21.01.2024
Телеканал NTD

Люди в Пакистані переходять на сонячну енергію, але не заради екологічності

Люди в Пакистані переходять на сонячну енергію, але не заради екологічності

Ось такий на вигляд тепер Ісламабад з висоти пташиного польоту. На дахах багатьох будинків є сонячні..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Ось такий на вигляд тепер Ісламабад з висоти пташиного польоту. На дахах багатьох будинків є сонячні панелі. Вони стали ходовим товаром не тільки у столиці, а й в інших містах Пакистану.

Але річ не в прагненні екологічності, а в рахунках за електроенергію. Споживач у середньому платить 350 доларів на місяць, хоча ще рік тому було 100 доларів.

За попередній фінансовий рік, який закінчився 30 червня, ціни на електрику зросли на 26 %. А в липні вона подорожчала ще на 20 %. Влада пояснює, що це зроблено в межах домовленості з МВФ, який виділить країні кредит — сім мільярдів доларів.

Тож людям нічого не лишається, як купувати сонячні панелі та відмовлятися від послуг державної електромережі.

[Мухаммад Ікбал, майстер із встановлення сонячних панелей]:

«За попередні два роки наш бізнес значно зріс. Оскільки електроенергія дорога, 90 відсотків людей переходять на сонячну енергію. Маємо багато замовлень. Ми встановлюємо конструкції із сонячними панелями вдень і вночі».

Власник магазину сонячних панелей у Равалпінді каже, що за два роки продаж збільшився на 40 %.

[Амір Шехзад, власник магазину]:

«Це сталося, коли впали ціни на сонячні панелі. Бізнес пішов угору. Люди, які не могли дозволити собі сонячні панелі, тепер їх купують».

Встановлення сонячних панелей у середньому коштує 3500 доларів. Витрати окупаються протягом року–півтора. Потім електрика стає безплатною.

[Раджа Таліб, мешканець Равалпінді]:

«Електроенергія коштує так дорого, що це не по кишені. Вклавши гроші один раз, можна уникнути всіх подальших витрат на електрику».

Ще один аргумент на користь сонячної енергії — це часті відключення електрики в усій країні. Тож деякі пакистанці встановлюють великі конструкції із сонячними панелями, щоб надлишки електроенергії продавати державній електромережі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Люди в Пакистані переходять на сонячну енергію, але не заради екологічностіВ’єтнам оговтується після удару «Ягі»Сильна спека вбиває кажанів на півночі ІндіїБджолярі Ємену зберігають ремесло починаючи з X століття до н. е.Турецьким бездомним собакам знаходять господарів за кордономБіля італійського острова Лампедуза врятували 110 нелегалів та знайшли одного загиблогоНімеччина повернула контроль на всіх своїх сухопутних кордонахПавла Дурова випустили під заставу в 5 млн євро, висунувши йому звинуваченняПовені та зсуви: тайфун «Гаемі» прорвав дамбу та затопив міста в КитаїОдин пістолет — 34 смерті: чорний ринок зброї в Еквадорі процвітає

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: