30.09.2024
Телеканал NTD

У Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати рак

У Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати рак

Ці маленькі зелені цяточки — мікроботи. Вони можуть орієнтуватися серед клітин та цілеспрямовано стимулювати окремих з..

Дата завантаження: 2024-04-30

video

Ці маленькі зелені цяточки — мікроботи. Вони можуть орієнтуватися серед клітин та цілеспрямовано стимулювати окремих з них.

Дослідники з Мюнхенського технічного університету кажуть, що така технологія — перша такого роду. Потенційно вона може відчинити двері для нових методів лікування раку та інших захворювань.

[Берна Озкале Едельманн, дослідниця]:

«Ми використовуємо цих мікроботів для створення тканин організму в синтетичних умовах. І весь сенс цього полягає в тому, щоб у майбутньому відновлювати пошкоджені тканини або органи в тілі пацієнта. Це схоже на виробництво автомобілів на роботизованому заводі».

Крихітних роботів виготовлено з морських водоростей. Команда знайшла спосіб, як виробляти їх мільйонами за лічені хвилини.

Завширшки вони приблизно з половину людської волосини.

Вони такі ж м’які, як людські клітини, і ними можна керувати без дротів.

[Філіпп Гардер, аспірант, що працює над проєктом]:

«Усередині роботів є наночастинки золота. А за допомогою лазера, який бачимо тут, ми можемо нагрівати певні ділянки робота. Потім, коли направимо лазер у бік робота, ми побачимо, що він починає рухатися. Далі ми можемо перемістити його між клітинами до інших місць, а потім подивитися на клітини з різних боків».

Мікроботи наразі не готові допомагати хворим на рак. Але технологію планують розвивати. Дослідники кажуть, що чим більше вони дізнаються про клітини, тим ліпшими будуть методи лікування.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та Марса«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в Японії«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: