05.01.2024
Телеканал NTD

Україна й Молдова почали переговори про вступ до Євросоюзу

Україна й Молдова почали переговори про вступ до Євросоюзу

25 червня в Люксембурзі офіційно почалися переговори щодо вступу України й Молдови до ЄС. Ці дві..

Дата завантаження: 2024-10-05

video

25 червня в Люксембурзі офіційно почалися переговори щодо вступу України й Молдови до ЄС. Ці дві країни подали заяви два роки тому. У грудні 2023 року Європейська рада ухвалила рішення вести переговори з Києвом і Кишиневом. А минулого тижня затвердила рамки цих переговорів.

Делегацію від ЄС очолила голова МЗС Бельгії Аджа Лабіб. Вона від імені Євросоюзу привітала Україну та Молдову.

[Аджа Лабіб, голова МЗС Бельгії]:

«Переговори про вступ, які ми починаємо сьогодні, будуть суворими та вимогливими.<> Ми підтримаємо вас у ваших зусиллях і з нетерпінням чекаємо на можливість вітати вас як повноправних членів Європейського Союзу».

Українську делегацію в Люксембурзі очолила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Вона наголосила на важливості початку переговорів для України.

[Ольга Стефанішина, віцепрем’єр-міністр із питань євроінтеграції України]:

«Це справді історичний момент для моєї країни. Уся нація одностайно підтримує це рішення».

Почавши переговори з Україною і Молдовою, ЄС сигналізує, що обидві країни перебувають на шляху відходу від російського впливу та рухаються в напрямку інтеграції із Заходом.

Водночас Україна й Молдова мають подолати не лише технічні та юридичні перешкоди, а й політичні бар’єри. Щоби починати та завершувати кожен етап переговорів, країни-кандидати мають діставати схвалення всіх 27 членів ЄС. Це дає урядам європейських країн багато можливостей, щоб затягувати процес.

Після цієї зустрічі представники Євросоюзу почнуть перевіряти, наскільки закони країн-кандидатів відповідають стандартам ЄС. Київ і Кишинів повинні узгодити свої закони та стандарти із законами Євросоюзу в 35 галузях, які стосуватимуться різних питань — від оподаткування та торгівлі до енергетики, охорони довкілля, судових прав та безпеки.

Аналітики кажуть, що розширення ЄС шляхом прийняття України й Молдови, а також інших кандидатів, таких як Грузія та країни Західних Балкан, потребуватиме радикального перегляду правил ЄС, починаючи від субсидій для сільського господарства та економічного розвитку й закінчуючи процесами ухвалення рішень.
Коротке посилання на цю сторінку:

Україна й Молдова почали переговори про вступ до ЄвросоюзуВійськовики Ізраїлю знайшли в Секторі Гази тіла шістьох заручниківІзраїль ліквідував лідера ХАМАСу в ІраніБолівійський марш: прихильники Моралеса наразилися на опірІзраїль обіцяє відповісти на ракетну атаку ІрануУ ЄС набули чинності мита на електромобілі з КитаюСутички у Великій Британії після потрійного вбивства дітей у Саутпорті триваютьНа Тайвані стався землетрусЗакриття заводів та звільнення працівників: Volkswagen оголосив про заходи економіїКраїни ЄС проголосують за мито на китайські електромобілі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: