28.10.2024
Телеканал NTD

Як нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у Лівані

Як нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у Лівані

Кенійська мігрантка й хатня робітниця Вероніка Маге ніколи не думала, що стане моделлю в чужій країні...

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Кенійська мігрантка й хатня робітниця Вероніка Маге ніколи не думала, що стане моделлю в чужій країні. Але тепер вона позує в гарному вбранні перед фотокамерою в Бейруті.

Дівчину найняла Джуффа Віані — мігрантка з Камеруну та засновниця модного бренду. Її вбрання демонструє і Міша Аліс. Вона теж із Камеруну.

Жінки прибули до Лівану, скориставшись системою трудового наймання «кафала». Правозахисники називають її новою формою рабства. За мігрантів відповідає працедавець. Він може забрати паспорт, позбавити відпочинку й узагалі приватного життя.

[Нгемакуе Джуффа Віані, модельєр]:

«Я опинилася в Лівані й стала прибиральницею. Тут зіткнулася з безліччю зловживань. Я пройшла через таке, про що мені важко згадувати».

[Міша Аліс, мігрантка та модель]:

«Немає права на життя, як у всіх інших. Ніби потрапляєш до тюрми, і тобою керують. Життя більше не належить повністю тобі. Але ми часто кажемо: “Якщо потрапив у біду, не нарікай, а просто шукай вихід”».

Джуффа знайшла такий вихід, ставши модельєром. Колись мріяла опановувати цей фах у Парижі, але не вийшло. Допомогли знання, здобуті в юності в Камеруні. Тепер створює різноманітне вбрання з африканських тканин.

[Нгемакуе Джуффа Віані, модельєр]:

«Робота з цією тканиною дає мені змогу бути дотичною до моєї культури та батьківщини, до свят, які проходять у нас в Африці, у Камеруні».

Дизайнерка заснувала бренд «Віані де Марсо» два роки тому. Справи пішли так добре, що вона може наймати інших мігрантів.

[Вероніка Ванійку Маге, мігрантка та модель]:

«Дивовижно бачити щось таке. Особливо коли жінка, яка пережила гноблення та страждання, створила щось значуще, як-от свій бренд. Такі люди виражають себе не тільки за допомогою слів, а й творчості».

Ну а модельєр надіється розповісти свою історію всьому світові й прославити рідну культуру.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у ЛіваніРимській імперії присвятили нову виставку в Британському музеїМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небі2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїВогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в ІталіїЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтівЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахРозкішний бал-маскарад став окрасою Венеційського карнавалуВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в Лондоні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: