26.04.2024
Телеканал NTD

«Ідеальну» жінку стародавнього Китаю показали на виставці в Києві

«Ідеальну» жінку стародавнього Китаю показали на виставці в Києві

Традиційні китайські картини й скульптури XVIII — початку XX століття. На всіх зображені дівчата, феї і..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Традиційні китайські картини й скульптури XVIII — початку XX століття. На всіх зображені дівчата, феї і божества. У Києві проходить виставка під назвою «Ідеальна», на якій розкривають образ жінки в традиційному китайському мистецтві.

[Марта Логвин, кураторка виставки]:
«Це прагнення людей до кращого, до того, щоби показати, що кожна людина має різні хороші риси, і їх потрібно показати в зовнішності, створити ідеальний портрет людини, як у фотошопі».

На портретах — дівчата з різних верств суспільства. У стародавньому Китаї до жінок було особливе ставлення. За ними закріплювалися певні обов’язки в сім’ї і в домі. Нерідко такими ідеалізованими образами хотіли показати дівчатам, чого прагнути.

[Марта Логвин, кураторка виставки]:
«Деякі з них могли бути просто такими ідеальними красунями, зображення яких повісили б у покоях молодих незаміжніх дівчат, щоб вони брали з них приклад».

Такі роботи могли створювати від кількох місяців до пів року. Наприклад, як цю картину кінця XIX століття «Три дівчини на прогулянці».

[Марта Логвин, кураторка виставки]:
«Це феї, це якісь парфуми, божества, небожителі, які шукають, як тут вказано, спосіб довголіття. Ось у руках цієї пані гриби. У реальності це справжній біологічний вид — те, що ми знаємо ліньчжи, тобто гриби довголіття».

Є тут також скульптури шанованих божеств бодхісатви Гуаньїнь і богині Сіванму. Нерідко увагу художників і скульпторів привертав образ жінки-войовниці.

На виставці також показано й предмети декоративного мистецтва. Експозицію можна оглянути в Музеї Ханенків до 29 серпня.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Ідеальну» жінку стародавнього Китаю показали на виставці в КиєвіФранцуженка на Ейфелевій вежі побила світовий рекорд із висоти лазіння по канатуКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіСтолиця Словенії — Місто драконів — святкує китайський Новий рікМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у ДубаїДва індійські ресторани судяться через куряче карі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: