету в Нідерландах.

Вони розробили «розумний» рукав, а до нього — особливу мову на основі 39 різних звуків англійської.

[Ліза Овердевест, студентка]:
«У рукаві є 24 маленькі спікери. Коли вони видають звук, то трохи вібрують. Їх тут 24. Два ряди по шість згори, і два ряди по шість знизу».

Для кожного звуку — своя особлива вібрація. Студенти кажуть, що вивчення нової вібраційної мови йде коло місяця.

[Марія Турчина, студентка]:
«Узагалі нас надихнули фільми про супергероїв. Ми теж захотіли дати людям надздібності».

Поки «розумний» рукав може перетворювати на вібрації лише текст. Та вже незабаром він почне «розуміти» й живу мову. Для цього пристрій потрібно інтегрувати зі штучним інтелектом.

Команда каже, що така розробка з часом допоможе людям, що мають порушення слуху. Причому ті зможуть «відчувати» мову, навіть не дивлячись на мовця і не читаючи по губах.

Такі рукави планують використовувати у звичайному одязі.

9. Великий бар’єрний риф оживає

Бар’єрний риф відновлюється
Австралія

Буяння кольорів і життя. Саме це відбувається з Великим бар’єрним рифом Австралії. Це диво природи, схоже, почало відновлюватися після кількох епізодів знебарвлення.

Учені кажуть, що процес може тривати два-три роки.

[Ніколь Роуберрі, морський біолог]:
«Ми дивимося на корали й бачимо, що по всій їхній довжині почався нерест. Ми побачили, що багато коралів почали виділяти гамети. Ми на це не очікували, не думали, що стільки всього відбувається».

Зазвичай корали розмножуються брунькуванням і розщепленням. Але раз на рік вони породжують личинок, які дрейфують, доки не опустяться на дно.

[Гарет Філліпс, морський біолог]:
«У минулі роки це відбувалося поступово впродовж ночі або ж одним великим вибухом. Але зараз були миті вивільнення, потім нічого, потім знову вивільнення і знову нічого. Були невеликі імпульси, які тривали багато годин».

Гряда з 2500 рифів охоплює площу 348 тисяч квадратних кілометрів. Наймасштабніше знебарвлення останнім часом відбулося тричі: у 2016, 17-му та 20-му роках. Як наслідок, постраждали майже дві третини коралів.

Учені вважають, що нинішній нерест дає надію, що цей унікальний природний об’єкт зможе відновитися.

10. Румунські в’язні виходять на сцену театру

В’язні на сцені
Бухарест, Румунія

З тюремної камери — на театральну сцену. Таку можливість мають в’язні в Румунії.

Щорічний фестиваль проводить державне управління місцями позбавлення волі. Мета — зруйнувати стереотипи.

[Марін Флорін, в’язень]:
«Спочатку було складно: ми не знали, як грати, як поводитися на сцені, що буде, якщо розгубимося. Та поступово всі страхи розвіялися».

Цього року через пандемію масштаб менший. Виступають в’язні із двох тюрем.

Виставу назвали «Ми всі робимо помилки». Вона спонукає глядачів оцінити власні вчинки.

[Вішинель Белан, режисер-постановник]:
«Через проблеми виникає ризик помилитися, і в конкретній ситуації це може статися з кожним із нас».

Для в’язнів це своєрідна терапія, яка допомагає зрозуміти себе й довколишніх. Вистава порушує такі теми, як власне его, влада, страх, сміливість, довіра та любов.

[Віорель, в’язень]:
«Це як дертися по драбині: чим вище підіймаєшся, тим кращим стаєш, по-іншому розумієш речі, дізнаєшся щось нове».

[Луліан Гліце, режисер]:
«Їхнє перетворення проходить крок за кроком. І за п’ять-шість місяців репетицій вони усвідомлюють, що змінилися й більше не хочуть повертатися до старих звичок».

Проєкту вже 12 років. За цей час у ньому взяло участь понад 700 засуджених.

Репетиції зазвичай проходять у в’язницях. І лише генеральна — безпосередньо на сцені.

А після прем’єри, квітів та оплесків — знову автозаки й повернення в реальність. Утім, для багатьох вона вже стала іншою. У ній є надія.

11. Змагання собак-серферів пройшли в Бразилії

Серфінг для собак
Натал, Бразилія

Чотирилапі серфери осідлали хвилі в бразильському Наталі. Тут, у водах Атлантики, змагаються собаки разом зі своїми господарями.

Хтось уже досить добре тримається на дошці, а комусь доводиться й поплавати. Про волохатих учасників подбали особливо — вони в рятувальних жилетах.

Перше місце посіла собака Парафіна та її господар Аугушту. Вони вже здобули срібло та бронзу на чемпіонатах світу.

[Аугушту Сезар, переможець змагань]:
«Я схвильований і дуже радий, що я тут і виграв цей титул».

Такі змагання — тут уже традиція.

[Жаклін Кордейру, організаторка змагань]:
«Ми знову довели, що люди та домашні улюбленці можуть разом відпочивати на пляжі, а серфінг із собаками — чудовий вид спорту».

Собачий серфінг виник ще сто років тому. Спочатку змагання проходили в Каліфорнії та на Гаваях. Тепер вони популярні в різних містах та країнах, де можна займатися серфінгом. Багатьох собак готують до змагань від самого малку.

12. 5-тонна зірка увінчала нову вежу храму Святого Сімейства в Барселоні

Зірка для храму Святого Сімейства
Барселона, Іспанія

Гігантську зірку підняли на вершину вежі храму Святого Сімейства в Барселоні. Конструкція зі скла та сталі називається Вифлеємською зіркою. Має 12 променів. Важить п’ять тонн. Вона змінить денний та нічний вигляд столиці Каталонії.

Зірка — завершальний елемент вежі Діви Марії. Офіційне її відкриття запланували на 8 грудня. Цього ж дня зірка спалахне синім та білим кольорами й освітить 138-метрову вежу. Це найвища вежа храму Святого Сімейства, який будують уже понад 140 років.

[житель Барселони]:
«Це так зворушливо — бачити завершення будівництва нової та найвищої вежі храму. Зірка увінчуватиме її сотні років».

[жителька Барселони]:
«Для мене, як для каталонки, жительки Барселони, мистецтвознавця й екскурсовода, це грандіозна подія. Я спостерігала, як зірка підіймається дедалі вище, і мені здалося, що ми досягли вершини бажань. Це як підкорити Еверест».

Вежа Діви Марії — перша, яку збудували з 1976 року. Зводити знаменитий храм почали наприкінці ХІХ століття. Його спроєктував архітектор Антоніо Гауді. Він же керував роботами. Гауді віддав цьому храмові понад 40 років життя.

Храм будують на пожертвування, тому все й розтягнулося на багато років. Згідно з планом, роботи мали закінчитися до 2026 року. Однак пандемія відсунула цю подію, на невизначений час.

Та все ж будівництво наближається до завершення. Незабаром почнуть зводити п’ять великих веж. Одна буде присвячена Ісусу, інші чотири — апостолам. Коли будівництво закінчать, храм Святого Сімейства стане найвищою релігійною спорудою в Європі, перевершивши Ульмський собор у Німеччині.

13. Різдвяний вертеп — один із найбільших у Європі — зробили в Угорщині

Різдвяний вертеп
Вирш, Угорщина

Найбільший у країні й серед найбільших у Європі. Жителі угорського села Вирш разом зводять у місцевій церкві різдвяний вертеп. Це давня традиція.

Спершу будують дерев’яний каркас. Потім на ньому виростають зелені пагорби й долини. У центрі розташована печера з немовлям Ісусом та його батьками. Поблизу пастухи пасуть отару, поруч навіть горить багаття.

[Янош Кіш, житель Вирша]:
«Ми почали прикрашати згори й поступово рухалися вниз. Тим, хто багато важить, нагору не можна. Ми за цим стежили».

Різдвяний вертеп тут будують понад 70 років. З кожним роком він ставав дедалі більшим, поки не досягнув нинішнього розміру. Зараз його площа — 60 квадратних метрів.

Щороку вертеп трохи змінюється: інакше розташовані пагорби, долини й фігурки людей. Незмінною залишається лише печера Різдва.

[Дьордь Сабо, керівник робіт]:
«Це чарівно. Ще кілька деталей — і вертеп готовий. Нам подобається. Мені завжди дуже сумно, коли ми його розбираємо. Я міг би дивитися на нього цілий рік».

Для Рити Міклошич ця місцева традиція — ще й нагадування про дитинство. Її батько першим збудував у церкві різдвяний вертеп.

[Рита Міклошич, жителька Вирша]:
«Малими перед святами ми проводили тут багато часу — допомагали дорослим. Ми нетерпляче чекали на все це».

Жителі села чекають на Різдво тисячі гостей. Наразі в Угорщині немає жорстких карантинних обмежень.

14. Казковий світ ляльок повертається на сцену в Мексиці

Фестиваль лялькових театрів
Гвадалахара, Мексика

У цих лялькарів – складне завдання. Вони мають злитися із загальним тлом і немов зникнути зі сцени. Тільки тоді по-справжньому оживе чарівний світ ляльок. І, здається, акторам це вдається.

Вистава проходить у межах міжнародного фестивалю лялькових театрів «Свято ляльок» у мексиканській Гвадалахарі. Його організували вперше від початку пандемії.

[Мігель Анхель Гутьєррес, організатор фестивалю]:
«Нам дуже не вистачало театру й публіки. Ми хотіли знову грати на сцені й бачити відображення своєї гри в очах глядачів».

Через пандемію лялькові театри виступали лише онлайн. Тепер глядачі знову можуть насолодитися живими спектаклями.

[глядач]:
«Дуже приємно повернутися до театру. Коли після пандемії дістаєш можливість робити щось звичне й жити нормальним життям, почуваєшся набагато вільніше».

Цей фестиваль ювілейний. Його вперше провели 20 років тому.

[Мігель Анхель Гутьєррес, організатор фестивалю]:
«Ми проводимо його водинадцяте. Цей фестиваль проходить щодва роки. А після дуже важкого року пандемії ми вирішили поєднати виступи, присвячені 20-річчю, з іншими заходами».

Під час фестивалю пройдуть майстер-класи й семінари. Також глядачі зможуть побувати на виставці театральних ляльок та маріонеток. Так їм стануть зрозумілішими художні процеси підготування вистав.

15. Як стародавні Греки вплинули на сучасну науку

Наука Стародавньої Греції
Нова виставка в Лондоні

Ця статуя бога торгівлі Гермеса пролежала на дні моря коло 2000 років. Вона дуже постраждала від ерозії, але лице дивом збереглося. Його захистив мул.

Статуя була на відомому кораблі, що затонув біля грецького острова Антикітера на початку першого століття до нашої ери. Тепер вона стоїть в одному з музеїв Лондона.

Тут відкрилася виставка, яка простежує, як наука Стародавньої Греції вплинула на сучасність.

Кораблі в ті часи були спроєктовані дуже майстерно й могли ходити далеко й швидко.

[Джейн Десборо, кураторка виставки]:
«Наприклад, їхня швидкість була лише вдвічі меншою, ніж у сучасних торгових суден. Торгівля була дуже важливою».

А це блюда із зображенням різних видів риби. Їх зробили приблизно за 300 років до нашої ери. І вони показують, наскільки багатим був тогочасний морський світ.

Поруч показано, як описував різні види риби Арістотель. Його вважають батьком сучасної зоології. Він розділив істот на групи та багатьох описав.

[Джейн Десборо, кураторка виставки]:
«Він хотів систематизувати тваринний світ. Й особливо його цікавили морські істоти, їхній спосіб життя, розмноження та причини смерті. Він розділив їх на групи залежно від частин тіла й місць проживання».

А ця статуя спортсмена, який змащує тіло олією, стоїть у математичній секції виставки. Вона показує, що греки ставилися до пропорцій тіла дуже скрупульозно й прагнули ідеальної симетрії.

Ще один розділ присвячено музиці. Стародавні греки її вивчали теж дуже серйозно. Так, філософ Піфагор казав, що красу мистецтва та музики можна пояснити з математичного погляду.

Виставка працюватиме до 5 червня.

16. Фотограф зібрав найбільшу колекцію фотожурналів про Африку

Найбільша колекція фото
Нью-Йорк, США

Фотограф Пол Нінсон переглядає фотоальбоми та старі журнали National Geographic на складі в Нью-Йорку. Усе це він зібрав сам.

Але це лише мала частина його колекції. Має вже 30 тисяч різних журналів. І всі вони — із фотографіями Африки.

Цим досить дивним хобі чоловік захопився не просто так. Мріє відкрити в рідній Гані найбільшу бібліотеку фотожурналів про свій континент.

[Пол Нінсон, фотограф]:
«Деякі з цих фотографій дивовижні. Деякі розповідають історії місць, але найбільше мене цікавлять історії людей».

Пол почав збирати колекцію у 2019 році. Тоді він приїхав до Нью-Йорка вчитися на фотографа. Поки більша частина людей сиділа вдома на карантині, він відвідував книгарні та склади й навіть порпався на звалищах.

Але справа просунулась завдяки його другові-блогеру. Той розпочав кампанію зі збору коштів. Лише за один день удалося отримати аж мільйон доларів.

Незабаром Нінсон повернеться до столиці Гани, куди вже прибуло 18 тисяч його журналів. Там він відкриє музей та освітній центр. Туди, як він обіцяє, фотографи-початківці зможуть ходити на майстер-класи, орендувати обладнання й працювати в студіях.

17. Індієць побудував для дружини копію Тадж-Махалу

Копія Тадж-Махалу для дружини
Бурханпур, Індія

Кохання так надихнуло індійського вчителя зі штату Мадх’я-Прадеш, що він збудував для дружини копію знаменитого Тадж-Махалу. Але це вже не мечеть, а пишно оздоблений житловий будинок. Усередині чотири спальні, бібліотека та кімната для медитації.

Власник будинку Ананд каже, що дружина з ним щаслива й завжди його підтримує.

[Ананд Пракаш Чуксі, власник будинку]:
«Вона попросила лиш одне: щоб у будинку була зручна кімната для медитації».

Спочатку сім’я побувала в Тадж-Махалі в Агрі. Потім почалося будівництво. Керувалися світлинами з інтернету. Ананд найняв скульпторів із Західної Бенгалії, а будівельники приїхали із різних куточків Індії.

[Кабір Чуксі, син власника будинку]:
«Деякі арки перебудовували три-чотири рази, доводячи до досконалості. Іноді відмінність була майже непомітною. Та ми подумали: якщо будуємо щось хороше, то не маємо пропускати жодних деталей, щоб потім не шкодувати».

Справжній Тадж-Махал збудував Шах Джахан — правитель імперії Великих Моголів та нащадок Тамерлана. Він звів мечеть-мавзолей на згадку про померлу дружину. На це пішли величезні гроші.

А ця репліка коштувала індійському вчителю 260 тисяч доларів. До речі, до будинку пускають відвідувачів, але в певний час.

18. Учасниці конкурсу «Міс Всесвіт — 2021» прогулялися Єрусалимом.

Учасниці конкурсу «Міс Всесвіт»
Єрусалим, Ізраїль

Їхні усмішки приховані під масками, але очі світяться. Попереду в кожної відповідальне завдання — представляти свою країну на конкурсі «Міс Всесвіт — 2021». Але до заходу ще майже два тижні, і дівчата гуляють Старим містом Єрусалима.

[Еліса Гроуа, учасниця з Ісландії]:
«Це дивовижно. Подивіться, який краєвид позаду мене. Тут є й інші пейзажі — набагато красивіші, але я не знаю, який найкращий. Прогулянка Єрусалимом просто неперевершена».

Конкурс розпочнеться 12 грудня. Він пройде на ізраїльському морському курорті Ейлат. За титул «Міс Всесвіт» змагатимуться дівчата із 77 країн. Раніше через складну ситуацію з коронавірусом відмовилися брати участь Барбадос, Беліз та Малайзія. Україну представлятиме Анна Неплях. Вона із Дніпра.

Ізраїль із 29 листопада на два тижні закрив кордони для іноземців. А місцеві, що прибувають з інших країн, мають дотримуватися карантину.

Для учасників конкурсу зробили виняток. Але вони мусять проходити ПЛР-тест кожні 48 годин, а також дотримуватися інших запобіжних заходів. Раніше в однієї конкурсантки виявили COVID-19.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: