27.05.2024
Телеканал NTD

Які гаджети стали «розумними» у 2021 році

Які гаджети стали «розумними» у 2021 році

Штучний інтелект дедалі більше проникає в наше життя. «Розумним» стає все: від пилососів до нашийників для..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Штучний інтелект дедалі більше проникає в наше життя. «Розумним» стає все: від пилососів до нашийників для собак. Які пристрої наділили функцією самонавчання у 2021 році?

Почнімо з інженера з Угорщини, який через хворобу втратив руки й ноги. Він інтегрує штучний інтелект у протези для рук і ніг. Кінцівки накопичують сигнали та вчаться їх розпізнавати. Як наслідок, вони мають стати частиною тіла.

[Дьордь Левай, інженер]:
«І якщо ми навчимо цього штучний інтелект, то ця система зможе, наприклад, зрозуміти, що зараз потрібно стиснути руку».

На виставці CES у Лас-Вегасі показали «розумний» пилосос. Він не просто об’їжджає перешкоди, а працює лише в певний час і не їздить туди, куди не слід. А ще наглядає за домашніми улюбленцями.

«Розумний» нашийник із Південної Кореї розпізнає емоції собак. Для цього аналізує їхній гавкіт.

[Ендою Джил, дослідник]:
«Злість, нетерпіння, смуток, щастя й таке інше. Власники зможуть одразу зрозуміти, що відчуває собака».

«Розумні» турнікетів в аеропорту Дубая дають змогу пройти паспортний контроль лише за 10 секунд. Вони обладнані технологією розпізнавання облич та райдужної оболонки очей.

А це «Абель» — італійський робот-гуманоїд, якого вчать розпізнавати людські емоції та бути компаньйоном людей із різними недугами, наприклад аутизмом. Він аналізує мовця за допомогою камер, мікрофонів і термосканерів. Моторошно, але його поки лише тестують.

В Австралії тепер є «розумні» вулики, які знаходять серед бджіл заражених небезпечними кліщами.

Турецький сліпий винахідник зробив «розумну» тростину. Вона виявляє за допомогою ультразвуку перешкоди й подає сигнал. А ще інформує про магазини, кафе та перекусні, що трапляються дорогою.

А поля однієї британської ферми оглядає робот-агроном «Том». Він стежить за станом урожаю за допомогою GPS та штучного інтелекту. Це економить гроші.

Ще одна «розумна» сільгоспрозробка — система зрошення на Криті. Вона вимірює вологість ґрунту і його засоленість, а ще вологість і температуру повітря. Потім розраховує необхідний обсяг води для поливу.

І насамкінець про «розумний» рукав із Нідерландів. За допомогою набору вібрацій він дає змогу зрозуміти майже всіх іноземців. Але для цього треба вивчити спеціально створену вібромову.
Коротке посилання на цю сторінку:

Які гаджети стали «розумними» у 2021 роціЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеУ Дубаї корали вирощують по-новомуВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років тому«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиною

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: