20.03.2024
Телеканал NTD

Навала крокодилів: в Австралії намагаються зменшити чисельність небезпечних хижаків

Навала крокодилів: в Австралії намагаються зменшити чисельність небезпечних хижаків

Північна Територія Австралії, де знімали «Крокодила Данді», потерпає від навали річкових хижаків. І хоч через необмежене..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Північна Територія Австралії, де знімали «Крокодила Данді», потерпає від навали річкових хижаків.

І хоч через необмежене полювання до 70-х років минулого століття гребінчастих крокодилів тут майже винищили, та за пів століття жорсткі правила охорони привели до збільшення їх чисельності.

Нині в штаті — найвище у світі співвідношення цих тварин, якщо перерахувати на душу населення. Вони на центральному місці в економіці та ідентичності регіону. Але водночас становлять небезпеку для людей.

Шарлін надто добре знає, наскільки небезпечно жити поруч із крокодилами. У 2009 році один із цих хижаків убив її дочку. Бріоні було 11 років. Купання із сестрою та друзями закінчилося для неї трагічно.

[Шарлін О’Салліван, мешканка Австралії]:

«Бріоні насправді стрибнула з берега річки і, як мені сказали, приземлилася на крокодила, що лежав на дні. І судячи з того, що розповіли мені діти, це сталося дуже швидко: вона виринула, але потім зникла під водою назавжди».

У воді знайшли лише дві кістки дівчинки. Минуло 15 років, а її мати й досі згорьована.

[Шарлін О’Салліван, мешканка Австралії]:

«Моє серце повністю й остаточно розбите, адже я не бачила, як вона росте. Вибачте… наступної суботи — її день народження. Біль усе ще всередині».

По смерті доньки Шарлін почала розводити крокодилів заради м’яса та шкіри. Зізнається, що спочатку взагалі хотіла їх винищити в усьому регіоні. Але ферма навчила її ліпше розуміти цих хижаків.

[Шарлін О’Салліван, мешканка Австралії]:

«Я ні разу не звинувачую крокодила в тому, що сталося. Це тварина. Бріоні була у воді, і крокодил зробив те, що зазвичай робить тварина».

З початку 2023 року в результаті нападу крокодилів в Австралії загинуло п’ять людей, зокрема двоє за останні два місяці.

У квітні уряд розпочав нову десятирічну програму управління популяцією крокодилів.

Тоні Блумс — власник компанії, яка вже 40 років організовує круїзи річкою Аделаїда для спостереження за цими хижаками.

[Тоні Блумс, власник компанії]:

«Урок для всіх нас і кожного нашого клієнта полягає в тому, що коли бачиш, що можуть зробити крокодили, то починаєш бути обережнішим».

І така обережність стане в пригоді мешканцям штату. Незабаром вони можуть стати меншістю, бо популяція крокодилів і далі зростає.
Коротке посилання на цю сторінку:

Навала крокодилів: в Австралії намагаються зменшити чисельність небезпечних хижаків«Приберіть їх»: на південнокорейському острові навала оленівЛісові пожежі в Болівії та Бразилії: під загрозою люди та історичні об’єктиДо ДР Конго прибула перша партія вакцин проти віспи мавпНафтові плями зіпсували узбережжя Карибського моря у ВенесуеліКубу чекає важка боротьба з маловивченою гарячкою Оропуш4000 рідкісних видів: прогулянка унікальним ботанічним садом у КаїріПосуха у В’єтнамі може позначитися на світових цінах на кавуВеликий караван мігрантів знову рухається в бік кордону СШАГарячі тури знову мають попит у Європі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: