20.03.2024
Телеканал NTD

ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію через спалах віспи мавп в Африці

ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію через спалах віспи мавп в Африці

ВООЗ оголосила спалах віспи мавп в Африці надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я глобального масштабу. Це..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

ВООЗ оголосила спалах віспи мавп в Африці надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я глобального масштабу. Це вже вдруге за два роки. 2022-го епідемія вірусної інфекції, розпочавшись у ДР Конго, поширилася на країни всього світу.

Цього разу епідемія mpox, як тепер називають віспу мавп, теж почалася в ДР Конго. І вона вже перекинулася на Бурунді, Кенію, Руанду, Уганду та інші країни. Загалом виявили понад 15 600 випадків захворювання, 537 осіб померли.

Раніше в ДР Конго поширювався варіант clade 1. Тепер з’явився новий, заразніший, штам clade 1b. Він передається під час тісного контакту, переважно статевим шляхом.

[Тедрос Адханом Гебреєсус, Генеральний директор ВООЗ]:

«Виявлення та швидке поширення нового штаму mpox у східній частині ДР Конго, виявлення вірусу в сусідніх країнах, які раніше не повідомляли про інфікування, а також можливість подальшого поширення в Африці та за її межами викликають велику тривогу. <…> Щоб припинити ці спалахи та врятувати життя необхідні скоординовані міжнародні заходи».

Під час захворювання на mpox з’являються симптоми грипу та гнійники на шкірі. Здебільшого хвороба протікає у легкій та середньоважкій формі. І все ж, якщо вчасно не почати лікуватися, можна й померти. Але це буває доволі рідко.

Голова ВООЗ заявив, що на перший етап боротьби з епідемією в Африці треба 15 мільйонів доларів. Організація вже виділила півтора мільйона й тепер закликає донорів допомогти зібрати решту коштів.

Попередній спалах віспи мавп тривав з липня 2022-го по травень 2023 року. У всьому світі було зареєстровано понад 80 000 випадків зараження. Померло щонайменше 50 осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію через спалах віспи мавп в АфриціОбмеження на рідини в 100 мл повертаються до аеропортів ЄСЗ Парижа перед Олімпіадою вивозять нелегальних іммігрантів та безпритульнихІспанський фермер не платить за світло завдяки оливковим кісточкамТурецьким бездомним собакам знаходять господарів за кордономЧерез посуху Сицилія може втратити рідкісну породу кіз ГіргентанаНадмірний туризм: мешканцям чорногорського міста набридли круїзні лайнериУ центральному районі Будапешта проводять референдум про заборону короткострокової оренди житлаПосуха у В’єтнамі може позначитися на світових цінах на кавуБезхатьки самовільно заселяються в покинуті будівлі на околиці Лондона

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: