27.11.2024
Телеканал NTD

Японія втратила титул третьої за величиною економіки світу

Японія втратила титул третьої за величиною економіки світу

Економіка Японії зненацька впала в рецесію. Протягом двох кварталів поспіль тривав спад через слабкий внутрішній попит...

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Економіка Японії зненацька впала в рецесію. Протягом двох кварталів поспіль тривав спад через слабкий внутрішній попит. Як наслідок, країна втратила титул третьої за величиною економіки світу, поступившись Німеччині.

Торік у період із жовтня по грудень ВВП Японії впав на 0,4 % в річному обчисленні. У попередньому кварталі спад становив 3,3 %. Водночас аналітики, навпаки, прогнозували середнє зростання на 1,4 %.

Два квартали спаду поспіль зазвичай уважають ознакою того, що економіка увійшла в рецесію.

Економісти кажуть, що причиною втрати Японією третього місця став курс іноземної валюти.

[Хідео Кумано, економіст]:

«2023 року середній курс становив 140 із половиною японських єн за долар США. Це свідчить про історичну слабкість єни, що робить її вартість ще слабшою. І це важлива причина того, що Німеччина випередила Японію».

Через слабку економіку Банк Японії не може посилити грошово-кредитну політику. До березня-квітня він намагатиметься покласти край від’ємним відсотковим ставкам. Але водночас обіцяє підтримувати адаптивну грошово-кредитну політику.

Валютний ринок на це вже відреагував. Тепер курс єни становить 150 за долар.

У минулому рецесії в Японії були у 2012 та 18-му роках. Тоді теж відбувався спад по два квартали поспіль.

Нагадаємо, першою економікою світу заведено вважати США, другою — Китай.
Коротке посилання на цю сторінку:

Японія втратила титул третьої за величиною економіки світуУ Болівії оголосили про відкриття найбільшого родовища природного газу з 2005 рокуПрокурор МКС подав запит на видання ордерів на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАСуІзраїль відправив танки на північ Сектора ГазиЗакон про відновлення природи ЄС схвалили після місяців затримокДепутата Європарламенту відпустили з в’язниці, щоб він склав присягуЧерез пожежі Північна Македонія оголосила режим надзвичайного стануКулі зі сміттям із КНДР спричинили пожежі та порушили роботу аеропорту в Південній КореїПісля повені на півдні Бразилії поширюються небезпечні хворобиНімеччина: «Нам потрібне політичне рішення, а не символічне визнання Палестини»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: