18.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 14 по 18 листопада)

Огляд світових подій (з 14 по 18 листопада)

1. Сотні мігрантів висилають із Білорусі додому Евакуація розпочалася Мінськ, Білорусь З рюкзаками й усе ще..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

1. Сотні мігрантів висилають із Білорусі додому

Евакуація розпочалася
Мінськ, Білорусь

З рюкзаками й усе ще в зимовому одязі іракські мігранти прибувають до аеропорту Багдада. Сотні людей евакуювали з Білорусі після того, як багато хто провів тижні на кордоні з Польщею, намагаючись прорватися до ЄС.

[Арсед Мехді, житель міста Басра]:
«Ми три дні були в лісі, не знали, чи зможемо повернутися до міста. Дуже страждали».

А це новий міграційний табір у Білорусі на кордоні з Польщею. До складського ангара перемістили всіх, хто жив у наметах і просто неба.

Тут уже тепліше, роздають ковдри. Щоправда, доводиться стояти в черзі до розетки, щоб зарядити телефон. Миються на вулиці хто як може.

У ЄС звинувачують у кризі Білорусь. Кажуть, що Олександр Лукашенко розпорядився спростити видачу віз та збільшити кількість рейсів для жителів Близького Сходу.

Білоруський президент це заперечує. За його словами, він не має до цього жодного стосунку. Проте додає, що захищати Євросоюз від мігрантів не буде, оскільки проти нього запровадили санкції.

Ще він каже, що провів переговори з німецькою стороною, щоби переконати її прийняти людей. Утім, міністр внутрішніх справ ФРН нещодавно заявив, що приймати мігрантів його країна не буде.

[Горст Зеегофер, міністр внутрішніх справ Німеччини]:
«Якщо ми приймемо біженців, якщо ми піддамося тиску й скажемо, що приймаємо біженців до європейських країн, це означатиме, що їхню віроломну стратегію реалізовано».

Варто зазначити, що здебільшого на кордоні залишаються іракські курди. Вони намагаються перебратися до ЄС не лише через Польщу, а й через Литву та Латвію.

2. Повінь у Канаді: евакуації та перші жертви

Перші жертви
Британська Колумбія, Канада

[жителька Меррітта]:
«Для нас це лихо. На відновлення підуть роки».

Бейлі мешкає на заході Канади, у провінції Британська Колумбія. Через негоду тут уже кілька днів не припиняються повені та сходять зсуви.

Канадські ЗМІ повідомляють щонайменше про одного загиблого. Також поблизу міста Пембертон, що за 160 кілометрів від Ванкувера, зсув змив із дороги автомобілі разом із людьми. Скільки там постраждалих і чи є загиблі наразі невідомо.

У низці районів Британської Колумбії за день випало 20 сантиметрів опадів. Це місячна норма.

У місті Меррітт, що за 200 кілометрів на північний схід від Ванкувера, усім наказали евакуюватися. Там приблизно вісім тисяч осіб. У місцевій річці дуже швидко піднявся рівень води. Виїхати встигли не всі. До того ж випав сніг.

[жителька Меррітта]:
«З нашим будинком усе гаразд, ми в безпеці. Нам пощастило, що ми трохи вище від затопленої зони. Але дім моєї тітки та дядька у воді. У мого кузена два дні тому народилася дитина. Їхній будинок повністю затоплений — їм нікуди повертатися. Просто чекаємо, що буде далі. Багато невизначеності та руйнувань».

Ще в кількох містах оголосили часткову евакуацію.

Закрито автодороги. Зупинилося залізничне сполучення з портом Ванкувера — найбільшим у країні. Через нього щодня проходять вантажі на суму 440 мільйонів доларів США. Канада також один із найбільших світових експортерів зерна. Через повені в порту почалися перебої з постачанням пшениці.

Також із міркувань безпеки тимчасово перекрили газо- та нафтопроводи.

На завалених багном та сміттям дорогах працюють рятувальники із собаками.

3. Немає чим дихати: жителів Делі перевели на віддалену роботу

Немає чим дихати
Нью-Делі, Індія

Жителям індійської столиці та околиць сказали працювати з дому. І цього разу річ не в коронавірусі. У Нью-Делі просто немає чим дихати.

Відповідне розпорядження видав верховний суд. Він також зобов’язав владу не пускати на дороги транспорт другорядної важливості та знизити рівень промислового й пилового забруднення.

Отруйний смог тримається в регіоні з початку листопада. Із суботи через нього на чотири дні закрили школи та зупинили будівництво.

[жителька Нью-Делі]:
«Зараз на вулиці в усіх починаються проблеми з диханням та болять очі. Ніби виходити й не слід, але сидіти вдома теж важко — треба провітрюватися. Важливо, щоби була якась фізична активність. Ми ненадовго виходимо й одразу повертаємося — усюди дим. Навіть якщо ти в масці, в очах однаково виникає подразнення».

Ще одна вимога суду: терміново вжити заходів, щоб запобігати спалюванню стерні в сусідніх штатах Гар’яна, Пенджаб та Уттар-Прадеш. Щороку сотні фермерів у такий спосіб очищують поля для нового посівного сезону. Саме це вважають основним джерелом забруднення повітря взимку.

У понеділок Індекс якості повітря в Делі був на позначці 343. Це рівень «дуже погано». За тривалого впливу такі умови можуть викликати респіраторні захворювання. До речі, минулого тижня було ще гірше — у столиці похолоднішало, й індекс піднявся до позначки майже 500.

4. «Ісламська держава» розширила свій вплив майже на весь Афганістан

Ситуація в Афганістані
Доповідь ООН

В ООН оприлюднили доповідь щодо ситуації в Афганістані, яка склалася після того, як владу там захопив «Талібан». За словами голови місії ООН в Афганістані Дебори Лайонс, зараз відгалуження угруповання «Ісламська держава» під назвою «Вілаят Хорасан» розширило свій вплив і є майже в усіх 34 провінціях країни.

Лайонс повідомила Раді Безпеки ООН, що «Талібан» протистоїть «Вілаяту Хорасан» шляхом позасудових тюремних ув’язнень та страт імовірних бойовиків угруповання.

[Дебора Лайонс, голова місії ООН в Афганістані]:
«Це питання заслуговує на більшу увагу міжнародної спільноти».

Її заява пролунала після теракту в шиїтському районі Кабула. Там розірвалися дві вибухівки. Щонайменше одна людина загинула, шістьох поранено. Відповідальність за це взяв «Вілаят Хорасан».

За словами Лайонс, «Талібан» не може спинити розростання руху. Якщо 2020 року він вчинив 60 нападів, то цього року — уже понад 330.

[Дебора Лайонс, голова місії ООН в Афганістані]:
«Раніше вони були тільки в кількох провінціях і столиці. Тепер “Вілаят Хорасан” з’явився майже в усіх провінціях і швидко активізувався».

Водночас «Талібан» намагається створити чинний уряд. Однак після захоплення в серпні цього року влади, угруповання й далі заглушує своїх опонентів та порушує права жінок і дівчат.

Як каже Лайонс, місія ООН регулярно отримує перевірені повідомлення про обшуки будинків та позасудові страти колишніх співробітників служби безпеки та посадових осіб.

Вона також знову попередила про гуманітарну катастрофу, яка може посилитися в Афганістані взимку через крах економіки та посуху.

5. Китайський завод посипає сербське місто отруйним червоним пилом

Місто накриває пилом
Сербія

Будинки в сербському селі Радинац покриті червоним пилом. Усього за кількасот метрів від них працюють величезні печі сталеливарного заводу «Смедерево».

Менш ніж за десять років захворюваність на рак серед місцевих жителів зросла вчетверо. Тепер люди хочуть, щоб цей завод, який входить до китайського конгломерату, або очищував довкілля, або закрився.

70-річний Зоран, який страждає від раку горла й розмовляє лише з голосовим протезом, каже, що місцеві жителі сушать білизну лише в приміщенні. Щоб змити пил із машин, використовують оцет.

[Зоран, місцевий житель]:
«Усе лише всередині. Ми не виходимо, — боїмося виходити через пил і забруднення. Ми всім цим дихаємо».

У найближчому великому місті мешкає коло 100 тисяч людей. Й у 2019 році там виявили майже 7 тисяч нових випадків онкозахворювання. Для порівняння, у 2011 році їх було приблизно вчетверо менше.

Китайці викупили підприємство у влади Сербії п’ять років тому. Найбільший у Китаї виробник сталі придбав його за 46 мільйонів євро.

Компанія заперечує, що масове ракове захворювання пов’язане із заводом. Вона стверджує, що інвестувала 300 мільйонів євро в технології та системи очищення.

Проте активісти кажуть, що китайські фірми й далі ігнорують екологічні стандарти. З їхніх слів, аналізи виявили в червоному пилу високий вміст важких металів.

[Нікола Крстич, активіст]:
«Гадаю, треба провести обговорення щодо пилу, який падає на наші голови, — щодо чорного й червоного масного пилу, що прилипає до легень, заважає дихати. Також є шлак, який вони скидають, де їм зручно. Треба поговорити про повітря, що тхне, і про людей, які змушені сушити білизну в теплицях, а також перед вживанням мити врожай».

Останніми роками Китай інвестував мільярди євро в сербські інфраструктурні проєкти. Водночас влада країни вже заговорила про те, що якщо китайські компанії не зможуть знизити рівень забруднення, то їх оштрафують або закриють.

6. Як польські ферми врятують британське Різдво

Урятувати Різдво
Польща – Велика Британія

Польські ферми, на яких розводять індичок, поспішають урятувати Різдво у Великій Британії.

Після «брекзиту» робітникам-мігрантам довелося залишити країну. До того ж на ринку через пандемію виник застій.

Наразі британські виробники м’яса індички кажуть, що їм, щоб задовольнити підвищений попит під час свят, бракує робочої сили.

[Майкл Дембінський, представник британсько-польської торгової палати]:
«У нас не вистачає працівників у скотобійнях, бракує м’ясників, які вбиватимуть та оброблятимуть птицю. Тож ми не зможемо виробити стільки, скільки раніше».

Бракує також водіїв, вантажників, пакувальників, працівників у полях тощо. Загалом це коло мільйона 200 робочих місць.

Проблему з індичкою обіцяють розв’язати польські ферми. Кажуть, що збільшать експорт до Великої Британії.

[Едіта Лучинська, співробітниця птахівничого підприємства]:
«Британський ринок — дуже популярний напрямок польського експорту птиці. За останні 10 років він зріс учетверо».

Щоправда, з експортом теж можуть виникнути проблеми. Наразі на кордоні ввели перевіряння. А з наступного року треба буде ще надавати COVID-сертифікати.

Однак працівники польських компаній обіцяють, що не спиняться, доки всі британці не матимуть на столі запеченої індички.

7. У США з’являться «розумні» електролітаки за ціною позашляховика

Власний електролітак
Пардес-Хана-Каркур, Ізраїль

Хочете полетіти на власному транспорті на роботу, та ще й щоб це було безпечно й порівняно недорого? Один ізраїльський стартап обіцяє надати таку можливість до 2024 року.

Він збудував двомісний електричний літак. Вага апарата — менша за тонну. Дальність польоту — 177 кілометрів, швидкість — 250 кілометрів за годину. Одного підзаряджання має вистачати на годину. Зліт та посадка — вертикальні.

[Рані Плаут, директор компанії-виробника]:
«Ми будуємо літак, що за своєю суттю ближчий до автомобіля. Він простіший, ним легко керувати і його неважко обслуговувати».

Апарат оснащено «розумною» системою керування. Вона відповідає за всі складні функції і навігацію. Також штучний інтелект часто перевіряє роботу електролітака, що підвищує безпечність польоту.

[Чен Розен, співзасновник компанії-виробника]:
«Ми використовуємо технології, усуваємо всі складнощі керування літаком. Робимо його простішим, щоб більшій кількості людей було зручно користуватися таким апаратом».

Ціна базової комплектації — 150 тисяч доларів. За стільки ж можна придбати позашляховик. Але в компанії кажуть, що ціни знижуватимуться відповідно до підвищення попиту.

Стартап планує постачати свою продукцію до США, бо там багато вільного повітряного простору. Такий транспорт замовили вже 180 клієнтів. У компанії розраховують продавати по 15 тисяч електролітаків на рік і стати лідером ринку.

8. Випробування нового препарату проти паралічу дають позитивні результати

Ліки проти паралічу
Еванстон, США

Ця маленька мишка стала надією для мільйонів людей, які страждають через параліч. Американські науковці тестують нові ліки, які, дуже ймовірно, допоможуть тим, хто через травму втратив рухливість кінцівок.

На першому відео гризун біжить лише передніми лапками. А тут миша вже трохи відштовхується задніми.

[Самуель Ступп, дослідник]:
«Травма спинного мозку для науки була серйозною проблемою впродовж десятиліть. Центральна нервова система, яка передає імпульси від мозку по всьому тілу, після травми дуже погано відновлюється».

Новий препарат це гель, який вводять у тканини, що навколо спинного мозку. Він впливає на рух молекул, ніби змушуючи їх «танцювати». Так їм легше взаємодіяти з рухомими клітинними рецепторами.

Під час випробувань на тваринах гель дав результат уже після чотирьох тижнів застосування.

[Самуель Ступп, дослідник]:
«Коли молекули не рухалися або рухалися дуже повільно, то вони просто смикали кінцівками, бігати не могли. Терапія не змінилася, але ми на молекулярному рівні змінили структуру так, щоб молекули рухалися активніше. Після цього тварини змогли рухатися».

Утім, це не єдине відкриття в цій галузі. Так, німецькі вчені цього року змогли вилікувати в мишей параліч, ввівши в мозок спеціальний білок.

А науковці у Швейцарії розробили стимулятор спинного мозку, який вживлюють у тіло пацієнта. Він діє як міст, відновлюючи зв’язок між мозком та паралізованими кінцівками.

9. В Ізраїлі влаштовують рибні бенкети для пеліканів

Бенкет для пеліканів
Мішмар-га-Шарон, Ізраїль

Тисячі пеліканів, побачивши вантажівку, кидаються їй на зустріч. Птахи вже знають — зараз буде їжа. З цистерни в ставок зливають тонни другосортної риби. Так в Ізраїлі намагаються залагодити конфлікт між фермерами та перелітними птахами.

Щовесни й щоосені сотні мільйонів пернатих мігрують з Африки до Європи та Азії, а потім назад. Вони летять над сушею, а не над морем, бо так безпечніше.

В Ізраїлі пернаті мандрівники, зокрема й пелікани, на якийсь час зупиняються. Тут вони відпочивають та їдять.

Пелікани — одні з найбільших перелітних птахів. За день одна особина з’їдає понад кілограм риби. А рибні ферми в Ізраїлі — це легка здобич та багато корму. Тому птахи повадилися їх грабувати.

Влада придумала, як захистити ферми й не нашкодити пеліканам.

[Офір Брукенштайн, працівник Управління заповідників і парків Ізраїлю]:
«Пелікани їдять рибу, тож рибництво в Ізраїлі зазнає збитків. Ми хочемо максимально зменшити втрати, тому купуємо рибу в господарств та зливаємо її у водоймища. Там пелікани спокійно відпочивають та їдять без перешкод, а потім далі летять до Африки».

Гроші на рибу виділяє не лише уряд, а й військо. Ці птахи нерідко стикалися з літальними апаратами. Тож пілотам ліпше, коли пелікани відпочивають десь поодаль.

10. Уроки медитації проводять у школах Індонезії

Незвичайна фізкультура
Батам, Індонезія

Чого ж нині навчають у школі? Класична фізкультура, як і раніше, існує, але в Індонезії пішли далі. Тепер на уроках ще й оздоровлюються, і не лише фізично.

[Муджіоно, директор школи]:
«Коли ми це запровадили, виявилось, що воно дуже корисне. Це відчули й діти. Очевидно, що після вправ їм комфортніше, вони можуть краще контролювати себе в різних життєвих ситуаціях».

Медитативні вправи ціґун додали до програми 10 років тому.

Медитація сприяє розвитку уваги, пам’яті та мовлення. Це підтвердили науковці Гарвардського університету.

[Руді, практикувальник Фалунь Дафа]:
«І це не лише здорове тіло, а й духовний ріст за принципами Істина, Доброта й Терпіння. Надіємося, що вони супроводжуватимуть дітей і далі».

Цей ціґун називається Фалунь Дафа. В Індонезії він популярний. Заняття проводять волонтери.

[Раймонд, практикувальник Фалунь Дафа]:
«Вправи дуже спокійні — рухи плавні, повільні й розслаблені. Немає системи членства та плати — займатися може кожен».

Фалунь Дафа походить із Китаю, але там нині зазнає переслідувань. Придушення почалося на піку популярності цієї медитативної практики, коли тих, хто нею займався, стало більше, ніж членів компартії. Зі слів правозахисників, репресії включають і зведення наклепу, його поширюють також і за кордоном.

Директор цієї школи теж його чув, але вирішив розібратися сам і про це не шкодує.

[Муджіоно, директор школи]:
«Спочатку я й мої колеги в школі не розуміли, що таке Фалунь Дафа. Та коли побачили про нього в наших ЗМІ, а також дізналися факти, то вирішили спробувати ці вправи».

Нині в місті Батам цей ціґун практикують у 19 навчальних закладах. Це коло 8000 школярів та вчителів.

Фалунь Дафа вивчають у школах й інших країн. Приміром, у цій, що в уругвайському Монтевідео.

11. Стрілянина на лузі: як у Швейцарії відзначають заснування країни

Змагання зі стрільби
Зелісберг, Швейцарія

Постріли й запах пороху. Найліпші стрільці зі всієї Швейцарії намагаються поцілити в мішені. Змагання проходять на легендарному лузі Рютлі. Їх проводять уже понад 150 років.

[Майк Бахер, представник асоціації стрільців]:
«Рютлі — важливе місце для швейцарської історії. У 1291 році тут склали присягу Рютлі. Після цього заснували Швейцарський союз».

Присяга Рютлі вважається національною легендою. Згідно з нею, на цьому лузі домовилися про взаємну допомогу та підтримку правителі трьох кантонів. А сучасна Швейцарська Конфедерація утворилася після Зондербундської війни у середині XIX ст.

Змагання зі стрільби в Рютлі ніби об’єднують стару й нову Швейцарію. Цього року на свято з’їхалися сотні гостей і більш як 1000 стрільців.

85-річний Тоні бере участь у змаганнях у 51-ше. Каже, з наступного року буде лише глядачем.

[Тоні Гакі, учасник змагань]:
«Сьогодні не мій день. Я не влучив навіть із четвертого разу. Сонце засліплює».

Тут стріляти складніше, ніж у тирі, де більше місця. Тому учасники мають добре зосередитися.

[Робін Сенн, учасник змагань]:
«Треба влаштуватися так, щоб не заважати сусідам і щоб вони не заважали. Після цього дивишся вперед на ціль, концентруєшся й більше не помічаєш, що довкола велелюдно».

Уперше змагання відбулися 1861 року й були неофіційними. Через 13 років швейцарці заснували стрілецький клуб. Він існує й досі та щороку організовує в Рютлі змагання. Скасовують їх лише під час надзвичайних ситуацій.

12. Технологія доповненої реальності дала змогу побачити Олімпію

Побачити Олімпію
Греція

Повернутись у минуле завдяки смартфону. Технологія доповненої реальності дає змогу подивитися на стародавню Олімпію очима тогочасних людей. Тут упродовж майже тисячі років проводили спортивні ігри, які стали прообразом сучасної Олімпіади.

Користувачі можуть розглянути цифрові будівлі прямо на місці, а також віддалено. Також є можливість повністю поринути у віртуальну реальність за допомогою гарнітури.

[Кіріакос Міцотакіс, прем’єр-міністр Греції]:
«27 стародавніх пам’яток відтворено віртуально, а також їхню історію — це абсолютно новий спосіб пізнання нашої культурної спадщини».

Тут можна побачити статую Зевса, прикрашену слоновою кісткою і позолотою, а також заглянути до майстерні, де понад 2400 років тому працював знаменитий скульптор Фідій.

Програму, яку готували півтора року, розробило міністерство культури та спорту Греції разом з відомою технологічною компанією, яка вивчила Олімпію за допомогою дронів та датчиків.

[Теодосіс Міхалопулос, представник технологічної компанії]:
«Ми зробили сотні тисяч знімків, щоб зібрати дані про місцевість та пам’ятки. Потім за допомогою наших технологій ми відтворили все так, як це могло бути понад 2000 років тому».

Сьогодні гарнітура віртуальної реальності коштує коло 3500 доларів. Проте експерти кажуть, що з часом такі пристрої стануть доступнішими.

13. Віддав життя за мистецтво: відкрилася виставка, присвячена Федорові Ернсту

Урятувати мистецтво від більшовиків
Київ, Україна

Це лише мала частка предметів мистецтва, які сьогодні можна побачити в українських музеях завдяки Федорові Ернсту. За радянських часів цій людині вдалося повернути та зберегти багато культурних цінностей, які більшовики вивозили з України.

[Олена Кохан, співробітниця Національного музею історії України]:
«Те, що в нас залишилися предмети, які ми можемо бачити в музеях, архівні документи — це все завдяки йому. Інакше б могли просто пограбувати, вивезти за кордон (що й робили), підірвати храми».

На честь Федора Ернста у Національному музеї історії України відкрили тематичну виставку. За час його роботи тут колекція поповнилася на понад 5000 предметів.

Серед збережених пам’яток культури та мистецтва — картини Тараса Шевченка, які повернули з Росії, твори Георгія Нарбута, предмети Києво-Межигірської фаянсової фабрики.

Це, наприклад, давній портрет українського гетьмана. Під ним — журнал, де описували всі повернені цінності.

[Олена Кохан, співробітниця Національного музею історії України]:
«Поруч на розвороті написано, що повернули портрет гетьмана Івана Скоропадського з позначкою “без рами”».

Намагаючись урятувати культурні цінності України, Ернст очолював багато експедицій та археологічних розкопок. За це його переслідувала радянська влада. Так, його неодноразово арештовували, ​​звинувачуючи в контрреволюційній діяльності.

[Олена Кохан, співробітниця Національного музею історії України]:
«У 41-му році його знову заарештували. Розстріляли у жовтні 42-го року як нібито німецького шпигуна. Реабілітували вже 58-го року».

Виставка працюватиме до 9 березня наступного року.

14. Антоніо Бандерасу ставити мюзикл допомагає дочка

Бандерасу дочка допомагає порадами
Малага, Іспанія

Антоніо Бандерасу у творчості допомагає дочка. Він найняв Стеллу другим помічником режисера, який ставить знаменитий бродвейський мюзикл «Компанія». Музичну комедію зіграють у театрі, що належить іспанському акторові. Він відкрив його в рідній Малазі два роки тому.

[Антоніо Бандерас, актор]:
«Моя дочка завжди мала велику індивідуальність, і я довіряю її думці. Коли ми повертаємось додому після репетицій, вона серйозно виконує свою роботу. Наприклад, ми вечеряємо, і я безпосередньо запитую про щось й дістаю дуже прямі відповіді. Вона каже, що бачить, і висловлює свою думку. Отже, вона має дуже цікаву роль».

25-річна Стелла також грає в мюзиклі разом із батьком. Уперше цю комедію поставив 1970 року американський композитор Стівен Сондгайм. Вона здобула шість премій «Тоні».

Бандерас показав іспаномовну версію мюзиклу, яку з дозволу автора адаптовано до сучасної аудиторії.

[Антоніо Бандерас, актор]:
«”Компанія” — складний мюзикл. У ньому немає традиційної розповіді, а лише короткі сюжети й головний герой, який чогось шукає, переживає негаразди, розмірковує про своє життя та зобов’язання».

Антоніо Бандерас змалку мріяв про футбол, але, коли зламав ногу, вирішив присвятити себе театру. На великому екрані він з’явився 1982 року. А популярним став завдяки фільмам «Інтерв’ю з вампіром» та «Відчайдушний».

Іспанець був одружений з акторкою Мелані Гріффіт. Стелла — їхня дочка.

15. Гітари Преслі та Клептона: рок-н-рольний аукціон пройде в Нью-Йорку

Рок-н-рольний аукціон
Нью-Йорк, США

На цій гітарі британський рок-музикант Ерік Клептон грав ще в 70-х. Тепер вона та ще більш як 900 інструментів та речей зірок музики підуть із молотка.

[Мартін Нолан, директор аукціонного дому]:
«Її походження солідне. Її ціна становитиме 300–500 тисяч доларів. І для цієї гітари це ще стримана оцінка».

Серед лотів — вбрання Мадонни й Майкла Джексона, гітари Елвіса Преслі, а також Боно з гурту U2.

Це, наприклад, військова куртка, яку подарували Майклу Джексону.

[Мартін Нолан, директор аукціонного дому]:
«Це історична річ часів Другої світової, яка також увійшла до історії попкультури та Майкла Джексона. Її можуть купити за 8–10 тисяч доларів».

А ще на аукціоні продадуть підліткове фото Курта Кобейна, сукні Емі Вайнгаус та Кеті Перрі, а також вбрання, яке одягала Вітні Г’юстон на нагородження American Music Awards 1999 року. За нього хочуть отримати 7–10 тисяч доларів.

Аукціон назвали «Кумири та ікони рок-н-ролу». Він пройде в Нью-Йорку з 19 по 20 листопада.

16. Поля Умбрії вбралися в червоні й жовтогарячі шати

Червоні й жовтогарячі виноградники
Монтефалько, Італія

Ці виноградники вражають барвами й геометрією. Восени італійський регіон Умбрія наче перевдягається. Ніби величезним пензлем, природа розфарбовує рослини в червоний, жовтий та жовтогарячий.

[Деніс Романеллі, виробник вина]:
«Виноград зелений, як і всі рослини. Коли приходить осінь, лоза засинає й перестає виробляти хлорофіл, який є основою живлення. Після цього проявляються всі кольори, що містяться під ним — червоний та жовтогарячий. Це все рослинні пігменти».

Так наче цих кольорів не досить, природа зрідка додає нових барв: небо стає темно-сірим й освітлюється веселкою.

[П’єр Паоло Метеллі, фотограф]:
«Мальовниче та дивовижне місце, де кожен пагорб не схожий на інший. Пейзаж скрізь різний. Треба просто блукати цими сільськими дорогами та милуватися краєвидами».

Щоосені тут проводять забіг. Але це не так спорт, як данина традиціям цього регіону. Наприклад, учасники біжать не лише крізь виноградники, а й через винні льохи.

Умбрія лежить на півночі від регіону Лаціо, у якому розташований Рим. Тут вирощують білий виноград сорту грекето, а також червоний санджовезе.

17. Вулиці Лондона засяяли одночасно

Спалахнули одночасно
Лондон, Велика Британія

Ангели, метелики, ялинки та багато інших декорацій. Цього року Лондон уперше запалив різдвяну ілюмінацію на всіх найвідоміших вулицях одночасно. А їх коло 20. Місто одразу перемінилося.

Пандемія та «брекзит» боляче вдарили по туризму. Тут сподіваються, що святкові вогні приваблять до центру більше британців.

[Марк Вільямс, підприємець]:
«Туристи залюбки приїжджають, щоб на них подивитися. Лондонцям дуже важливо, щоб вони повернулися».

Ілюмінацію запалили раніше, ніж зазвичай. Великі магазини ще не встигли прикрасити свої вітрини. Але дух Різдва змушує людей попри холод вийти на прогулянку.

[перехожа]:
«Узимку рідко проводжу час надворі — холодно. Але різдвяні декорації надихають вийти з дому та приїхати до центру».

Ярмарок у популярному районі Ковент-Гарден уже готовий до свят. Тут установили 17-метрову ялинку, яку прикрашають 30 тисяч вогників.

[перехожий]:
«Так приємно після напруженого дня прогулятися по Пікаділлі, побачити всі ці вогні. А так би просто пішов додому. Але тепер настрій піднявся, дуже добре».

[перехожі]:
«Вогні заряджають різдвяним настроєм. Так, виникає відчуття свята. Особливо після такого складного року приємно бачити, що люди знову разом».

А вулицю Карнабі прикрасило понад 600 блискучих 3D- та 2D-метеликів. Інсталяцію назвали «Різдвяний калейдоскоп Карнабі».
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: