05.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 29 вересня по 4 жовтня)

Огляд світових подій (з 29 вересня по 4 жовтня)

1. Найбільше за 1000 років лихо: сім’я втратила все через ураган «Гелен» Ураган «Гелен» США Аарон..

Дата завантаження: 2024-10-05

video

1. Найбільше за 1000 років лихо: сім’я втратила все через ураган «Гелен»

Ураган «Гелен»

США

Аарон Сміт, його дружина та двоє маленьких синів утратили житло після урагану «Гелен». Вони втекли з дому до містечка Бет-Кейв, що в Північній Кароліні, після того, як потік води зніс три з чотирьох стін.

Усе, що в них лишилося, це одна валіза, яку вони взяли із собою. Аарон каже, що сім’ї нема куди повертатися.

[Аарон Сміт, чоловік, що пережив ураган «Гелен»]:

«Я багато років прожив на Близькому Сході, і це гірше за будь-яку війну, у якій я брав участь. Це жахливо. Доріг і дерев просто не залишилося. Сама вода. Пожежники кажуть, що мине щонайменше шість місяців, перш ніж ми знову побачимо наш будинок».

Зі слів кліматологів, це лихо стало найбільшим у регіоні за 1000 років. Місцева річка піднялася до небаченого рівня, змила будинки та зруйнувала міський міст.

У всій Північній Кароліні було закрито близько 300 доріг, понад 7000 осіб зареєструвалися для отримання допомоги від Федерального агентства з надзвичайних ситуацій США. Національна гвардія також доставила на літаках та вертольотах близько 1000 тонн продовольства та води до віддалених районів.

Загалом лихо зачепило штати Флориду, Джорджію, Північну та Південну Кароліну, а також Теннессі та Вірджинію. Повідомляють про приблизно сто загиблих. Утім, їх може бути більше. Ця кількість, як очікують, зросте до 600.

Також понад два мільйони мешканців постраждалих регіонів поки що не мають електропостачання.

Ураган сформувався в Мексиканській затоці. Флориди він досяг 26 вересня зі швидкістю вітру 225 кілометрів за годину. Йому надали 4-ту передостанню за силою категорію.

Збитки від «Гелен» можуть сягнути 100 мільярдів доларів.

2. Ізраїль обіцяє відповісти на ракетну атаку Ірану

Ракетна атака Ірану

Ізраїль

Увечері 1 жовтня Іран випустив по Ізраїлю понад 180 балістичних ракет. У всій країні завили сирени, спонукаючи шукати укриття. Це стало наймасштабнішим ракетним ударом Ірану по ізраїльській території. Причому тоді вперше використали проти Ізраїлю гіперзвукові ракети Fattah.

Іранські військовики назвали атаку помстою за недавні вбивства лідерів «Хезболли» та воєнні дії в Лівані та Секторі Гази. А МЗС Ірану заявило, що ракетні удари мали оборонний характер і були націлені на військові об’єкти Ізраїлю. Також іранські ВПС стверджують, що ракети вразили 90 % цілей.

Уранці Тегеран оголосив, що його атаку завершено. Однак пообіцяв відновити обстріл у разі нових провокацій з боку Ізраїлю.

Ця атака викликала різку реакцію як Ізраїлю, так і США. Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що Іран припустився великої помилки й що він за неї заплатить.

[Біньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю]:

«Режим Ірану не усвідомлює нашої рішучості захищати себе й діяти у відповідь проти наших ворогів».

Ізраїль заявив, що ППО змогло перехопити більшість ракет. Відбити атаку також допомагали військові кораблі США. Про постраждалих повідомлень немає, але відомо про одного загиблого.

Водночас у Тегерані люди вийшли на вулиці, щоб відсвяткувати удари по Ізраїлю. Дехто тримав плакати із зображенням недавно вбитого лідера «Хезболли» Хасана Насралли.

Утім, багато іранців замість протестів вирушили на АЗС, щоб запастися бензином. Водії побоюються, що в наслідок заходів Ізраїлю у відповідь у країні почне бракувати пального.

Білий дім уже заявив, що підтримує Ізраїль. Він також закликав усі країни світу осудити напад. А радник з національної безпеки США Джейк Салліван назвав атаку Ірану неефективною.

[Джейк Салліван, радник президента США з нацбезпеки]:

«Ми пишаємося діями, які вчинили разом з Ізраїлем для його захисту та оборони. Ми чітко дали зрозуміти, що будуть серйозні наслідки цієї атаки. І ми з Ізраїлем над цим працюватимемо».

Ракетний удар відбувся після того, як Ізраїль почав наземну операцію в Лівані, спрямовану проти «Хезболли», яку підтримує Іран.

Після нічної атаки ізраїльські військовики відновили удари по південних передмістях Бейрута, де зосереджено інфраструктуру бойовиків. До цього місцевих жителів повідомили про обстріл і закликали евакуюватися.

3. Новим генсеком НАТО став експрем’єр Нідерландів Марк Рютте

Новий генсек НАТО

Брюссель, Бельгія

Експрем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте став новим генсекретарем НАТО. Він змінив на цій посаді Єнса Столтенберга, який очолював Північноатлантичний альянс десять років. Офіційна церемонія відбулася в Брюсселі.

Столтенберг вручив Рютте церемоніальний молоток і поступився кріслом генсека.

[Єнс Столтенберг, колишній генсек НАТО]:

«Шановний Марку, будь ласка, прийміть цей молоток і дозвольте запропонувати вам зайняти місце голови Північноатлантичного альянсу».

Потім церемонія продовжилася на вулиці біля штаб-квартири НАТО.

Новий голова альянсу обійняв посаду за кілька тижнів до президентських виборів у США. Він каже, що їхні результати його не турбують.

[Марк Рютте, новий генсек НАТО]:

«Я не хвилююся. Я дуже добре знаю обох кандидатів. Чотири роки працював із Дональдом Трампом. Саме він підштовхував нас витрачати більше на оборону й свого досяг. Тепер наші витрати набагато вищі, ніж були, коли він став президентом у 2017 році».

Рютте також добре відгукнувся про Камалу Гарріс, назвавши її «шанованим лідером». Він сказав, що зможе працювати з обома кандидатами, хай хто переможе на виборах.

Генсек дотримуватиметься політики збільшення видатків на оборону та зміцнення партнерських відносин, установлених із країнами в усьому світі, зокрема в Азії та на Близькому Сході.

Також Рютте наголосив, що робота задля підтримування України й забезпечування умов для її перемоги буде його пріоритетом як генерального секретаря НАТО. Він сказав, що витрати на допомогу Києву значно нижчі, ніж ціна можливої перемоги Росії.

Водночас у своєму виступі новий генсек підкреслив, що важливим гравцем у війні між Росією та Україною став Китай. І додав, що Пекін не зможе й далі підтримувати один із наймасштабніших воєнних конфліктів у Європі за всю історію, не завдаючи шкоди своїм інтересам і репутації.

4. Країни ЄС проголосують за мито на китайські електромобілі

Мита на китайські електромобілі

ЄС проти дешевого імпорту

Країни ЄС проголосують за мито розміром до 45 % на китайські електромобілі. Єврокомісія вже подала остаточну пропозицію. Рішення мають ухвалити 4 жовтня.

Відомо, що Греція, Італія та Польща проголосують «за». Президент Франції Емманюель Макрон також заявив, що підтримує Єврокомісію в цьому питанні. Він згадав про це під час виступу на форумі «Берлінський глобальний діалог».

[Емманюель Макрон, президент Франції]:

«Двадцять п’ять років тому ми думали, що Китай, який вступав до СОТ, дотримуватиметься правил. Цього не сталося. Але головна зміна відбулася 2022 року, коли США вирішили не дотримуватися вимог СОТ, ухваливши закон про зниження інфляції».

Розслідування Єврокомісії щодо дешевих китайських електромобілів почалося рік тому. Як виявилося, держсубсидії підтримують їх виробництво на всіх етапах. Це дає змогу встановлювати низькі ціни. Таку конкуренцію вважають нечесною.

За даними Єврокомісії, 2020 року китайські електрокари становили коло 4 % європейського ринку, а в другому кварталі цього року зайняли вже понад 27 %.

Утім, німецькі виробники закликають не накладати мита. Вони продають у Китаї набагато більше автомобілів, ніж Китай продає у Німеччині. Автоконцерни бояться заходів у відповідь влади КНР. Тож, як проголосує Німеччина, наразі невідомо.

Водночас США вже підвищили мита на китайські електромобілі з 25 до 100 відсотків.

5. Перша жінка-президент Мексики Клаудія Шейнбаум склала присягу

Інавгурація нового президента

Мехіко, Мексика

Клаудія Шейнбаум офіційно стала президентом Мексики. Вона стала першою жінкою-президентом у своїй країні та й у всій Північній Америці.

На площі Сокало, що в центрі Мехіко, проходить церемонія. У ній бере участь коло 70 представниць корінних народів, а також африканок. Вони передають новому лідерові країни символічну естафетну паличку, щоб наголосити на політичному та духовному зв’язку між урядом та різними етнічними групами країни.

62-річна Шейнбаум — науковиця й ексмер Мехіко. Вона виголосила свою другу промову як президент і дала 100 обіцянок: від планів поліпшити роботу системи охорони здоров’я та освіти до будівництва мільйона нових жител. Вона також пообіцяла розкриття справи про викрадення у 2014 році 43 учениць і працювати над посиленням захисту прав жінок.

Раніше цього ж дня Шейнбаум склала присягу перед Конгресом Мексики.

[Клаудія Шейнбаум, президент Мексики]:

«Я обіцяю дотримуватися політичної конституції Мексиканських Сполучених Штатів і законів, що випливають із неї, а також віддано й патріотично виконувати обов’язки президента республіки, які поклав на мене народ, завжди прагнучи добробуту й процвітання країни. І якщо я цього не зроблю, то нехай нація притягне мене до відповідальності».

Шейнбаум замінила на посаді Лопеса Обрадора. Той за шість років зміг зменшити рівень бідності та безробіття, розширити базу соціальних програм і зміцнити песо.

І все ж новий президент муситиме вирішувати важкі завдання зі зменшення дефіциту бюджету — найбільшого з 80-х років. Також треба буде зміцнювати економіку, зростання якої дуже сповільнилося. Також Шейнбаум треба буде боротися з організованою злочинністю.

6. Японця виправдали після того, як він провів у камері смертників 46 років

Засудженого до страти виправдали

Сідзуока, Японія

У Японії виправдали колишнього боксера Івао Хакамаду, який провів у камері смертників 46 років — найдовше у світі. Цей випадок навіть внесли до Книги рекордів Гіннеса.

Нині чоловікові 88 років. Його засудили до страти за вбивство свого начальника й трьох членів його сім’ї, а також підпал їхнього будинку. Цей злочин стався в Сідзуоці в 1966 році. Через два роки Хакамаді ухвалили смертний вирок.

Чоловік спочатку заперечував провину, однак потім зізнався, але, за його словами, під тортурами. На суді він не визнав себе винним, однак прокуратура виграла справу. У 80-му році Верховний суд Японії залишив вирок у силі. Потім знову пішли апеляції. Невинуватість чоловіка обстоювали адвокати та його старша сестра.

У 2008 році один із трьох суддів, які винесли вирок Хакамаді, подав до Верховного суду клопотання про перегляд справи. Його відхилили.

У 2012-му експерти зробили точніший аналіз ДНК і встановили, що кров на одязі, який, імовірно, належав злочинцеві, не належить Хакамаді. 2014-го суд Сідзуокі скасував вирок і звільнив 78-річного чоловіка. Справу відправили на перегляд.

Але за чотири роки скасували вже виправдувальний вирок. Хакамаді дозволили чекати остаточного рішення суду на волі через його похилий вік і слабке здоров’я.

Нині ж суд повністю виправдав японця, визнавши, що докази проти нього були сфабриковані.

[житель префектури Сідзуока]:

«Звинувачення були хибними із самого початку, і не важливо, скільки було судів. Цього разу дійшло до обговорення доказів, і сторона звинувачення не змогла довести свою правоту».

Японська система кримінального правосуддя відома своєю повільністю і тим, що неохоче відправляє справи на перегляд. Водночас прокуратура добивається обвинувальних вироків у 99 % випадків.

7. До сорока іноземних авіакомпаній, імовірно, використовують несправні Boeing 737

Несправність у Boeing 737

США

Понад 40 іноземних авіакомпаній, імовірно, використовують літаки Boeing 737 з несправними деталями. І це може загрожувати безпеці людей. Таку заяву зробила Національна рада з безпеки на транспорті США.

Ідеться про кермо напрямку, що у хвості літака, яке урухомлюється педаллю з кабіни пілота.

Про проблему дізналися в лютому цього року після інциденту з літаком американської авіакомпанії. Він стався в штаті Нью-Джерсі в аеропорту «Ньюарк Ліберті» під час приземлення Boeing 737 MAX 8. Тоді педаль управління деякий час не реагувала на натискання. На борту літака ніхто не постраждав.

Національна рада з безпеки на транспорті США також з’ясувала, що два схожі інциденти сталися 2019 року. Літаки належали іноземним операторам.

Регуляторний орган повідомляє, що в експлуатації може бути 271 така несправна деталь. 16 із них можуть бути на літаках, зареєстрованих у США. А до 75 могло потрапити на вторинний ринок.

Відомство випустило попередження, бо багато операторів, які використовують Boeing 737, можуть не знати про можливу несправність.

Водночас компанія «Боїнг» минулого тижня заявила, що ще в серпні поінформувала про проблеми з кермом напрямку. Інших коментарів від неї не було.

8. ЄКА запускає нову місію «Гера» для вивчення астероїда Діморфос

Вивчення Діморфоса

Місія «Гера»

У вересні 2022 року космічний апарат НАСА DART зіткнувся з невеликим астероїдом Діморфосом за мільйони кілометрів від Землі, успішно змістивши його орбіту.

Від вибуху на небесному тілі виник кратер, а за ним — кометоподібний хвіст із пилу та щебеню завдовжки кілька тисяч кілометрів.

Знадобилося багато днів спостережень через телескопи в Чилі та ПАР, щоб визначити, наскільки удар змінив траєкторію 160-метрового астероїда.

До зіткнення Діморфосу, який обертається навколо більшого астероїда Дідим, потрібно було 11 годин і 55 хвилин, щоб пройти його орбітою.

Науковці очікували, що час зменшиться на 10 хвилин. Однак торік у жовтні НАСА оголосило, що зіткнення зменшило орбіту астероїда на 32 хвилини.

Тепер Європейське космічне агентство планує повернутися до Діморфоса, щоб обстежити його докладніше.

Місія «Гера», названа на честь грецької богині шлюбу, має стартувати 7 жовтня.

[Ян Карнеллі, менеджер проєкту]:

«Ми вперше доставимо радар, який дасть нам змогу дослідити внутрішню структуру астероїда. Також з набором інструментів, такими як тепловізійна та багатоспектральна камери, можна буде зрозуміти властивості астероїда».

Космічний апарат HERA вирушить до Діморфоса з двома невеликими, схожими на дрони апаратами CubeSat. Вони спочатку вийдуть на орбіти Дідима та Діморфоса, а потім здійснять на них посадку.

[Ян Карнеллі, менеджер проєкту]:

«Вони матимуть георадар, мультиспектральні пристрої для формування зображень. І з наближенням, звичайно, вони ризикуватимуть більше. Ідея полягає в тому, щоб запускати дешевші системи ближче до небезпечної зони, а HERA буде на безпечній відстані».

Є надія, що місія «Гера» відіграє важливу роль у створенні методів планетарної оборони, якщо якийсь астероїд у майбутньому загрожуватиме Землі.

9. Перший у світі надшвидкісний потяг святкує 60-річчя

60-річчя Токайдо-сінкансен

Японія

Працівники залізничної компанії JR Tokai, а також шанувальники поїздів зібралися на станції в Токіо. Тут урочисто відправляють у дорогу поїзд. Церемонію присвячено 60-річчю Токайдо-сінкансен — першої лінії сінкансена та першої у світі високошвидкісної магістралі.

[Сюнсуке Ніва, президент JR Tokai]:

«Сьогодні виповнюється 60 років від дня відкриття. За останні 60 років цим потягом скористалося близько семи мільярдів пасажирів. Я хотів би ще раз висловити свою подяку за це».

Лінія Токайдо, яка сполучає Токіо та Осаку, відкрилася якраз перед Олімпіадою в Токіо 1964 року.

Попри те, що будівництво тривало всього п’ять з половиною років, сінкансен досяг небаченої в той час швидкості — 210 кілометрів за годину. Нині, за словами голови компанії, поїзд їздить зі швидкістю 285 кілометрів за годину.

[Сюнсуке Ніва, президент JR Tokai]:

«Ми й далі поліпшуватимемо потяги сінкансен, які будуть зручнішими, комфортнішими та безпечнішими, ніж будь-коли. Оскільки стихійні лиха стають руйнівнішими, наш пріоритет — це гарантування безпечного перевезення пасажирів».

Лінія перевезла 100-мільйонного пасажира в 1967 році, мільярдного — у 76-му.

[Дзюн Умехара, експерт з поїздів]:

«Деякі з тих, хто проєктував корпус сінкансена, були колишніми конструкторами винищувачів. Завдяки їхньому досвідові, сінкансен має обтічну форму, яка знижує лобовий опір».

Оскільки лінія Токайдо-сінкансен проходить через три найбільші агломерації Японії, її вважають найбільш завантаженою.

[пасажир]:

«Усередині японських поїздів сінкансен дуже чисто й дуже зручно. Вони рухаються на високій швидкості. Це справді зручний спосіб подорожувати».

Водночас JR Tokai вже розробляє тюо-сінкансен. Це буде перша лінія магнітно-левітаційної залізниці, яка зв’яже Токіо, Нагою та Осаку. Як очікують, нею ходитимуть найшвидші поїзди у світі, швидкість яких сягатиме 500 кілометрів за годину.

10. Собака-робот на варті врожаю

Робот проти бур’янів

США

Цей схожий на собаку робот може зменшити застосування шкідливих пестицидів.

Він блукає полями, шукаючи бур’яни. Потім застосовує безпосередньо до них особливий метод знищення — спрямовує на них полум’я. Це допомагає зменшити забруднення ґрунту хімікатами.

Проте повністю бур’ян робот не знищує. Він тільки послаблює його біля кореня, що запобігає його швидшому повторному росту.

[Дечжень Сун, експерт у галузі робототехніки]:

«Насправді це система пригнічення, вона не може повністю знищити бур’ян. Але що довше ви можете його пригнічувати, то більше буде можливість у культури перерости бур’ян, щоб виникла конкуренція за живлення та сонце».

Полум’я, яке використовує робот, може впливати й на так звані «супербур’яни», які стають стійкішими до традиційних пестицидів.

Науковці провели місяці, досліджуючи та випробовуючи робота на полях штату Техас, що в США. Вони мають надію, що собака зможе значно розвантажити фермерів, яким бракує робочої сили.

[Дечжень Сун, експерт у галузі робототехніки]:

«Є ще одна криза, з якою ми стикаємося в галузі сільського господарства: середній вік фермера зростає, бо молодь не хоче виконувати цю тяжку роботу. Тож безперечно є потреба в таких роботах».

За даними ООН, пестициди існують у довкіллі десятиліттями, загрожуючи виробництву харчових продуктів і забруднюючи ґрунт і джерела води.

11. У Болгарії будинки зі стінами із соломи допомагають рятуватися від спеки

Екологічні будинки

Болгарія

Цей будинок рятує від спеки, а його стіни дихають. Збудував його болгарський архітектор Камен Праматаров. Місце обрав мальовниче — у селі Желен, серед гір.

Чоловік для будівництва використав брукове каміння й дерево, а стіни всередині — це панелі з глини та соломи.

[Камен Праматаров, архітектор]:

«Стіна міцна й служить основою для глиняної панелі, яка дає змогу волозі вільно проходити крізь неї і виходити назовні».

Над будинком установлено великий дах. Він дає тінь, захищаючи від палкого сонця. Водночас світла вдосталь завдяки великим вікнам. На даху — зелена рослинність.

[Камен Праматаров, архітектор]:

«Плаский дах дуже нагрівається під прямим сонячним промінням. Навіть якщо він має добру теплоізоляцію, однаково в будинку стає жарко. Але ця рослинність чудово справляється з перегрівом. А взимку це додаткова теплоізоляція».

А це село Яна. Тут працює завод з виробництва екологічно чистих будівельних матеріалів. По суті, це модулі, наповнені пресованою соломою. З них будують будинки.

[Велін Ніколов, працівник компанії ― виробника солом’яних модулів]:

«Входячи в “солом’яний” будинок, одразу відчуваєш комфорт — прохолоду влітку та тепло взимку. Ця чудова ізоляція допомагає підтримувати стабільну температуру в будинку за різних погодних умов».

Власники фабрики мають надію, що цей сектор виробництва зростатиме, і дедалі більше людей зводитиме екологічні будинки.

12. Двоє австралійців створили вулики, які дають змогу отримувати більше меду

Нові вулики

Канберра, Австралія

Ці вулики нової конструкції скоро перевезуть з Австралійської Столичної Території до Нового Південного Уельсу. Поїздка далека, але це варте того. Модернізовані будиночки створять бджолам ідеальні умови для виробництва меду.

Їх роблять два австралійські пасічники — Віктор Крокер і Дейв Лімгейс. Для них бджоли — головне захоплення в житті.

[Віктор Крокер, бджоляр]:

«Бджільництво у мене в крові. Відкриваєш кришку, дивишся на бджіл, бачиш, що їм добре, і це гріє душу».

Любов до бджільництва передалася Віктору в спадок.

[Віктор Крокер, бджоляр]:

«Я бджоляр-комерсант у третьому поколінні. Моя бабуся почала займатися бджільництвом сто років тому».

Дейв Лімгейс працював у будівельній галузі. Але згодом зрозумів, що бджільництво — його справжня пристрасть. Він випадково познайомився з Віктором, і вони стали діловими партнерами.

Бізнес почали зі 160 вуликів. Мед робили в гаражі. Потім помітили, що бджолам важко в холодну погоду.

[Віктор Крокер, бджоляр]:

«Певна кількість бджіл виконує функцію обігрівачів. Ці комахи за допомогою своїх м’язів виробляють енергію, тобто перетворюються на маленькі грубки й виділяють багато тепла».

Колеги вирішили створити зовсім новий вулик. Зараз пасічники в усьому світі переважно використовують дерев’яні вулики, винайдені в середині XIX століття. Двоє австралійців зробили будиночки з теплоізоляційного полістиролу й поліпшили всю конструкцію. Як наслідок, бджоли стали давати на третину більше меду, ніж раніше.

Чоловіки продають нові вулики в середині Австралії, а рік тому вийшли на американський ринок. Там у них вже 55 дилерів. Щотижня до США відправляють 500 вуликів.

[Дейв Лімгейс, бджоляр]:

«Ми вирішили, що не можемо тримати це в таємниці. Це має давати користь і нам, і іншим людям».

Невдовзі австралійські бджолярі покажуть технологію, за допомогою якої можна контролювати температуру у вулику, його вагу та стан здоров’я бджіл.

13. Копія іспанського галеона XVII століття пришвартувалася в Лондоні

Іспанський галеон на Темзі

Лондон, Велика Британія

У центрі Лондона пришвартувався іспанський військовий корабель «Андалусія». Наприкінці XVI століття його вигляд змусив би похвилюватися будь-якого англійця. Але відтоді минуло понад 400 років, а це просто копія іспанського галеона.

[Андреа Спатару, перший помічник капітана]:

«Це данина поваги тому часу. Ми тут з миром і раді цьому. Ми віддаємо шану Лондону».

Галеон «Андалусія» — точна репліка тих кораблів, які борознили Атлантичний океан, доставляючи небачені багатства з Нового Світу до Іспанії. Його довжина — 50 метрів. Загальна площа вітрил — 930 квадратних метрів. Для будівництва судна використали переважно дуб, іроко та сосну.

Галеон збудували в Іспанії. Це тривало 16 місяців, але на дослідження та підготування проєкту пішли роки. На воду корабель спустили 2009 року. Тепер «Андалусія» — це плавучий музей. Тут можна подивитися, як жили моряки, побувати в рубці капітана й спуститися в трюм.

Команда галеона навіть у морі намагається не користуватися сучасною навігацією.

[Андреа Спатару, перший помічник капітана]:

«Ми маємо навігаційні засоби для безпеки. Але ми намагаємося використовувати старі способи навігації. Ходимо під вітрилами, користуємося паперовими мапами й застосовуємо знання з астрономії».

Багатопалубні галеони ходили Атлантикою понад три століття. Це були військові та торгові судна з гарматами. Корабель уміщував 1200 тонн вантажу та екіпаж зі 150 осіб.

«Андалусія» вже підкорила Атлантику та побувала в різних куточках світу. За 15 років вона пройшла 130 тисяч кілометрів. У Європі швартувалася у Франції, Нідерландах та Німеччині. А тепер і у Великій Британії.

[Андреа Спатару, перший помічник капітана]:

«Іти Темзою — щось особливе для мене. Я знала, що ми прийдемо сюди, і нетерпляче чекала цього дня. <…> Думаю, наш галеон першим пройшов під Тауерським мостом і пришвартувався в самому серці Лондона. Для нас велика честь бути тут».

«Андалусія» стоятиме в Лондоні до 6 жовтня.

14. Дочка колишнього грецького короля Феодора вийшла заміж в Афінах

Весілля дочки колишнього короля

Афіни, Греція

Принцеса Греції та Данії Феодора вийшла заміж за юриста Метью Кумара в Афінах. Весільна церемонія відбулася в Кафедральному соборі. Тут же торік у січні відспівували батька принцеси — останнього короля Греції Костянтина II.

41-річна Феодора — молодша дочка монарха. Вона народилася в Лондоні. Її хресними стали королева Данії Маргрете II, британська королева Єлизавета II, колишній король Румунії Міхай I та колишній кронпринц Югославії Александер Карагеоргієвич.

2010 року принцеса переїхала до Лос-Анджелеса й стала акторкою, на ім’я Теодора Гріс. Там познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком.

Шість років тому пара оголосила про заручини. Весілля мало відбутися 2020 року на грецькому острові Спеце, але через пандемію його відклали.

Тепер провести церемонію вирішили в Афінах. Серед гостей — колишня королева Іспанії Софія. Вона тітка Феодори по батьківській лінії.

[мешканка Афін]:

«Нехай вони проживуть довге та щасливе життя».

[мешканець Афін]:

«Я вважаю, що це дуже радісна та гарна подія. Вона зробила присутніх тут щасливими».

[мешканка Афін]:

«Ми щасливі й пишаємося тим, що перебуваємо тут сьогодні. Ми довгі роки любимо королівську сім’ю».

Костянтин II зійшов на престол 1964 року, а через три роки військова хунта скинула його з трону. Екскороль покинув країну. У 73-му хунта за результатами референдуму скасувала монархію. У 74-му за демократичного уряду народ виявив таку саму волю. Однак король ніколи не зрікався престолу.

Костянтин II — нащадок данського монарха Крістіана IX, тому мав титул принца Данського. Він був одружений з принцесою Анною-Марією — сестрою королеви Данії Маргрете II. А нинішній король Великої Британії Чарльз III — його троюрідний брат.

15. Унікальна мозаїка собору XII століття на Сицилії знову засяє золотом

Реставрація кафедрального собору

Монреале, Італія

Мозаїка середньовічного собору на Сицилії знову засяє золотом. Тут триває грандіозна реставрація вартістю понад мільйон євро.

Кафедральний собор почали будувати за останнього нормандського короля острова Вільгельма II Доброго в 1174 році. Основні роботи завершилися за 15 років. Швидкому будівництву допомогли кошти, накопичені батьком монарха — Вільгельмом I Злим. Той збирав штрафи й так звані «спокутні» гроші з бунтівних міст. Але загалом будівництво затяглося на 93 роки.

Собор поєднує арабський і нормандський стилі, але головна його цінність усередині. Його стіни прикрашають 130 мозаїк. На них зображено сцени зі Старого та Нового Завіту. На думку експертів, на їх створення пішло понад дві тонни чистого золота.

Центральним стало гігантське зображення Христа Вседержителя. Воно виконане в напівкуполі в задній частині собору.

Мозаїки охоплюють 6500 квадратних метрів і покриває майже всі внутрішні стіни собору. За площею та цілісністю задуму це один із найбільших мозаїчних циклів у світі.

[Марія Кончетта ді Натале, директор Єпархіального музею Монреале]:

«Нині реставраційні роботи не дають нам змоги помилуватися деякими частинами цього чудового творіння, а вони важливі для туристів, а також мають важливе значення для вірян. Часто туристи тут інстинктивно самі стають вірянами».

Окрім реставрації мозаїк, у храмі зроблять нове освітлення. Воно з’явиться наприкінці листопада, а риштовання демонтують уже до середини жовтня.

Собор з 2015 року є в списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

16. Муденгоманія: популярність карликового бегемотика допомагає бізнесу в Таїланді

Бегемотоманія

Таїланд

У Таїланді почалася справжня бегемотоманія. Тут дедалі популярнішою стає юна Му Денг. Це дитинча карликового бегемота. Самка народилася в липні в зоопарку «Кхао Кхео» в провінції Чонбурі.

Му Денг стала відомою завдяки відео, які викладає в соцмережах її доглядач. У бегемотика вже сім мільйонів підписників.

Му Денг означає «свиня, що стрибає». Характер у неї відповідний — надзвичайно грайливий для бегемотів.

Популярністю Му Денг уже користуються тайські підприємці. Так, власник одного кафе в Бангкоку робить реалістичні торти у вигляді улюблениці. Замовників багато.

[Чаліт Кулсарі, власник кафе]:

«Відколи ми почали робити торти “Му Денг”, майже не спимо, бо працюємо щоночі до ранку. Але це також дало нам понад 3000 доларів лише за 10 днів».

А це майстерня іграшок. Її працівник відклав інші проєкти й робить лише фігурки Му Денг.

[Ворачай Маттакій, художник]:

«Зазвичай за місяць надходить 1000 замовлень на іграшки. Але щойно почалася мода на Му Денг, кількість замовлень різко зросла. Я зробив 1000 іграшок за два-три дні».

Підприємці кажуть, що така популярність зазвичай не триває довго, тож треба ловити момент.

Водночас бегемотоманія охопила й інші компанії. У Таїланді з’явилася косметика, натхнена Му Денг, та одяг із зображенням бегемотів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: