27.01.2024
Телеканал NTD

Лідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови Каталонії

Лідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови Каталонії

Лідер каталонських сепаратистів Карлес Пучдемон має намір узяти участь у регіональних виборах. Він заявив про це..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Лідер каталонських сепаратистів Карлес Пучдемон має намір узяти участь у регіональних виборах. Він заявив про це на пресконференції в Ельні у Франції. Політик висуне свою кандидатуру на посаду президента женералітату Каталонії. Вибори заплановано на 12 травня.

Пучдемон живе в Бельгії. За кордоном провів майже сім років. Іспанія видала міжнародний ордер на його арешт. Але він має імунітет депутата Європарламенту. Однак в самій Іспанії його можуть арештувати.

[Карлес Пучдемон, ексголова Каталонії]:

«Після шести з половиною років роботи у вигнанні в мене з’явився шанс повернути наш уряд. Його несправедливо та незаконно відправили у відставку на підставі 155 статті. Тепер, коли виникла ця можливість, я не втікатиму заради комфорту».

У жовтні 2017 року женералітат, який очолював Пучдемон, провів референдум про незалежність. Понад 90 % тих, хто проголосував, виступили за відділення Каталонії від Іспанії. Влада країни визнала референдум незаконним і ввела в дію 155 статтю конституції, чим призупинила автономію регіону. Проте сепаратисти однаково проголосили незалежність.

У відповідь на це прокуратура висунула звинувачення в заколоті та корупції Пучдемону і його 13 соратникам. Ексголова регіону втік за кордон.

Про проведення дострокових парламентських виборів у Каталонії оголосив голова регіонального уряду Пере Арагонес. Причиною стало те, що женералітат не затвердив бюджету на цей рік.

Партія «Разом за Каталонію» заявила, що її лідер Пучдемон може балотуватися на виборах, бо соціалісти, які у владі в Іспанії, ухвалили закон про амністію. Як очікують, він набуде чинності до травня або червня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Лідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуІзраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСуНайпотужніший за 25 років землетрус на Тайвані: щонайменше четверо загиблихДональд Трамп переміг на республіканських виборах у МічиганіПогорільці в Чилі відновлюють своє житло

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: