28.09.2024
Телеканал NTD

200 давніх украдених артефактів повернулися до Перу

200 давніх украдених артефактів повернулися до Перу

Понад 200 артефактів повернулося до Перу. Колись їх незаконно вивезли з країни, і вони десятиліттями зберігались..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Понад 200 артефактів повернулося до Перу. Колись їх незаконно вивезли з країни, і вони десятиліттями зберігались у приватних колекціях та музеях у всьому світі. У Лімі показали новопридбані цінності. Це кераміка, текстиль, інструменти й статуетки.

[Гідо Торо, працівник МЗС Перу]:

«Ми повернули до країни 202 культурні цінності. 198 — археологічні об’єкти різного виду. Є вироби з кераміки, каменю та металу. Є текстиль різних розмірів».

Деяким артефактам — 2000 років, а найстаріший датується 200 роком до нашої ери. Серед предметів — десятки статуеток, створених інками. Їхня імперія охоплювала територію нинішнього Перу, Болівії та Еквадору, а також частину Чилі, Аргентини та Колумбії. Інки домінували там із XIII століття до приходу іспанців у 1533 році.

Також вдалося повернути вироби з текстилю, що належать до епохи чанкайської культури, яка існувала з XIII по XV століття. Інші експонати створені представниками таких культур, як чиму, мочика, наска, ламбаєке та інших.

Усі ці цінності повернули приватні колекціонери та музеї зі США, Німеччини, Бельгії, Іспанії та Канади. Більшість артефактів віддали добровільно. Але в деяких випадках знадобилася допомога міністерства внутрішньої безпеки США та поліції Німеччини.

За останні два роки до Перу повернулося 840 культурних цінностей.
Коротке посилання на цю сторінку:

200 давніх украдених артефактів повернулися до ПеруВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років тому«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїУ Дубаї корали вирощують по-новомуЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: