25.02.2024
Телеканал NTD

Жертва Везувію: останні хвилини жителя стародавнього Геркуланума

Жертва Везувію: останні хвилини жителя стародавнього Геркуланума

Він загинув, намагаючись утекти від пірокластичного потоку. Скелет цієї людини знайшли під час розкопок стародавнього міста..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Він загинув, намагаючись утекти від пірокластичного потоку. Скелет цієї людини знайшли під час розкопок стародавнього міста Геркуланум в Італії. Геркуланум, як і Помпеї, не пережив виверження Везувію, яке сталося в 79 році нашої ери.

Голова людини залишилася повернутою в бік Геркуланума. Можливо, він озирнувся на вулкан, і наступної миті на нього ринула розжарена лава.

[Франческо Сірано, директор археологічного парку «Геркуланум»]:
«Ця знахідка особливо цікава. З усіх, хто втікав від виверження, ця людина опинилася в найвіддаленішій точці морського узбережжя давнього міста».

Учені припускають, що останки належать чоловікові років 45. Він не лишився разом з іншими жителями, які сховалися в коморах під храмом Венери й чекали на допомогу. Чоловік вирішив рятуватися сам.

[Франческо Сірано, директор археологічного парку «Геркуланум»]:
«Ми вважаємо, що ця людина намагалася дістатися човна чи просто відчайдушно тікала. У ті часи на цьому місці було море, тому чоловік уже стояв у воді, і цієї хвилини його наздогнав пірокластичний потік».

У руках утікач щось тримав.

[Доменіко Камардо, археолог]:
«Найважливіше в цьому відкритті — це драматична картина, яка розгорнулася перед нами. Чоловік, найімовірніше, забрав із дому цінні речі, що були в дерев’яній скриньці. За допомогою ендоскопа ми побачили всередині бронзове кільце і, мабуть, кілька монет».

Виверження поховало Геркуланум під шаром вулканічних порід та попелу. Скелет чоловіка виріжуть разом із частиною породи й доставлять до лабораторії. Там останки обережно витягнуть і ретельно вивчать.

На місці давнього пляжу ще знайшли фрагменти дахів, меблів та інших предметів, а також стовбури й гілки дерев. Крім того, археологи виявили дошку, яка була завдовжки десять із половиною метрів. Це найдовша знайдена дошка часів давньоримської доби.

Головна мета розкопок — сполучити узбережжя з віллою Папірусів, щоб туристи могли прогулятися від міста до стародавнього пляжу, як це робили жителі Геркуланума.
Коротке посилання на цю сторінку:

Жертва Везувію: останні хвилини жителя стародавнього ГеркуланумаДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в Шотландії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: