Жир, кров та м’язова тканина. Ось так на 3D-принтері друкують м’ясо. Ізраїльський стартап пропонує рослинну альтернативу тваринному білку. Його роблять із сої, гороху, нуту, буряків, дріжджів та кокосової олії.
В Ізраїлі таке м’ясо постачають до 150 ресторанів. Тепер черга за Європою. Надруковані стейки почали продавати в Німеччині, Нідерландах та Великій Британії.
[Адам Лахав, співзасновник стартапу]:
«У ресторанах Тель-Авіва, Лондона, Берліна та Амстердама можна побачити, що це м’ясо ідеально поєднується з кожною стравою в усіх аспектах».
А ось що про цей замінник м’яса говорять вегетаріанці.
[Шеллі Шамір, учасниця дегустації]:
«Ого, чудово. Майже як справжнє. Я вже 15 років вегетаріанка, м’яса не їла давно. Текстура схожа, навіть запах, як у справжнього».[Нерія Клантров, учасник дегустації]:
«Дуже смачно. Я не їв м’ясо 20 років. Нагадує м’ясну страву Асадо».
Компанія має надію до кінця наступного року укласти угоду про постачання з тисячами ресторанів у Європі.
А поки що вона вчиться друкувати більші шматки альтернативного м’яса. А ще планує збудувати п’ять фабрик в Ізраїлі, Європі, США та Азії.
Загалом замінники м’яса розробляє ще кілька великих компаній.
Якщо ця галузь розвиватиметься, то продаж у ній до 2029 року може сягнути 140 мільярдів доларів. Це 10 % світового м’ясного ринку.
Коротке посилання на цю сторінку: