27.09.2024
Телеканал NTD

На Марсі виявили величезні поклади підземного льоду

На Марсі виявили величезні поклади підземного льоду

Саме тут під поверхнею Марса може бути величезне скупчення льоду. Такий висновок зробили європейські астрономи. Вони..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Саме тут під поверхнею Марса може бути величезне скупчення льоду. Такий висновок зробили європейські астрономи. Вони вважають, що якщо цей лід розтане, то вода покриє планету двометровим шаром. Цього обсягу вистачило б, щоб заповнити все Червоне море.

Відкриття зробили за допомогою європейського орбітального апарата «Марс-експрес», який прибув до Червоної планети ще 2003 року. Це утворення на поверхні вже вивчали 2007-го. Але було незрозуміло, з чого складаються ці відкладення: з величезних скупчень пилу чи вулканічного попелу.

Тепер, через 15 років, нові дані показують, що насправді це шари льоду, вкриті пилом або попелом завтовшки кілька сотень метрів.

[Колін Вілсон, науковий співробітник проєкту ЄКА]:

«Ми справді виявляємо багато речей, зокрема шаруватий водяний лід. Ці утворення дуже схожі на полярні шапки. Тож це справді дивовижно. Зазвичай не очікуєш побачити полярну крижану шапку на екваторі. На Марсі це так само безглуздо, як було б і на Землі. Але саме про це свідчать дані».

Тепер науковці вважають, що Марс колись мав зовсім інший вигляд, ніж зараз. Він був із льодовиками, озерами та річками.

У 2004 році учені європейської місії «Марс-експрес» підтвердили наявність льоду на Червоній планеті. А у 2015 році НАСА заявило, що на Марсі, схоже, є потоки солоної води.

Науковці вважають, що товщина покладів льоду сягає трьох кілометрів 700 метрів. З їхніх слів, це найбільший обсяг води, який будь-коли знаходили в цій частині Марса.

[Колін Вілсон, науковий співробітник проєкту ЄКА]:

«Ми бачили свідчення наявності великої кількості води на поверхні Марса та в інших місцях. Ми бачили річкові долини, прорізані потоками канали. Але ми довго не могли зрозуміти, куди поділася вода».

Науковці зазначають, що такі поклади — приваблива перспектива майбутніх місій на Червону планету.

Але щоб дістатися глибини приблизно 300 метрів, знадобиться серйозне свердління.
Коротке посилання на цю сторінку:

На Марсі виявили величезні поклади підземного льодуКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років тому

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: