27.06.2024
Телеканал NTD

Вибори до Європарламенту: тотальне зрушення праворуч

Вибори до Європарламенту: тотальне зрушення праворуч

Украй праві партії досягли великих успіхів на виборах до Європарламенту, що пройшли в неділю. Згідно з..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Украй праві партії досягли великих успіхів на виборах до Європарламенту, що пройшли в неділю. Згідно з екзитполами, центристські, ліберальні та соціалістичні партії втратять коло 28 крісел, але збережуть більшість у законодавчому органі ЄС, у якому 720 місць.

Партія Емманюеля Макрона програла вкрай правій, яку очолює Марін Ле Пен. Так, президент Франції оголосив дострокові національні вибори. З його слів, результати для його уряду невтішні, і він не може їх ігнорувати. Якщо партія Ле Пен «Національне об’єднання» здобуде більшість у парламенті, вплив Макрона на внутрішню політику Франції буде незначним.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц теж зазнав поразки. Його партія досягла найгіршого результату за всю історію і програла головним консерваторам та ультраправій партії «Альтернатива для Німеччини».

Водночас, згідно з екзитполами, позиції прем’єр-міністра Італії Джорджії Мелоні зміцнилися, і першою прийшла її консервативна партія «Брати Італії».

А ось правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП), як і раніше, буде найбільшою політичною силою в новому складі Європарламенту й навіть матиме ще п’ять місць. Вона, вірогідно, дістане 189 крісел.

Це добра новина для члена ЄНП Урсули фон дер Ляєн, бо вона балотується на посаду голови виконавчого органу ЄС на другий термін.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:

«Центр тримається. Але правильно й те, що крайні ліві та праві дістали підтримку, і саме тому результат покладає ще більше відповідальності на партії, які в центрі».

Аналітики пояснюють успіхи правих сил у всій Європі невдоволенням через зростання цін, побоюваннями щодо імміграції та вартістю переходу до «зеленої» економіки. На їхню думку, консерватори намагатимуться перетворити свої перемоги на вплив на політику ЄС.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вибори до Європарламенту: тотальне зрушення праворучЄвропа потерпає від виснажливої спекиТайфун «Гаемі» налетів на Тайвань: 3 людини загинули, понад 200 постраждалоХаос в аеропортах: у Великій Британії стався масовий збій у системі реєстрації пасажирівЗакон про відновлення природи ЄС схвалили після місяців затримокНебувала посуха в Китаї знищує посіви фермерівРіші Сунак визнав поразку після виборів і готовий пітиКулі зі сміттям із КНДР спричинили пожежі та порушили роботу аеропорту в Південній КореїКолумбійський університет почав відстороняти студентів від навчанняКНР проводить військові навчання навколо Тайваню

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: