27.09.2024
Телеканал NTD

Кубинське болеро внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО

Кубинське болеро внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО

83-річна Мигдалія Ечаваррія виконує болеро в нічному клубі в Гавані. Тут збираються поціновувачі давнього музичного жанру...

Дата завантаження: 2024-04-27

video

83-річна Мигдалія Ечаваррія виконує болеро в нічному клубі в Гавані. Тут збираються поціновувачі давнього музичного жанру. Мигдалія святкує 70-річчя своєї творчої кар’єри. І цей ювілей для неї особливо важливий, бо в грудні кубинське болеро внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

[Мигдалія Ечаваррія, співачка]:

«Музика болеро навіває багато спогадів, дарує спокій та умиротворення».

Кубинське болеро виникло у 1883 році в провінції Сантьяго-де-Куба. Цей жанр швидко став популярним на острові, а невдовзі знайшов багато шанувальників і в Мексиці. У 40-х та 50-х роках болеро часто лунало в мексиканських фільмах. У цьому жанрі написано знамениту пісню «Бесаме мучо». У Мексиці навіть є інститут, де болеро вивчають і намагаються зберегти як жанр.

Традиції виконання і в Мексиці, і на Кубі передаються усно від покоління до покоління.

[Іданія Вальдес, співачка]:

«Я все життя захоплююся болеро. Я доклала багато зусиль і навіть виконувала соціальну роботу, щоб зацікавити молодь цим жанром. Визнання ЮНЕСКО нам допоможе».

Жанр болеро ліричний. Пісні сповнені глибокими почуттями та романтикою. Але з роками сталося змішання з мамбо, ча-ча-ча та іншими жанрами. А дехто навіть почав плутати болеро з баладами.

[Ен Леместр, представниця ЮНЕСКО на Кубі]:

«Визнання ЮНЕСКО завжди звертає увагу людей на культурну традицію, яка навіть її носіям іноді видається недооціненою. Таке визнання живить людей енергією, і вони з більшим натхненням віддаються своєму мистецтву».

Мексика й Куба подали заяву на внесення болеро до списку ЮНЕСКО у 2022 році.
Коротке посилання на цю сторінку:

Кубинське болеро внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКОФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рікБалабан — душа музичної культури АзербайджануВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»У швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека води

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: