20.02.2024
Телеканал NTD

Малайзія розробила план опіки над орангутангами для імпортерів пальмової олії

Малайзія розробила план опіки над орангутангами для імпортерів пальмової олії

Компанії, що імпортують пальмову олію з Малайзії, зможуть брати на утримання орангутангів. Але примати лишатимуться в..

Дата завантаження: 2024-09-19

video

Компанії, що імпортують пальмову олію з Малайзії, зможуть брати на утримання орангутангів. Але примати лишатимуться в країні. Про це заявив міністр аграрно-сировинного господарства, додавши, що це передбачено в переглянутій програмі збереження рідкісного виду.

У травні міністр запропонував відправляти орангутангів за кордон як подарунки торговим партнерам країни. Однак цей план не сподобався природозахисникам. Їх непокоїло, що в такому разі гарантувати добробут тварин буде неможливо.

Тоді влада змінила стратегію. Вона вирішила віддавати орангутангів на утримання, але за умови, що тварини залишаться в Малайзії.

[Джохарі Абдул Гані, міністр аграрно-сировинного господарства]:

«Тварини не можуть залишати своє природне середовище. Ми повинні тримати їх тут. А якщо інші країни та покупці нашої пальмової олії захочуть, то ми працюватимемо разом, щоб навіки зберегти ці ліси».

Зараз у малайзійському штаті Сабах живе коло 15 тисяч орангутангів. А в сусідньому Сараваку — близько 2000.

Зі слів міністра, кошти, одержані від компаній, які беруть орангутангів, розподілять серед неурядових організацій. А ті своєю чергою опікуватимуться тваринами й охоронятимуть їх під наглядом влади штату.

Нині орангутангам загрожує зникнення через втрату середовища існування. Їхні ліси вирубують під пальмові плантації. Захисники тварин кажуть, що треба створювати зелені коридори між фрагментованими частинами лісів. Тільки так можна забезпечити генетичну різноманітність популяції.

[Марк Анкреназ, захисник природи]:

«Ми в ситуації, коли орангутанги дедалі частіше трапляються в нелісових районах, у місцях, де переважає сільське господарство: у селах, у садах і так далі. Тож це нова ситуація. Якщо ми хочемо захистити орангутангів, нам треба навчитися співіснувати з цим видом».

Схему передання орангутангів назвали «мавпячою дипломатією». Її оприлюднили в травні після того, як торік Євросоюз схвалив заборону на імпорт товарів, пов’язаних із вирубуванням лісів.

Малайзія — другий за величиною у світі виробник пальмової олії, яку використовують для виробництва багатьох товарів: від губної помади до піци. Країна назвала закон ЄС дискримінаційним.
Коротке посилання на цю сторінку:

Малайзія розробила план опіки над орангутангами для імпортерів пальмової оліїТуристичний бум на Майорці змушує місцевих жителів мешкати в автофургонах«Приберіть їх»: на південнокорейському острові навала оленівПожежа в торговому центрі в Китаї — 16 загиблихНема де жити: ринок іспанської нерухомості переорієнтувався на туристівПовені та зсуви: тайфун «Гаемі» прорвав дамбу та затопив міста в КитаїЛюди в Пакистані переходять на сонячну енергію, але не заради екологічностіВиверження вулкана Етна на Сицилії приваблює туристівГрецькі фермери після повеней зіткнулися з новим лихом — козячою чумоюБджоли жалять лісорубів, охороняючи мангрові ліси Кенії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: