27.04.2024
Телеканал NTD

Європейські компанії відмовляються від переробленого пластику через пандемію

Європейські компанії відмовляються від переробленого пластику через пандемію

Карлос Бенто щодня працює над тим, щоб давати пластиковим відходам друге життя. Однак через пандемію коронавірусу..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Карлос Бенто щодня працює над тим, щоб давати пластиковим відходам друге життя. Однак через пандемію коронавірусу доходи його компанії, що переробляє вторинну сировину в центрі Португалії, впали на 40 %.

Компанія Карлоса виробляє перероблений поліетилен, із якого потім виготовляють пакети й пляшки. Продукція поки чекає на складі, бо клієнти через економічні труднощі більше не думають про захист довкілля. Вони використовують дешевшу альтернативу — неперероблений пластик із гідрокарбону.

Коли в усьому світі запровадили карантин, ціни на нафту впали до рекордно низького рівня. Через це звичайний пластик, що вже був дешевшим за перероблений, став ще доступнішим.

[Карлос Бенто, голова переробної компанії]:

«Якщо ми не будемо конкурентоспроможними, якщо втрачатимемо гроші, то залишаться два варіанти: або хтось нас субсидуватиме, і ми зможемо працювати, або доведеться закритися».

Така ж проблема постала перед переробними компаніями в усій Європі. Минулого місяця звичайний пластик коштував тут на 7 % дешевше, ніж із вторсировини.

Європейське екологічне бюро вже закликало накласти податок, щоб усунути різницю у вартості. На думку організації, це особливо важливо, адже найближчі 20 років споживання пластику, як очікується, зросте вдвічі — до 600 мільйонів тонн на рік.

Водночас через пандемію під загрозою опинилися й плани ЄС до 2021 року заборонити низку товарів з одноразового пластику. Тепер дедалі більше ресторанів і споживачів використовують одноразову продукцію, бо так менший ризик заразитися. Також збільшуються обсяги викинутих масок і рукавичок.

[Сандра Сільва, виконавчий директор сортувального комплексу]:
«Якщо ми збережемо звички, які в цей період стимулювали — одноразове, одноразове, одноразове — то зробимо крок назад, і потім треба буде це виправляти».

Європа за рік продукує приблизно 26 мільйонів тонн пластикових відходів. На перероблення йде менш як 30 %. Експерти кажуть, що встановлені цілі щодо утилізації вже під загрозою.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: