27.03.2024
Телеканал NTD

Протест фермерів у Брюсселі на тлі саміту: вогнища та водомети

Протест фермерів у Брюсселі на тлі саміту: вогнища та водомети

Невдоволені фермери закидали яйцями й камінням будівлю Європарламенту в Брюсселі, розпалили вогнища на центральній площі та..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Невдоволені фермери закидали яйцями й камінням будівлю Європарламенту в Брюсселі, розпалили вогнища на центральній площі та запускали феєрверки, вимагаючи від лідерів ЄС допомогти їм упоратися з податками та зростанням витрат.

Протести в столиці Бельгії влаштували під час саміту лідерів країн ЄС. Працівники сільськогосподарської галузі прибули до головних будівель Євросоюзу, щоб поскаржитися на «зелені» норми, високі податки, зростання витрат і нечесну конкуренцію з-за кордону.

Фермерські блокади автомагістралей та протести, що охопили всю Європу, оголюють суперечність між прагненням ЄС зменшити викиди CO₂ та його метою стати самодостатнішим у виробництві харчових продуктів.

Розпалює невдоволення й український імпорт, на який ЄС скасував квоти та мита у 2022 році, а також поновлення переговорів щодо укладення торгової угоди з південноамериканськими країнами в блоці Меркосур.

[Тійс Боеленс, бельгійський фермер]:

«Ми змогли справді вказати на економічний аспект нашої боротьби. Це не лише екологічні заходи, це радше тиск, який чинять на фермерів, на рівень цін, на наше становище на ринку».

У сусідній Франції дві головні фермерські профспілки закликали протестувальників, які влаштували сотні тракторних блокад в усій країні, повертатися додому. Там уряд оголосив про заходи, які дадуть змогу заспокоїти працівників галузі.

Так, він не скасовуватиме субсидій на дизельне пальне для фермерів й обіцяє збільшити допомогу.

[Емманюель Макрон, президент Франції]:

«Я проти вільної торгівлі, коли діє закон джунглів. Ми кажемо, що хочемо відвертості, але правила для всіх різні. Ми не можемо змушувати європейських виробників виконувати більше правил і водночас і далі вести переговори щодо угод про вільну торгівлю, як ми це робили в 90-ті роки».

До протестів долучилися фермери й в інших країнах ЄС. Так, в Італії вони вимагають пом’якшити екологічні правила й захистити від зростання цін та дешевого імпорту. У Греції фермери блокують шосе, закликаючи допомогти їм упоратися зі зростанням витрат на виробництво та втратами від повеней та посух.

У Португалії фермери намагалися заблокувати кордон з Іспанією. Там уряд уже ухвалив пакет допомоги на 500 мільйонів євро. Також протестують фермери Ірландії, Іспанії, Польщі та інших країн.

 
Коротке посилання на цю сторінку:

Протест фермерів у Брюсселі на тлі саміту: вогнища та водометиІзраїль відправив танки на північ Сектора ГазиЛісова пожежа наближається до канадського міста, де залягають поклади нафтовмісних пісків«Він крутий»: Трамп прибув на з’їзд своєї партії з пов’язкою на вусіФермери заблокували дороги на кордоні Іспанії та Франції напередодні виборів у ЄС«Карачі — бетонні джунглі»: екстремальна спека в ПакистаніДональда Трампа визнали винним у справі про фальсифікацію документівВибори до Європарламенту: тотальне зрушення праворучАлбанці закидали «коктейлями Молотова» будівлі уряду та мерії в ТираніСім’ї раді новій програмі Байдена з набуття громадянства в США

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: