Мити посуд люблять не всі, але працівник кухні Філ Шенні готовий це робити щодня. Він працює в шкільній їдальні австралійського міста Гобарт. Навчальний заклад вирішив повністю відмовитися від пластикового посуду та пакувальної плівки.
[Філ Шенні, кухар]:
«Ми хочемо досягти максимальної екологічності».
У молодших класах навчається 400 дітей, а в старших — 900. Посуду залишається багато.
[Філ Шенні, кухар]:
«Іноді ми затримуємося на роботі допізна, але все робимо як треба».
Не кожна школа може дозволити собі додаткові витрати. Але експерти вважають, що перехід на багаторазовий посуд коштує недорого й з часом окупиться.
[Ахмет Бектас, співзасновник екокомпанії Teros]:
«Раніше це було нормою, а пластик увійшов у наш побут недавно. І повернутися до деяких старих правил не так уже й складно».
Учнів привчають викидати харчові відходи в спеціальне відро. Потім ці органічні рештки компостують, і частиною утвореного компосту вдобрюють шкільний сад.
[Філ Шенні, кухар]:
«Ми сподіваємося допомогти дітям зрозуміти, як поводитися з відходами та що переживає планета. Можливо, вони збережуть ці знання й застосують їх удома».
Працівники їдальні також надіються, що їхній приклад надихне батьків школярів не купувати одноразовий пластиковий посуд, що добре позначиться на сімейному бюджеті.
Коротке посилання на цю сторінку: