20.01.2024
Телеканал NTD

Скульптури «українського Мікеланджело» показали в Києві

Скульптури «українського Мікеланджело» показали в Києві

Шедеври епохи бароко знаменитого скульптора Йогана Пінзеля і його учня Франциска Олендзького показали в Києві. [Стелла..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Шедеври епохи бароко знаменитого скульптора Йогана Пінзеля і його учня Франциска Олендзького показали в Києві.

[Стелла Беньямінова, співорганізаторка виставки]:
«Це мистецтво, яке дає динаміку. Динаміка в тому, що вони немов літають, як вітер, немає ніякої статики».

Одна з двох виставлених скульптур Пінзеля — голова ангела. Вона була частиною двометрової фігури. Її та інші скульптури встановили на вівтарі в одному з костелів Івано-Франківської області. Але за радянських часів майже всіх їх було знищено. Їх пустили на дрова.

[Стелла Беньямінова, співорганізаторка виставки]:
«Нам необхідний катарсис — очищення. Й ось ми проходимо очищення через справжнє мистецтво. Я кажу про високе мистецтво. Я не кажу про мистецтво, яке пов’язане з масовою культурою, яке стає контентом для інстаграму».

Йоган Пінзель — найвидатніший український скульптор XVIII століття. Багато його робіт прикрашають храми.

[Анна Легедза, співорганізаторка виставки]:
«Ми знаємо, що стиль бароко створено для того, щоб людина увірувала. І насправді, споглядаючи скульптури майстра Пінзеля, ми можемо пройти фазу найбільшого переживання, пройти шлях очищення мистецтвом. Він переживав кожен образ. І завдяки його переживанням, пластиці, особливій роботі з формою, досконалому знанню анатомії він міг донести ці емоції до вірян».

А ця скульптура називається «Свята Анна».

[Анна Легедза, співорганізаторка виставки]:
«Цей фрагмент скульптури демонструє апокрифічний епізод, коли свята Анна вчила Діву Марію читати. У лівій руці вона тримає святу книгу. На жаль, праву руку втрачено».

Скульптури привезли з Львівської національної галереї, де зберігається найбільша колекція творів Пінзеля — 40 робіт.

Експозиція проходить у межах фестивалю «Bouquet Kyiv Stage». Тема — «Ми. Між минулим і майбутнім». Є тут і роботи сучасного скульптора Олександра Животкова.

Виставка проходить у Національному заповіднику «Софія Київська». Вона триватиме до січня 2022 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Скульптури «українського Мікеланджело» показали в КиєвіУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіКарнавал у Венеції може стати «платним»Додав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміСендбординг повертається до НамібіїПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКО

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: