20.04.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 5 по 9 грудня)

Огляд світових подій (з 5 по 9 грудня)

1. Добровольці шукають загиблих після виверження вулкана в Індонезії Пошуки загиблих о. Ява, Індонезія Індонезієць Додік..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

1. Добровольці шукають загиблих після виверження вулкана в Індонезії

Пошуки загиблих
о. Ява, Індонезія

Індонезієць Додік веде машину крізь багно та попіл. Має місію.

Він та його команда шукають тіла загиблих унаслідок виверження вулкана у Східній Яві.

Добровольці працюють разом із рятувальниками в одному з найбільш постраждалих районів біля підніжжя гори Семеру.

Завдання нелегке. Зокрема й морально.

[Додік Сур’ядіаван, рятувальник-доброволець]:
«Я ледве витримав це видовище: труп матері, що обіймає згорілу дитину. Дуже сумно. Учора ми також знайшли тіло жінки, яка обіймала двох дітей. Боляче уявити, що їм довелося пережити, коли вони опинилися в пастці розпеченого повітря».

Семеру почав вивергатися 4 грудня. Викинув лаву та величезний стовп розжареного попелу. Відтоді Додік щодня сідає у свій автомобіль і їде допомагати в постраждалі райони.

Сьогодні прочісують територію біля села Курах-Кобокан. Ще недавно тут були житла та підприємство з видобутку піску.

Влада просить евакуйованих не повертатися до зруйнованих будинків, але слухаються не всі.

[Ілхам, місцевий житель]:
«Хочу забрати те, що ще можна використати. Шафи, телевізор, одяг — усе це ще знадобиться. Мені й досі страшно. Почекаємо, що скаже решта односельців, і вирішимо, чи будуватимемося тут заново. Але точно не зараз».

Унаслідок виверження Семеру свій дім залишило кілька тисяч людей. Виявлено тіла 34 загиблих. Ще кілька десятків жителів уважають зниклими безвісти. Коло сотні дістало тілесні ушкодження — переважно опіки.

Пошукові роботи ускладнює погана погода — вітер та дощ. У деяких районах рятувальникам не вистачає обладнання.

Також є небезпека, що вулкан знову викине газ, попіл і каміння.

Індонезія входить до Тихоокеанського вогняного поясу. Семеру — один із приблизно 130 місцевих активних вулканів. Водночас він найвищий на острові Ява. Попереднього разу він вивергався на початку року. Тоді обійшлося без жертв.

2. Польща посилить антиковідні заходи й введе обов’язкову вакцинацію

Антиковідні заходи посилюють
Польща

Омікрон зіпсує зимові свята полякам. Влада посилює карантинні заходи. Вона боїться, що новий варіант коронавірусу може поширитись і в них. Хоча поки в країні таких випадків зараження ще не було.

Зміни набудуть чинності 15 грудня. З цього дня заповнюваність ресторанів, барів, готелів, кінотеатрів, спортзалів та церков не має перевищувати 30 %, не враховуючи вакцинованих людей.

[Вальдемар Краска, заступник міністра охорони здоров’я Польщі]:
«З 15 грудня також закриються нічні клуби й танцювальні майданчики. 31 грудня цього року та 1 січня 2022 року вони працюватимуть. Але в закритому приміщенні може бути не більше ніж сто осіб».

Водночас у всіх закладах перевірятимуть COVID-сертифікати.

Також запроваджують обов’язкове тестування для тих, хто живе з людьми, хворими на COVID. Для вакцинованих винятків немає.

Стають жорсткішими санітарні заходи й для мандрівників — не громадян ЄС.

[Вальдемар Краска, заступник міністра охорони здоров’я Польщі]:
«З 15 грудня всі, хто прилітає до Польщі з-за меж Шенгенської зони, повинні показати (негативний) тест на COVID-19, зроблений не раніше ніж за 24 години до прибуття».

Крім того, школярів переводять на дистанційне навчання. Воно триватиме з 20 грудня по 9 січня.

А з 1 березня запроваджується обов’язкова вакцинація медиків, вчителів та працівників силових структур.

У Польщі за весь час пандемії виявили коло трьох мільйонів 700 тисяч випадків COVID-19. Померло понад 86 тисяч людей.

3. Європу охопили протести проти нових антиковідних обмежень

Нові протести
Європейський Союз

Сльозогінним газом та водометами розганяли в столиці ЄС людей, які протестували проти антиковідних заходів. Ця молодь відокремилася від основної мирної демонстрації і, вигукуючи «свобода», почала кидати в поліцію каміння.

Неподалік від них кілька тисяч людей спокійно пройшли вулицями Брюсселя. Вони вийшли з плакатами «Ні обов’язковій вакцинації» та «Ні диктатурі».

У країні запровадили нові карантинні обмеження, щоби стримати швидке поширення коронавірусу. Так, дітям у початковій школі тепер доведеться носити маски, а канікули цього року будуть довшими.

[Ален, протестувальник]:
«Я не терплю дискримінацію у будь-якій формі. Ввели COVID-сертифікати, і вони порушують наші права. Щеплення збираються зробити обов’язковими. Ми не хочемо диктатури».

Наприкінці листопада у Брюсселі були ще більші протести. Зокрема проти того, що при вході до барів та ресторанів треба показувати паспорт вакцинації. Тоді сутички призвели до псування майна та десятків арештів, постраждало кілька поліціянтів.

А це Німеччина. У Берліні та Франкфурті теж протестують. Минулого тижня німецькі чиновники домовилися заборонити нещепленим жителям країни вхід майже до всіх закладів, крім продуктових магазинів, аптек та пекарень. Вони також хочуть зробити вакцинацію обов’язковою.

А ще в берлінських нічних клубах із 8 грудня не можна танцювати, хоча самим закладам працювати дозволено.

Протестують і в Нідерландах. Кілька тисяч людей зібралося в Утрехті. Вони невдоволені новими заходами, які почали діяти позаминулого тижня. Обмеження в Нідерландах включають закриття барів, ресторанів та більшої частини магазинів.

[протестувальниця]:
«Ми проти того, щоб нас позбавляли свободи самим розпоряджатися своїм тілом».

А це Відень. Вулицями австрійської столиці пройшло з протестом понад 40 тисяч осіб. Люди незадоволені локдауном та планами зробити вакцинацію обов’язковою.

На місце направили більш як 1200 поліціянтів. Вони мали стежити як за порядком, так і за тим, щоб усі учасники були в масках. Інакше — штраф.

4. В Австрії призначили третього за два місяці канцлера

Третій канцлер
Відень, Австрія

Третій в Австрії канцлер за два місяці Карл Негаммер обійняв посаду. Він заявив, що хоче вивести країну з місяців політичних скандалів, а також із коронавірусного локдауну.

49-річний Негаммер був міністром внутрішніх справ. Він склав присягу в присутності президента країни, а потім виступив перед журналістами разом зі своїм попередником.

[Карл Негаммер, новопризначений канцлер Австрії]:
«Я приймаю посаду канцлера з усією серйозністю і повагою, тому що треба виконати неймовірний обсяг роботи. Коронавірус — це тягар для людей, і після стількох місяців багато хто — на межі».

Негаммер був міністром внутрішніх справ із минулого року. Колишній канцлер Себастьян Курц обрав жорстку міграційну політику, і Негаммер допомагав утілювати її в життя. Також він регулював чотири локдауни під час пандемії.

Проте Курц виявився замішаним у політичному скандалі. Його звинуватили в перевищенні службових повноважень та розтраті бюджетних грошей. Згодом він подав у відставку. Після Курца канцлером недовго був міністр закордонних справ Александер Шолленберг.

Водночас поки Негаммер складав присягу, біля будівлі уряду залишалося близько 200 протестувальників. Вони вимагали свободи, закликаючи скасувати плани зробити вакцинацію обов’язковою.

5. Уже п’ять країн оголосили дипбойкот Олімпіади-2022 в Пекіні

Бойкот Олімпіади
Канада та Велика Британія

Дипломатичний бойкот зимової Олімпіади в Пекіні стає дедалі масштабнішим. Спочатку його оголосили США, потім до нього приєдналися Австралія та Нова Зеландія. А тепер і лідери Канади й Великої Британії.

Усі ці країни відправлять на Ігри спортсменів, але не високопоставлені делегації. Це буде дипломатичний бойкот у зв’язку з порушенням прав людини в КНР.

[Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади]:
«Як і наші партнери у всьому світі, ми дуже стурбовані тим, що китайська влада постійно порушує права людини».

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Як я сказав раніше, ми не підтримуємо спортивного бойкоту, але посилати міністрів на зимову Олімпіаду теж не плануємо».

Китай назвав бойкот «політичним позуванням» і пообіцяв заходи у відповідь. Щоправда, поки не уточнив які.

Водночас Міжнародний олімпійський комітет відмовився коментувати так звані політичні питання. Президент МОК сказав, що не підтримує жодної зі сторін.

Нещодавно Китай опинився в центрі уваги, коли з’ясувалося, що в його автономному регіоні Сіньцзян понад мільйон мусульман-уйгурів тримають у так званих центрах професійного підготовлення. Як уважають, це в’язниці, де цю народність змушують відмовитися від своєї мови та віри.

Також компартію Китаю багато років звинувачують у репресіях щодо прихильників медитативної практики Фалуньгун. Їх називають найбільшою групою в’язнів сумління у світі.

Як показали незалежні розслідування, тибетці, уйгури та послідовники Фалуньгун часто стають жертвами насильницького вирізання органів. Правозахисники зазначають, що масштаб цього бізнесу в Китаї величезний, і що з подачі компартії органи виймають із живих людей у всій країні.

6. Названо найдорожче для життя місто світу

Квартири по $1,2 млн
Названо найдорожче місто

Де жити найдорожче? Експерти журналу Economist провели дослідження і з’ясувала, яке місто очолило список.

Цей мегаполіс раніше був п’ятим. Та нині обігнав навіть Париж і Сінгапур.

Зустрічайте, Тель-Авів — найдорожче для життя місто у світі.

[житель Тель-Авіва]:
«Я приїхав із півночі Ізраїлю. І там продукти й інші товари дешевші майже на половину. У місцевих ресторанах ціни захмарні. Мене не дивує, що тут жити вкрай складно».

Тель-Авів уважають фінансовим та культурним центром Ізраїлю. Тут усі провідні технології, вишукані ресторани, а також розкішні готелі на білих пляжах Середземного моря. Ціни відповідні.

[Дан бен-Давид, економіст]:
«Ізраїль дорогий, а Тель-Авів ще дорожчий за інші міста, бо тут найкращі робочі місця. Саме тут хоче жити більшість людей».

Навіть найскромніші квартири в центрі міста можуть коштувати 4 мільйони шекелів. Це понад мільйон 200 тисяч доларів.

Водночас шекель — одна з найсильніших валют світу, частково завдяки іноземним інвестиціям у місцеву технологічну галузь.

Експерти кажуть, що головним завданням уряду має стати розв’язання транспортної проблеми. Це дасть змогу їздити на роботу до мегаполіса, а жити в сусідніх містах.

Попри те, що в країні на душу населення майже в половину менше машин, ніж у невеликих європейських країнах, дороги Тель-Авіва завантажені приблизно втричі більше.

7. Учені випробовують екологічний двигун для космічних ракет

Екологічна ракета
Гштад, Швейцарія

На горі біля швейцарського курорту Гштад група вчених випробовує двигун, який, за їхніми словами, зробить ракетну галузь екологічнішою.

Британська компанія винайшла двигун, який працює на найчистішому паливі з можливих. І завдяки йому можна буде виводити ракети на орбіту. Назвали його Pulsar Fusion.

[Річард Дінен, голова компанії-розробника]:
«Ми хотіли побачити, як двигун працює за максимального тиску. І ми досягли цього під час перших випробувань у Швейцарії. Для цього паливо має бути рідким, а не газоподібним».

До складу палива входять перероблений поліетилен високої щільності та оксид азоту, які горять разом. Учені вважають, що це паливо менш токсичне, ніж нинішні.

[Річард Дінен, голова компанії-розробника]:
«Багато ракетних двигунів виділяють справді вкрай токсичні випари, які ми не хочемо бачити в атмосфері. Тоді як вода й СО? роблять цей двигун дуже актуальним. Це одне з найекологічніших рішень у світі».

Компанія каже, що якщо вдасться знайти інвесторів, то її розробка може стати провідною в космічній галузі.

[Річард Дінен, голова компанії-розробника]:
«Америка має власну космічну агенцію, але для багатьох запусків вони залучають приватні компанії, бо ті працюють швидше. Знаєте, зараз це досить добре досліджена модель. Невеликі компанії, такі як наша, можуть створювати щось неймовірно швидко і швидко тестувати це на міжнародному рівні».

Кінцева мета компанії — створити ракетний двигун, який працюватиме на термоядерному синтезі.

8. В Аргентині мішки з поліпропілену перетворюють на сумки та взуття

Сумки із мішків
Буенос-Айрес, Аргентина

Стильні сумки з непотрібних мішків. Аргентинські дизайнери працюють на благо природи. Три сестри з Буенос-Айреса відкрили швейну фабрику та дають друге життя мішкам із поліпропілену. Забирають їх у компаній, які видобувають нафту та газ шляхом гідророзриву.

[Орнелла Басілотта, співвласниця швейної компанії]:
«Для однієї свердловини використовують від 30 до 40 тисяч тонн піску. Перевозять його в таких мішках. Використану тару подрібнюють та спалюють».

Щоби перевезти 40 тисяч тонн піску використовують приблизно 26 тисяч мішків. Родовище Вака-Муерта, де видобувають сланцеву нафту, займає площу 30 тисяч квадратних кілометрів – це як уся Бельгія. Тож сировини у швейної фабрики завжди багато.

Дизайнерський проєкт не лише рятує природу від забруднення, а й дає роботу аргентинцям.

[Орнелла Басілотта, співвласниця швейної компанії]:
«40 сімей беруть участь у виробничому ланцюжку. Ми переробили 9300 метрів поліпропіленової мішковини. Якби її спалили, знадобилося б 1100 дерев, щоби поглинути вуглекислий газ».

Поки швейна фабрика встигає переробляти лише 10 % усіх мішків, які використовують нафтові компанії. Проте, сестри планують розширювати виробництво. Їхня фірма крім сумок виготовляє гаманці та взуття. У справу також ідуть шкіряні відходи.

9. Мігрант продає кебаби, щоби заробити на місце в човні

Кебаб для мігрантів
Лон-Плаж, Франція

Щойно мігранти облаштувалися на новому місці на півночі Франції, як одразу відкрили ресторан.

Курд Даван готує у ньому кебаби.

[Даван Анвар Махмуд, мігрант з Іраку]:
«Бог створив кебаби, і я дякую Йому за те, що на них є попит. Проблема в тому, що я не маю офіційного місця. Час від часу мене турбує поліція».

Цей табір виник біля занедбаних залізничних колій у Дюнкерку. Усі ці люди сподіваються перебратися через Ла-Манш, щоб почати нове життя у Великій Британії.

Але поки їхнє життя далеке від казки. У багатьох скінчилися гроші. Вони не мають, чим заплатити нелегальним перевізникам, щоби потрапити на той бік протоки.

Даван каже, що на дорогу сюди в нього пішло понад 2000 доларів. Потім довелося шукати заробіток.

[Даван Анвар Махмуд, мігрант з Іраку]:
«Перевізники через протоку мають знати, що в Курдистані немає роботи. Вони забирають усі наші гроші. А коли ми це їм пояснюємо, то наштовхуємося на опір».

Узагалі багато хто просто боїться плисти. Недавно в Ла-Манші затонув надувний човен із мігрантами. Загинуло коло 30 осіб. Вижило лише двоє.

Чоловік розповів, що майже місяць тому навіть приїхав на берег. Але потім відмовився, коли зрозумів, що в човні з ним пливе ще 47 людей.

Каже, що планує заробити більше грошей, щоб потрапити на човен, де буде не так багато пасажирів. Але в ідеалі мріє забратися в одну з фур, які перевозять товари підводним тунелем.

Але це завдання останнім часом стало майже нездійсненним, бо французи почали ретельніше перевіряти вантажівки.

10. Одразу 30 білих носорогів перевезли з ПАР до Руанди

Носороги створять нову популяцію
Руанда

З Південної Африки — до Східної. Одразу 30 білих носорогів перевезли з ПАР до Руанди. Це одне з найбільших переміщень диких тварин за всю історію. Носороги проїхали 3400 кілометрів. Тепер вони житимуть у національному парку «Акагера». Ці гіганти — представники південного підвиду.

[Кестер Вікері, співробітник організації Conservation Solutions]:
«Це переміщення — наймасштабніше в історії. Ми дуже задоволені результатом. Зараз у загонах 30 здорових носорогів. Надіємося, вони швидко адаптуються й почнуть розмножуватися».

Південні білі носороги оселилися в «Акагері» вперше. Вони мають стати прабатьками нової великої популяції. Перше потомство чекають за два роки. Фахівці вважають, що згодом стадо може збільшитися у п’ять, а то й більше разів.

[Саймон Нейлор, співробітник організації Phinda Conservation]:
«Це ідеальне місце для білих носорогів: тут багато трави й води. І ми впевнені, що про тварин добре дбатимуть і їх охоронятимуть».

Роги тваринам спиляли, щоб на них не спокушалися браконьєри. Нелегальні мисливці — головна загроза. Тому в парку чергує озброєна охорона. А за здоров’ям гігантів стежитиме команда ветеринарів.

«Акагеру» заселяють носорогами з 2017 року. Спочатку привезли чотирьох чорних носорогів із Південної Африки. А два з половиною роки тому тут стали жити ще п’ять тварин із чеського зоопарку.

[Аріелла Кагерука, голова комітету з туризму]:
«Заселяючи тварин, яких тут раніше не було, ми даємо туристам змогу діставати більше різноманітних вражень та ліпше проводити час. І, звісно, ми робимо свій внесок у збереження рідкісних видів у цьому парку».

Наприкінці ХІХ століття південні білі носороги майже вимерли. Тоді їх узяли під охорону. Завдяки програмам розмноження цих тварин тепер побільшало.

11. Серфінг без кордонів: як люди з інвалідністю підкорюють хвилі

Серфінг-терапія
Ріо-де-Жанейро, Бразилія

В океані для неї немає перешкод. Джессіка Олівейра легко приборкує хвилі. Серфінг для неї — не лише спосіб життя, а й велика терапія.

У 10 років Джессіка перенесла менінгіт. Щоб урятувати її життя, лікарі мусили ампутувати їй руки й ноги. Вона також утратила слух і півтора року провела в лікарні. Спорт повернув дівчину до життя.

[Джессіка Олівейра, серфінгістка]:
«Хвилі, атмосфера… У морі я почуваюся легкою, неймовірно. Зв’язок із водою просто містичний. Почуваюся живою».

Щовихідних із 9 до 14 години на двох пляжах Ріо-де-Жанейро проходить серфінг-терапія для людей з інвалідністю. Абсолютно безплатно з юнацтвом займаються професійні фізіотерапевти. Увагу приділяють як фізичному, так й емоційному стану.

У солоній воді швидше розслаблюються м’язи. Уроки на жвавому пляжі допомагають прибрати скутість і психологічну закритість.

Інклюзивні курси серфінгу заснував фахівець із фізичної реабілітації Луїс Феліпе Нобре, якому зараз 43 роки.

[Луїс Феліпе Нобре, фізіотерапевт]:
«Цей вид спорту доступний багатьом. Ним займаються в громадських місцях просто неба. Нам вдається поєднати всі типи інвалідності на одному майданчику. Це дуже важливо для соціальної інтеграції, фізичної та емоційної реабілітації».

Команда «Адаптсерф» працює вже 14 років. І навіть проводить серед своїх підопічних змагання.

12. Стародавнє бойове мистецтво допомагає індійцям зміцнити здоров’я

Бойове мистецтво каларипаятту
Коттаям, Індія

Удари, блоки та захвати. У цьому спеціальному храмі індійці вивчають традиційне бойове мистецтво каларипаятту. Пандемія надовго перервала заняття, але зараз тренування відновлюються в усій країні.

Навчання каларипаятту починається з відпрацювання стрибків, ударів та ухиляння від них. Потім учні опановують в’язки ударів та комбінації кількох технік. Далі працюють у парі. І аж потім беруться за зброю. Вона може бути найрізноманітнішою.

[учень]:
«Каларипаятту містить дуже давні знання Індії, зокрема штату Керала. Тренування допомагають поліпшити як фізичне, так і ментальне здоров’я».

Навчання володіння зброєю має багато етапів. Спочатку використовують десять видів дерев’яної зброї, а потім застосовують сталеву. Це меч, ніж, сокира, серп та спис.

Наставник також передає таємні знання про 108 точок життя й смерті на тілі людини, а також як їх використовувати. Каларипаятту містить і науку лікування.

Назва “каларипаятту” означає бій у священному місці. Тому для занять будують спеціальні храми.

13. Фестиваль повітряних куль проходить в Іспанії

Фестиваль повітряних куль
Антекера, Іспанія

Ось така із себе повітряна куля, поки не перетвориться на величезний різнобарвний купол. А отак її розкладають.

Це Андалусія — іспанська автономна спільнота. Тут ось-ось стартує фестиваль повітряних куль.

25 найліпших пілотів із кількох європейських країн змагатимуться у двох перегонах.

[Юрай Брезан, учасник змагань]:
«Гадаю, що летітиму дуже швидко, мене кудись віднесе, і я чимшвидше приземлюся».

Під час першого змагання учасники мають долетіти до певного місця за вказаними координатами. А під час другого їм треба буде наздогнати повітряну кулю, яка злетить на 10 хвилин раніше за інші.

Керувати аеростатом — або, як його ще називають, монгольф’єром, — одночасно і просто, і складно. Простота в тому, що спосіб лише один – збільшувати чи зменшувати температуру повітря в куполі. Але в цьому й складність, бо так куля просто або підіймається, або опускається.

Щоб змінити її напрямок руху, треба зловити потік вітру на певній висоті.

14. Мільйони метеликів-монархів прикрасили заповідник у Мексиці

Метелики-монархи прилетіли зимувати
штат Мічоакан, Мексика

Мільйони метеликів-монархів прикрасили собою заповідник мексиканського штату Мічоакан. Позаду довгий шлях — 5000 кілометрів. Зазвичай він починається на півночі США чи в Канаді. Закінчується у Центральній Мексиці.

Ці метелики належать до виду данаїда монарх, який перебуває під охороною. Раніше метеликів-монархів було коло мільярда. Нині — кілька десятків мільйонів. Сюди вони прилітають на зимівлю. Тут вісім колоній. Розташувалися на площі в шість гектарів.

[Луїс Ернандес, відвідувач заповідника]:
«Неймовірно. Усюди ліс, аромат і трепет від польоту метеликів. Це особливе відчуття. Його важко описати. Тут дивовижно».

[Абрам Ернандес, відвідувач заповідника]:
«Після тривалої ізоляції під час пандемії це чудова нагода (відчути свободу). У таких місцях, як це, почуваєшся живим».

У березні метелики-монархи вирушать на північ. Водночас жодна комаха не пролітає весь шлях туди й назад — завершать маршрут її нащадки. Метелики живуть від двох до семи місяців. Під час подорожі орієнтуються по сонячному світлу й магнітному полю Землі.

15. Шедевр Боттічеллі продадуть за більш як $40 млн

Шедевр Боттічеллі
Картину продадуть на аукціоні

Картину, що зображує Ісуса з терновим вінком на голові та ранами на руках, продадуть за більш ніж 40 мільйонів доларів.

Один із пізніх шедеврів італійського художника Сандро Боттічеллі виставили на аукціон.

Картину «Муж скорбот» майстер написав приблизно наприкінці XV — на початку XVI століття. Останні 60 років вона була в приватній колекції.

[Едуарду Роберті, представник аукціонного дому]:
«Ми бачимо велике зрушення у художньому настрої. Тут Спаситель зображений дуже по-людськи — так, як наприкінці життя Його бачив Боттічеллі».

Найвідоміші твори Боттічеллі, такі як «Народження Венери», сповнені живими та барвистими деталями.

Але разом з тим, як художник старів і занурювався у віру, його стиль мінявся.

[Едуарду Роберті, представник аукціонного дому]:
«У своєму пізньому періоді Боттічеллі став значно прямолінійнішим. Він відійшов від придворної краси раннього періоду».

Минулого разу ця картина пішла з молотка у 1963 році. Тоді її продали за понад 13 тисяч доларів.

Аукціон відбудеться в Нью-Йорку в січні.

16. Різдвяний вертеп на воді прикрасив Венеційську лагуну

Різдвяний вертеп у лагуні
Венеція, Італія

У місті на воді має бути незвичайний різдвяний вертеп. Так вирішив венецієць Франческо Ораціо та встановив розфарбовані постаті в самій лагуні.

Ось колиска з немовлям Ісусом, а поруч Йосип і Марія. До них уже йдуть волхви з дарами та паломники. Неподалік — пастухи та інші персонажі різдвяної сцени.

Кілька годин на день усі фігури стоять над самою гладдю води, а під ними — віддзеркалення на повний зріст. У цей час вертеп на воді особливо гарний та урочистий.

Франческо — місцевий продавець, що має хист до малювання. Він уже не перший рік прикрашає лагуну до Різдва. Водночас вертеп не заважає навігації.

Фігури стоять біля мальовничого острова Бурано. Він відомий різнобарвними яскравими фасадами кам’яних будинків та виробництвом мережива. Там також є незвичайна церква з 52-метровою квадратною дзвіницею, яка похилилася під час будівництва через просідання ґрунту. А різдвяного сезону туристів приваблює і вертеп на воді.

17. Сотні прикрашених ялинок в одному будинку: німець установив рекорд

Наче ялинковий ярмарок
Рінтельн, Німеччина

[Томас Єромін, володар світового рекорду]:
«Вітаю! Мене звати Томас Єромін, мені 55 років, і я встановив світовий рекорд за найбільшою кількістю різдвяних ялинок в одному місці».

Томас настільки одержимий різдвяними ялинками, що вони в нього скрізь: на підлозі, на стінах і навіть на стелі. І всі сяють різнобарвними вогниками.

Таке захоплення жителя Нижньої Саксонії розділяє і його дружина. Поки інші сім’ї перед Різдвом дістають із запорошених комор скриньку з іграшками, у цьому домі це справжній склад із кулями, вогниками, вінками та іншими прикрасами.

Цього разу пара вирішила відзначити десятиліття шлюбу та вбрала 444 дерева. Вийшов світовий рекорд.

[Олаф Кюхельбекер, співробітник Німецького інституту рекордів світу]:
«Німецький Інститут рекордів підтверджує новий світовий рекорд: 444 прикрашені різдвяні ялинки. Ось ваш сертифікат. Молодці!»

Умови для рекорду досить суворі.

[Олаф Кюхельбекер, співробітник Німецького інституту рекордів світу]:
«Ялинки мають бути вбраними так, ніби вони для вашої вітальні: зі свічками чи гірляндами з кулями тощо. Тобто це має бути типова різдвяна ялинка. А розмір не має значення».

Вбирати всі ялинки починають за кілька місяців до Різдва. Причому знайти два однакових дерева неможливо. Теми оформлення найрізноманітніші: супергерої, фрукти, смайли та багато іншого. Загалом сім’я використала понад 10 тисяч куль і 300 сяйних гірлянд.

І хоча в домі тепер складно розминутися навіть двом людям, покидати незвичайне хобі пара не планує.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: