20.03.2024
Телеканал NTD

Українські підприємства наймають більше жінок і підлітків через війну

Українські підприємства наймають більше жінок і підлітків через війну

За малих літ Лілія Шульга мріяла про великі машини замість того, щоб гратися з ляльками. І..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

За малих літ Лілія Шульга мріяла про великі машини замість того, щоб гратися з ляльками. І ось її мрія здійснилася. Провівши роки на офісній роботі, жінка найнялася на посаду водія вантажівки в одній із провідних торговельних мереж України.

[Лілія Шульга, водійка вантажівки]:

«У моїй професії мені подобається: постійно нові місця; подобається керувати таким автомобілем».

Однак причиною цього стала війна, яка виснажує трудові ресурси, адже дедалі більше чоловіків мобілізують. Тож підприємства мусять наймати жінок на посади, на яких традиційно домінували чоловіки.

У цій торговельній мережі загалом працює шість жінок — водіїв вантажівок. Також тут можна зустріти вантажниць, м’ясорозподільниць, пакувальниць та охоронниць.

[Любов Українець, директор з кадрів]:

«Це пов’язано з виїздом українців за кордон. Людей в Україні стало менше. Крім того, ми зараз маємо менше студентів, бо вони також починають активніше обирати закордонні навчальні заклади для свого подальшого навчання. Крім цього, мобілізаційні процеси».

Компанії змінюють умови праці й автоматизують процеси. Також вони беруть на роботу підлітків, студентів та людей поважного віку.

За даними центрального банку, галузі, де домінують чоловіки, більше потерпають від нестачі персоналу.

Так, на Миколаївщині жінок почали навчати на трактористів.

Також компанії дедалі активніше залучають до роботи підлітків і створюють програми стажування для студентів.

Приміром, відомий оператор мобільного зв’язку переформатував свою молодіжну програму, і тепер близько 50 підлітків у 12 містах мають можливість здобути свій перший досвід роботи.

Водночас уряд та іноземні партнери розпочали кілька програм перекваліфікування.

За даними центрального банку, після вторгнення Росії в лютому 2022 року Україна втратила понад чверть робочої сили.

Як показало опитування міністерства економіки, із понад 3000 компаній майже 60 % сказали, що пошук кваліфікованих кадрів — це їхня головна проблема.

Аналітики вважають, що нестача трудових ресурсів може поставити під загрозу економічне зростання та післявоєнне відновлення країни.
Коротке посилання на цю сторінку:

Українські підприємства наймають більше жінок і підлітків через війнуХудожниця, яка малює ногами, знайшла рятунок у мистецтвіНауковці: смартфони спричиняють у підлітків депресію, тривожність та безсонняНавала морських їжаків у Японії: відгодовують капустою для продажуСтаріння населення Японії змінює ринок підгузківНема де жити: ринок іспанської нерухомості переорієнтувався на туристівПосуха у В’єтнамі може позначитися на світових цінах на кавуУ США почалася велика навала цикад, яка буває раз на 220 роківЧерез посуху Сицилія може втратити рідкісну породу кіз ГіргентанаМайже третина людей у світі недостатньо рухається

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: