28.08.2024
Телеканал NTD

РБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі Гази

РБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі Гази

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію із закликом негайно припинити вогонь між Ізраїлем та палестинськими бойовиками ХАМАСу...

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію із закликом негайно припинити вогонь між Ізраїлем та палестинськими бойовиками ХАМАСу. Під час голосування США утрималися. Інші 14 членів РБ ООН проголосували за документ.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що відмова США накласти вето на резолюцію — «явний відступ» від їхньої попередньої позиції. З його слів, це зашкодить воєнним зусиллям Ізраїлю та його спробам звільнити понад 130 заручників, які досі в руках ХАМАСу.

Після голосування в ООН Нетаньягу скасував візит до Вашингтона делегації високого рівня, яка мала обговорити заплановану ізраїльську воєнну операцію в місті Рафах, що на півдні Сектора Гази. Там знайшло притулок близько півтора мільйона палестинців.

[Гілад Ердан, посол Ізраїлю в ООН]:

«Саме різанина ХАМАСу стала початком цієї війни. Резолюція, за яку щойно проголосували, створює враження, ніби війна почалася сама собою… Ізраїль не починав цієї війни, й Ізраїль не хотів цієї війни».

Раніше Вашингтон завжди накладав вето на документи, у яких ішлося про припинення вогню.

Але в Секторі Гази, як повідомляють гуманітарні організації, може початися голод. Тож США утрималися, щоб вимагати припинити вогонь на період мусульманського місяця посту Рамадан, який закінчиться за два тижні.

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що США повністю підтримують «деякі з найважливіших цілей цієї необов’язкової резолюції», але додала, що Вашингтон не з усім погоджується в тексті, де не засуджено ХАМАС.

[Джон Кірбі, представник Білого дому]:

«Наше голосування не є зрушенням у нашій політиці й не змінює її. Це взагалі не означає змін у нашій політиці».

ХАМАС схвально поставився до документа й заявив, що готовий до негайного обміну полоненими.

Документ наголошує на гострій потребі розширити потік гумдопомоги та поліпшити захист цивільного населення в усьому Секторі Гази.

За прогнозами, на півночі анклаву голод настане вже на початку травня. І до липня охопить увесь Сектор Гази.

Раніше США наклали вето на три проєкти резолюцій РБ ООН щодо війни в Газі. Росія та Китай — на два.
Коротке посилання на цю сторінку:

РБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокПетропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйованоСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзника«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для РосіїЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світу137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у Росії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: