24.07.2024
Телеканал NTD

У чому секрет ідеальної неаполітанської піци

У чому секрет ідеальної неаполітанської піци

Сонце, море та величний Везувій на задньому плані зробили Неаполь пізнаваним у всьому світі. Але не..

Дата завантаження: 2024-10-24

video
play-sharp-fill

Сонце, море та величний Везувій на задньому плані зробили Неаполь пізнаваним у всьому світі. Але не лише це його уславило. Неаполітанська піца давно стала важливим символом міста.

Сотні років тому коржик з усілякими інгредієнтами був недорогою їжею селян. Зараз піца — відома італійська страва.

Тісто для неаполітанської піци готують із пшеничного борошна, неаполітанських дріжджів, солі та води. Для начинки беруть сир фіор ді лате з коров’ячого молока. Або моцарелу ді буфала Кампана, яку роблять із молока буйволиць, вирощених у напівдикому стані на болотах Кампанії та Лаціо. Помідори мають бути сан-марцано або п’єноло дель Везувіо. Їх вирощують біля підніжжя Везувію.

[Джузеппе Наполетано, директор компанії ― виробника помідорів]:

«Сан-марцано — це не солодкий помідор, а кисло-солодкий. Він дуже підходить для піци, бо в неаполітанську піцу — класичну “Маргариту” — додають солодкуватий на смак сир фіор ді лате або моцарелу, а також помідори сан-марцано. Кисло-солодкий і солодкуватий смаки врівноважують один одного, і піца стає унікальною».

Власник однієї з найвідоміших піцерій в історичному центрі Неаполя ділиться секретом приготування традиційної піци.

[Паоло Сураче, піцайоло]:

«Піца — це пласт тіста, який розкочують двома руками в простий неаполітанський спосіб. Вам знадобиться хороший очищений помідор, хороша моцарела буфала та оливкова олія першого віджиму».

Щоб розкотити тісто руками й додати начинку потрібно дві хвилини. Ще півтори треба, щоб приготувати піцу в дров’яній печі.

З 2017 року неаполітанську піцу внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Піцерія може називатися неаполітанською лише в тому разі, якщо дотримуються неаполітанських традицій приготування цієї страви. За цим уже 40 років стежить Асоціація неаполітанської піци.

Вона також керує школою для піцайоло. За рік тут проходять навчання сотні студентів з усього світу.

[студентка]:

«Останні 5 років я готую піцу в Австралії, але навчилася всього з інтернету. Тепер приїхала сюди, щоби навчитися традиційного способу приготування справжньої неаполітанської піци».

Нині сертифіковані неаполітанські піцерії є в ​​58 країнах світу.
Коротке посилання на цю сторінку:

У чому секрет ідеальної неаполітанської піциКопія іспанського галеона XVII століття пришвартувалася в ЛондоніБудапешт приваблює туристів перлинами архітектуриМати стала натхненням для дизайнера Бори Аксу на Тижні моди в ЛондоніДжорджіо Армані продемонстрував колекцію «Подорож» на показі в Нью-ЙоркуПринцеса Кейт повертається до публічного життя після завершення курсу хімієтерапіїМелодії «Морського органа» допомагають заспокоїтися мешканцям та гостям хорватського містаВідчути себе Алісою в Дивокраї пропонують у Нью-Йоркському ботанічному садуВисокі жінки Австралії об’єднуються, щоб стати впевненішими в собіБудинок моди Carolina Herrera показав нову колекцію на NYFW
Hide picture

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: