19.04.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 21 по 25 листопада)

Огляд світових подій (з 21 по 25 листопада)

1. Вибух на шахті в Кузбасі: загинуло 46 гірників та 6 рятувальників Вибух у шахті Кемеровська..

Дата завантаження: 2024-03-19

video

1. Вибух на шахті в Кузбасі: загинуло 46 гірників та 6 рятувальників

Вибух у шахті
Кемеровська область, Росія

Щонайменше 52 людини загинуло внаслідок вибуху, пожежі та задимлення на вугільній шахті «Листвяжна» у Кемеровській області. Усередині було 285 осіб. За п’ять годин із шахти вибралося 239 гірників. Багатьом знадобилася медична допомога.

У лікарні перебуває 38 шахтарів та 11 гірничорятувальників, четверо людей — у важкому стані.

Задимлення почалося на глибині 250 метрів. Через вентиляцію дим поширився всією шахтою. Гірники скористалися кисневими саморятувальниками та почали самотужки вибиратися.

На місце події прибуло 430 рятувальників, також було залучено 86 одиниць техніки. Знайдено тіла 11 шахтарів, доля 35 людей залишається невідомою.

На поверхню із шахти також не піднялося шестеро співробітників МНС.

[Олександр Чупріян, в. о. міністра з надзвичайних ситуацій]:
«Це відділення розташоване в найвіддаленішій частині шахти. Наразі виявлено три тіла рятувальників, їх підіймають нагору».

Прокуратура вже з’ясовує обставини трагедії. За версією слідства, у шахті вибухнув метан. Затримано трьох осіб: директора шахти, його заступника, а також начальника дільниці. Їх підозрюють у порушенні вимог промислової безпеки.

Після інциденту прокуратура почала перевіряти й інші гірничодобувні підприємства Кузбасу.

Наразі рятувальники ліквідують наслідки пожежі, потім пошукові роботи відновлять.

2. На острові Пальма закрили три міста: вулканічна лава дісталася океану

Лава досягла океану
о. Пальма, Іспанія

Жителям трьох прибережних міст канарського острова Пальма влада сказала не виходити з дому. До океану дістався потік лави з місцевого вулкана. Від взаємодії з водою утворилися хмари потенційно небезпечного газу.

Кумбре-В’єха вивергається вже два місяці. До океану дійшов третій язик лави. Він влився у воду на кілька кілометрів північніше від двох інших.

Місцевим жителям ще сказали зачинити вікна. Сильний вітер дме у бік острова.

Закрили й аеропорт. Як очікується, польоти відновлять не раніше ніж за дві доби.

Жителям столиці острова, міста Санта-Крус, уперше з початку виверження порадили вдягнути маски. У повітрі — висока концентрація шкідливих часток та діоксиду сірки.

Для вимірювання якості повітря у район відправили військовиків.

Лава з Кумбре-В’єхи за час виверження зруйнувала коло 2650 будинків. Тисячі людей мусили евакуюватися. Загиблих немає.

3. Підозрюваний у наїзді на парад у США постав перед судом

Постав перед судом
штат Вісконсин, США

Чоловік, якого звинувачують у наїзді на різдвяний парад у США, постав перед судом. Чорношкірий репер Деррел Брукс у неділю скерував свій позашляховик на колону дітей та дорослих у місті Вокеша штату Вісконсин.

Його звинуватили за п’ятьма пунктами. Незабаром додадуть ще один, оскільки в лікарні помер 8-річний хлопчик. Загалом загинуло шість осіб віком від восьми до 81-го року. Понад 60 травмовано.

[Сьюзан Оппер, прокурор]:
«Якщо пана Брукса буде визнано винним за всіма п’ятьма пунктами обвинувачення, йому загрожує п’ять довічних термінів поспіль. Хочу з жалем повідомити суду, що сьогодні помер ще один постраждалий. Тобто до цієї справи додадуть шостий пункт за навмисне вбивство першого ступеня».

5 листопада Брукса звинуватили в перешкоджанні роботі поліції, завданні побоїв, погрозах, хуліганстві та домашньому насильстві. Як повідомили в прокуратурі, незадовго до недільного нападу до поліції на нього також надійшла скарга за порушення громадського порядку.

11 листопада Брукса випустили під заставу в тисячу доларів. Прокуратура вважає, що сума тоді була невиправдано низькою. Нинішня застава становить 5 мільйонів.

[Кевін Костелло, уповноважений суду округу Вокеша]:
«Це надзвичайно висока застава, але й справа велика та серйозна. Минуле цього пана теж насичене: він переховувався, полював на людей, не дотримувався розпоряджень суду, а ще порушував кримінальне право та соціальні норми».

Брукс жив у Мілуокі. Його заарештували біля місця події того ж дня. Поліція виключила тероризм як мотив, бо з’ясувала, що чоловік діяв сам.

Відомо, що 39-річний репер належить до руху Black Lives Matter. Його мотивом могла бути помста за виправдувальний вирок, який винесли на два дні раніше 18-річному Кайлу Ріттенгаусу. Той застрелив двох учасників заворушень і протестів, організованих BLM. Суд визнав, що це була самооборона.

4. Китай посварився з Литвою через Тайвань

Посла не буде
Китай посварився з Литвою

Китай знизив рівень дипломатичних відносин із Литвою. Він не відправлятиме посла до Вільнюса. Так він виразив своє невдоволення тим, що в цій європейській країні 18 листопада відкрилося представництво Тайваню.

Пекін уважає Тайвань своєю провінцією. Він просуває політику «Єдиного Китаю» і вимагає від інших країн також її дотримуватися, тобто не встановлювати міждержавних відносин з островом. Саме через це ЄС не має з Тайванем офіційних дипломатичних зв’язків.

Водночас окремі країни співпрацюють із частково визнаною демократичною державою іншими шляхами.

Уряд Литви заявив, що йому прикро через рішення Китаю. Він також сказав, що має право розширювати свої відносини з Тайванем, і що представництво не можна вважати дипломатичною місією.

[Інгріда Шимоніте, прем’єр-міністр Литви]:
«Литва хоче тісніших економічних, культурних та наукових зв’язків із Тайванем. Це було заявлено в урядовій програмі, і це нікого не мало дивувати. Але цей крок не означає жодного конфлікту чи розбіжностей щодо політики “Єдиного Китаю”».

Про відкриття представництва Тайваню Литва заявила ще влітку. Після цього Пекін відкликав свого посла й попросив литовського дипломата залишити КНР.

На початку листопада Тайвань відвідала делегація Європарламенту. Тоді китайська влада теж пригрозила наслідками.

А торік стався скандал між КНР та Чехією, бо на Тайвань із візитом поїхав голова чеського сенату.

5. Тисячі людей протестують проти паспортів вакцинації у Європі

Протести проти обмежень
Від Австрії до Хорватії

Уже кілька днів на нідерландських вулицях неспокійно. Люди протестують проти коронавірусних обмежень. Почалося все з Роттердама, потім перекинулося на інші міста.

Люди виступили проти введення паспортів вакцинації та посилення інших карантинних заходів. Подекуди виникають сутички. Так, у Роттердамі поліція відкрила по демонстрантах вогонь. Чотирьох поранили, понад 60 арештували.

Протестують не лише в Нідерландах. Це Брюссель. Тут вийшло понад 35 тисяч осіб. Пострілів і сутичок не було, але розганяли водометами. У відповідь на поліцію летіли димові шашки та петарди.

Коронавірусні обмеження тут посилили минулого тижня. Маски знову обов’язкові. Бельгійців закликають більше працювати віддалено.

Тисячі людей вийшли на протести у столиці Австрії. Тут уряд оголосив про новий локдаун. Крім того, з наступного року вакцинація проти ковіду тут стане обов’язковою.

Багато кого обурюють не самі щеплення, а те, що людям не дають вибору.

[протестувальниця]:
«Де моя свобода? Хтось думає, що ми живемо в демократії, але насправді це коронавірусна тиранія».

Коло 15 тисяч людей протестувало в хорватському Загребі. Тут щоденні акції відбуваються вже кілька тижнів. Тепер вони велелюдніші, адже з понеділка до урядових та громадських будівель можна входити лише з паспортом вакцинації.

[протестувальниця]:
«Нове правило поділяє людей на громадян та негромадян. Це велика дискримінація, можна сказати, тоталітаризм. Я боюсь за своїх онуків. Нічого доброго з цього не вийде».

Протестують і в інших містах ЄС, зокрема й у Римі та Мілані.

6. Німецькі готелі масово втрачають пожильців

Готелі закриваються
Гарміш-Партенкірхен, Німеччина

[Волкер Нойрот, власник курорту]:
«Я змушений це сказати: якщо буде ще один локдаун, ми помремо з голоду».

Власників готелів у німецькій Баварії обурюють нові карантинні правила, які запровадили перед Різдвом. Ситуацію називають катастрофічною.

[Волкер Нойрот, власник курорту]:
«Минулого тижня 40 % наших бронювань було скасовано, а тепер анулювали 65–70 % бронювань на Різдво. Це дуже багато. До цього ми були майже повністю заброньовані».

Згідно з новими правилами, готелі в кількох німецьких землях можуть приймати лише вакцинованих клієнтів. Де-не-де гості також мусять попередньо зробити тест на коронавірус. Виняток зробили лише для тих, хто одужав від ковіду.

[Даніель Шиммер, менеджер готелю]:
«Ситуація катастрофічна. Ми не можемо застосовувати правила. Усі клієнти скасовують бронювання. Ми вирішили, що в неділю закриємося».

Власники готелів кажуть, що ще кілька днів тому вважали, що святковий сезон буде дуже успішним.

[Даніель Шиммер, менеджер готелю]:
«Ми були повністю заброньовані на Різдво та Новий рік. Гадали, що Новий рік буде вдалим. Але через паніку, яку поширила влада, усе ускладнилося».

У Німеччині повністю вакциновано 67 % населення. Це найнижчий показник серед країн Західної Європи. Водночас кількість нових заражень б’є рекорди. Так, у середу вона перевищила 52 тисячі осіб.

7. Як друкують альтернативне м’ясо

Надруковані стейки
Тель-Авів, Ізраїль

Жир, кров та м’язова тканина. Ось так на 3D-принтері друкують м’ясо. Ізраїльський стартап пропонує рослинну альтернативу тваринному білку. Його роблять із сої, гороху, нуту, буряків, дріжджів та кокосової олії.

В Ізраїлі таке м’ясо постачають до 150 ресторанів. Тепер черга за Європою. Надруковані стейки почали продавати в Німеччині, Нідерландах та Великій Британії.

[Адам Лахав, співзасновник стартапу]:
«У ресторанах Тель-Авіва, Лондона, Берліна та Амстердама можна побачити, що це м’ясо ідеально поєднується з кожною стравою в усіх аспектах».

А ось що про цей замінник м’яса говорять вегетаріанці.

[Шеллі Шамір, учасниця дегустації]:
«Ого, чудово. Майже як справжнє. Я вже 15 років вегетаріанка, м’яса не їла давно. Текстура схожа, навіть запах, як у справжнього».

[Нерія Клантров, учасник дегустації]:
«Дуже смачно. Я не їв м’ясо 20 років. Нагадує м’ясну страву Асадо».

Компанія має надію до кінця наступного року укласти угоду про постачання з тисячами ресторанів у Європі.

А поки що вона вчиться друкувати більші шматки альтернативного м’яса. А ще планує збудувати п’ять фабрик в Ізраїлі, Європі, США та Азії.

Загалом замінники м’яса розробляє ще кілька великих компаній.

Якщо ця галузь розвиватиметься, то продаж у ній до 2029 року може сягнути 140 мільярдів доларів. Це 10 % світового м’ясного ринку.

8. Чому виникає біль у спині, і що з цим робити

Біль у спині
Лондон, Велика Британія

Біль у спині перетворюється на епідемію. Під час карантину чимало людей сидять удома за комп’ютерами й менше рухаються. І проблема стає дедалі очевиднішою. Наприклад, у Великій Британії це одна з найпоширеніших причин недієздатності.

Нещодавно спину потягла й королева Єлизавета ІІ. Після цього про проблеми з хребтом заговорили голосніше.

Звісно, у випадку з королевою все можна списати на вік. Але фізіотерапевти зазначають, що біль у спині зараз набагато частіше виникає і в молодих.

[Ліба Ширан, фізіотерапевт]:
«Вони стають частішими навіть серед дітей шкільного віку».

Якщо це розтягнення, то зазвичай проходить саме собою. Але, як кажуть фахівці, розтягнення спини трапляється досить рідко.

[Ліба Ширан, фізіотерапевт]:
«Розтягнення зв’язок у хребті може стати великою проблемою, але це не дуже поширене явище. <…> Значно обтяжливіший біль — це біль, який стає постійним».

Водночас причин такого болю може бути дуже багато.

[Ліба Ширан, фізіотерапевт]:
«Це може бути невралгічний біль, який поширюється вниз по нозі та вражає нерв. Може бути ноципластичний біль, який, по суті, вважається ознакою ураження центральної нервової системи. І часто трапляється комбінація всіх цих чинників. Розтягнення зв’язок чи тканинна патологія окремо буває вкрай рідко».

Медики радять, що якщо болить спина, слід і далі бути активним і виконувати всі повсякденні справи. За їхніми словами, це ключова річ, бо тривала бездіяльність може лише посилити біль.

9. Скільки тривають ідеальні обійми

Ідеальні обійми
Англійські вчені довели

Там, де знімають карантинні обмеження, можна спостерігати теплі обійми в аеропортах та на вокзалах.

[подруги в аеропорту]:
«Нема слів. Ми не бачилися два роки. Ми найліпші подруги».

Користь від обіймів очевидна. Але британські вчені пішли далі. Вони з’ясували, як це робити ідеально.

[мандрівник]:
«Це були чудові обійми. Відмінні. Найкращі обійми за день».

Учені університетів Бристоля й Лондона, а також Голдсмітського коледжу з’ясували, що найприємніше, коли обійми тривають щонайменше десять секунд. Тоді більше радості. А ось короткі обійми, навпаки, можуть розчарувати.

Також важливо помістити руки в потрібне місце. Якщо ви обіймаєтеся навхрест, то максимум задоволення від обіймів не дістанете. Найприємніше, коли одна людина кладе руки на талію, а інша охоплює плечі чи шию.

Є навіть наукове пояснення, чому нам так складно в ізоляції. Виявляється, людський мозок запрограмований на соціальну взаємодію.

[Наталі Боулінг, психолог]:
«Обійми — це сигнал іншій людині, що ми поряд, що ми надаємо соціальну підтримку, яка, як знаємо, робить нас щасливими. Це також знижує рівень стресу, бо виникає впевненість, що ми маємо ресурси, щоб упоратися з життєвими труднощами».

Тепер з’явилася формула ідеальних обіймів: робіть це довше й не обіймайтеся навхрест.

10. Фарба з опалого листя: майстер відроджує забуте ремесло

Природна фарба для батика
Індонезія

Опале листя й обламані гілки в мангрових чагарниках. З цих цінних знахідок індонезійський майстер Содікін зробить фарбу для ручного розпису тканини.

Техніка батик відома в Індонезії давно. Але нині митці переважно використовують синтетичні барвники. Чотири роки тому Содікін та його компаньйони вирішили повернутися до традиційних методів.

[Содікін, майстер із виготовлення барвників]:
«Ми використовуємо натуральні матеріали та водночас захищаємо мангровий ліс. Ми не вирубуємо дерева, а беремо лише плоди чи опале листя».

Тепер витрати на виробництво зменшилися, а прибутку побільшало. Люди охочіше купують екологічну продукцію.

[Ервін Ардлі, еколог]:
«Цікавість до натуральних барвників зростає, особливо серед багатих та заможних людей. Схоже, вони вважають, що одяг із візерунками, нанесеними натуральною фарбою, а не хімічною, більш гідний».

Натуральні фарби, звісно, не дуже яскраві. Але вони не шкідливі для здоров’я, а тканина довше не вицвітає.

Содікін постачає свою продукцію до магазину. І така тканина коштує вдвічі дорожче за ту, що пофарбована синтетикою.

Техніка батик давно відома й у деяких інших азійських країнах. У Європі з нею ознайомилися у XX столітті. Є кілька видів батика — гарячий, холодний та вузликовий. Також є вільний розпис.

11. 10 дерев за секунду: Україну планують озеленити

Мільярд дерев
Україна

Дерева часто називають легенями планети, і Україна планує зробити глибокий вдих.

Ці молоді дерева висаджують на Житомирщині. І вже за найближчі три роки, як очікується, у всій країні їх посадять один мільярд. Президент підписав відповідний указ ще в червні.

[Юрій Блоховець, голова Державного агентства лісових ресурсів України]:
«Уся Європа за 10 років планує висадити три мільярди, а ми плануємо самі за три роки висадити мільярд».

На сьогодні план виконано приблизно на 4 %.

Проте деякі екологи вважають це грубим втручанням в екосистему. За їхніми словами, цей дорогий проєкт утілити в життя буде непросто.

[Богдан Проць, науковець, еколог]:
«Висаджувати треба буде зі швидкістю 10 дерев за секунду, або 200 саджанців за секунду. Тому це абсолютно нереалістично з технічного погляду».

Водночас дослідження швейцарських науковців показало, що висаджування великої кількості дерев — найефективніший спосіб поліпшити стан екології. Зокрема, скоротити вміст в атмосфері СО₂.

Також в Україні найближчими роками планують збудувати понад десять центрів із вирощування саджанців. Такий уже є у Львівській області.

12. Австралієць шукає нових господарів непотрібним верблюдам

Верблюдам шукають нових господарів
Седжвік, Австралія

Ці верблюди на фермі австралійського захисника тварин гості незвичайні. Тут, у штаті Вікторія, він тримає щось на кшталт притулку для свійських птахів, які власникам уже не потрібні. А тепер допомога треба й верблюдам-самцям.

Метью шукає для них новий дім. Каже: усе, що треба, це галявина біля будинку та багато їжі. Нагородою буде віддана дружба.

[Метью Гласкотт, фермер]:
«Якщо навчити їх слухатися, то вони стануть відмінними свійськими тваринами. Вони розуміють, що не можна ламати огорожі. І насправді верблюд — це просто велике цуценя».

Фермер забирає непотрібних верблюдів у скотарів. У Вікторії зараз купують багато верблюжого молока. І фермери надовго залишають лише самиць, а літніх самців утримувати не хочуть.

До кінця року в цьому притулку, імовірно, набереться до півсотні верблюдів. Це буде вже ціла череда. Дбати про тварин допомагають волонтери.

[Теган Белл, волонтер]:
«Я люблю верблюдів за характер. Мені до вподоби приходити в загін, гладити їх, годувати й просто бути поряд».

Щоб тримати верблюда, потрібні відповідні умови.

[Метью Гласкотт, фермер]:
«Верблюдів тримати важко. Потрібен міцний паркан та електрична огорожа. І вони дуже багато їдять. За тиждень можуть з’їсти кілька тонн рослинності».

На фермі також живуть півні, ему та страуси.

13. Плавець без кінцівок підкорив озеро Тітікака

Плавці підкорили Тітікаку
Перу

Позаду 120 кілометрів труднощів та ризику. Троє французів здійснили свою мрію та перепливли озеро Тітікака — найбільше в Південній Америці. На подорож пішло одинадцять днів.

Команда сміливців складається з паралімпійця, який не має кінцівок, олімпійської плавчині та екологічного активіста.

Спортсмени пливли по черзі. Поки один тяг за собою пліт, двоє інших відпочивали. Дорогою потрапляли в грози та великі хвилі.

[Тео Курін, плавець-паралімпієць]:
«Я не уявляв, що так страждатиму в ці одинадцять днів. Ніколи б не подумав, що це небезпечно для життя. Гадав, ми загинемо. Та ми тут — ми зробили це. Я вдячний своїм супутникам, бо ми здійснили мрію. Без них двох я не впорався б. Дякую».

Заплив почали в Копакабані в Болівії. Завершили в Перу на плавучих островах індіанського народу уру.

Спортсмени хотіли привернути увагу до забруднення Тітікаки та надихнути болівійців та всіх інших більше піклуватися про чистоту озера.

14. Як готуються до зимової Олімпіади на субтропічному острові

На санках по асфальту
Готування до Олімпіади

Останні шість років тайванська саночниця Лі Сіньжун тренується на асфальтованих гірських трасах. До своїх санчат примотує колеса, і мріє одного разу взяти медаль на зимовій Олімпіаді. Нині її мета — Ігри 2022 року в Пекіні.

Зазвичай жителі цього субтропічного острова для занять зимовими видами спорту виїжджали за кордон. Проте пандемія внесла корективи. Лі та ще одній лижниці довелося шукати варіанти вдома.

[Лі Сіньчжун, саночниця]:
«Коли спортсмени з великих країн дізнаються, як ми тренуємося, вони зазвичай шоковані. Вони зазначають, що ми справді докладаємо багато зусиль, щоби тренуватися».

Але тепер дівчата мають нове місце для тренувань. Батько однієї зі спортсменок, у минулому лижник, збудував критий льодовий навчальний центр. Там можна тренуватися, хоча довжина траси все ж замала, і спортсменки часто врізаються в борти.

[Лі Віньї, лижниця]:
«Я дуже чекаю Олімпіади. Ми розуміємо, що на п’єдестал навряд чи зійдемо, але ми хочемо потрапити на лінію старту».

На минулі зимові Ігри у 2018 році Тайвань відправив лише чотирьох спортсменів. Не дивно, адже навіть у найхолодніші зими сніг тут випадає лише високо в горах. Водночас спортсмени із цієї частково визнаної країни ще жодного разу не завойовували медалі на зимових Олімпіадах.

Якщо обидві дівчини пройдуть кваліфікацію, то зможуть змагатися в команді під назвою «Китайський Тайбей». Причина в тому, що комуністична влада КНР уважає Тайвань своєю бунтівною провінцією. Вона періодично дає зрозуміти острову, що готова повернути його силою.

Варто зазначити, що після відокремлення на Тайвані діє демократична форма правління.

15. Сомалійка малює картини, щоб змінити життя країни на краще

Мистецтво заради миру
Могадішо, Сомалі

Можливо, єдина в країні. Художниця Сана не знає інших жінок у Сомалі, які б писали картини. Це мистецтво ледве виживає, оскільки країна переживає не найкращі часи — там триває громадянська війна.

[Сана Ашраф Шаріф Мухсін, художниця]:
Сподіваюся змінити це своїм мистецтвом. Хочу, щоб люди побачили щось прекрасне, і їхній дух зміцнів».

Дівчина навчається в університеті. Хоче пов’язати життя із будівництвом. Живопис — її хобі.

Пейзажі, тварини та побут сомалійців — усе це зображено в картинах. Художницю надихає любов до батьківщини.

Сана захопилася мистецтвом ще за малих літ. Училася у свого дядька. Спочатку малювала вугіллям на стінах дому. Потім почала писати картини та портрети в альбомі.

Дівчина живе в Могадішо в напіврозваленому будинку родича. Її мистецтво вже дістало визнання багатьох краян. Нещодавно вона провела виставку в столичному університеті.

16. Віллу з фрескою Караваджо в Римі продадуть на аукціоні

Вілла за €500 млн
Рим, Італія

Якщо ви шукаєте будинок своєї мрії, можливо, варто звернути увагу на віллу Aurora в Римі. У ній 11 спалень, 10 ванних кімнат, а ще фреска на стелі, яку написав сам Караваджо.

Нині тут мешкає принцеса Рита Бонкомпаньї-Людовізі. Та, попри всі її спроби зберегти нерухомість, нещодавно будинок виставили на торги. Початкова вартість – 500 мільйонів євро.

Принцеса програла суперечку про спадщину після смерті власника будинку – її чоловіка принца Ніколо Бонкомпаньї-Людовізі.

Останніми днями на віллі вона щодня розглядає фреску Караваджо, виявляючи в ній нові деталі.

Коли в 1597 році художник розписав стелю, йому було трохи більше як 20 років. Свою картину назвав «Юпітер, Нептун та Плутон». У цьому залі була алхімічна лабораторія тогочасного власника.

[Рита Бонкомпаньї-Людовізі, вдова власника будинку]:
«Власник будинку сказав Караваджо: “Хочу, щоб цю стелю було розписано на честь моєї роботи з алхімією”. Караваджо не хотів цього робити. Але зробив. Це єдина його робота, написана олією по тиньку».

Лише цю фреску оцінюють у 310 мільйонів євро. Щоправда, до 1968 року вона була закрита побілкою.

Спочатку вілла була мисливським будиночком. На початку XVII століття її купив кардинал Людовіко Людовізі.

Відтоді будинок належав роду Людовізі. 18 січня наступного року він знайде нового власника. Скільки зрештою за нього заплатять, залишається головною інтригою.

Вдова власника будинку сподівається, що вілла стане музеєм.

17. Квітучий шафран прикрасив поля на півночі Індії

Квітучий шафран приваблює туристів
Пампор, Індія

Цілі поля шафрану квітнуть на півночі Індії в штаті Джамму і Кашмір. З приймочок цих квіток роблять одні з найдорожчих прянощів світу. Сотні туристів приїжджають помилуватися красою шафранових полів.

[турист]:
«Краєвид чудовий. Листопад — місяць шафрану. Зазвичай ці рослини квітнуть у жовтні та листопаді, і ми вчасно приїхали. Нам дуже пощастило».

Прохолодний клімат Кашміру та родючий ґрунт із відмінним дренажем ідеально підходять для вирощування шафрану. Однак примхи погоди можуть за мить зіпсувати весь урожай.

Ціна шафрану залежно від якості та країни походження може сягати трьохсот тисяч гривень за кілограм. Причина в тому, що виробництво дуже трудомістке. В одній квітці — усього три приймочки. На кілограм прянощів потрібно 200 тисяч квіток.

Провідним виробником шафрану вважають Іран, за ним іде Індія.

18. Мільйон вогнів прикрасив данський парк «Тіволі» в передчутті Різдва

Зимова казка в «Тіволі»
Копенгаген, Данія

Мільйон вогнів та тисячі ялинкових іграшок. У данському парку «Тіволі» розпочалася різдвяна казка.

Усюди красуються ялинки — їх тут майже тисяча. На прикрашення пішло три з половиною кілометри гірлянд і 70 тисяч кульок та інших іграшок. Святкова ілюмінація освітлює всі будівлі, доріжки й атракціони парку.

[туристка зі США]:
«Тут дуже красиво. Мені подобається дивитися на всі ці вогні. І я люблю серця, і ці, що я побачила в Копенгагені, мені теж сподобалися. Чарівно».

[турист із Великої Британії]:
«Раніше я багато чув про “Тіволі”. Мені казали, що взимку тут особливо чарівно. Тому ми спеціально приїхали до Копенгагена, щоб побувати в парку. Мої очікування справдилися. Це дивовижно й чудово».

«Тіволі» — один із найстаріших парків розваг світу. Відкрився 178 років тому. Останні десятиліття тут із розмахом святкують Різдво. Щороку в листопаді парк ненадовго закривають. Потім він постає перед публікою у всій своїй святковій пишності.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: