Ця грибна ферма розташована прямо під жвавими вулицями Брюсселя. Її заснували в районі Кюрегем у старовинних приміщеннях, які впродовж століття як тільки не використовували.
100 років тому над ними була скотобійня. Якийсь час тут проходили концерти електронної музики. Однак із 2014 року тут почали вирощувати гриби й зелень.
[Квентін Деклерк, представник ферми]:
«Праворуч — виробництво опеньків намеко. Це дуже особливі гриби, вони помаранчеві й дуже клейкі. З них готують місо-суп та інші японські страви».
Температура в підземеллі ніколи не опускається нижче ніж +11 градусів. Це ідеальні умови для вирощування грибів, таких як гливи й шиїтаке.
А заснувати таке виробництво вдалося завдяки компанії, що розташована неподалік. Це пивоварня, яка вже близько 120 років виготовляє традиційні бельгійські сорти пива. Але що в неї спільного з грибною фермою?
Виявляється, гриби чудово ростуть на відходах пивного виробництва. Зазвичай пивоварні їх просто викидають. А тут усе йде в діло.
[Коллін Раковські, співробітниця пивоварні]:
«Коли ми перемелюємо зерно й дістаємо з нього солодку воду, то потім із залишками мало що можемо зробити. Тож це, безумовно, добре, коли придумують нові способи використання відпрацьованого зерна».
Якщо на цій пивоварні відходів поки недостатньо, ферма звертається до інших таких підприємств Брюсселя. Таким чином, за місяць компанія вирощує до п’яти тонн грибів.
У підземеллі є ще грядки із зеленню. Більшу частину продукції постачають місцевим ресторанам.
Відходи виробництва можна використати як корм для худоби чи добриво. Компанія віддає їх фермерам безкоштовно.
Коротке посилання на цю сторінку: