27.01.2024
Телеканал NTD

У Великій Британії відзначають 100-річчя лялькового будинку королеви Марії

У Великій Британії відзначають 100-річчя лялькового будинку королеви Марії

Ляльковий будинок, створений для британської королеви Марії, відзначає 100-річний ювілей. Це найбільший мініатюрний будинок у світі...

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Ляльковий будинок, створений для британської королеви Марії, відзначає 100-річний ювілей. Це найбільший мініатюрний будинок у світі. У Віндзорському замку відкрилася виставка, присвячена цьому витвору.

Ідея подарувати такий будинок дружині короля Георга V виникла в принцеси Марії Луїзи. За її задумом, це мало стати колекційною іграшкою. Однак ляльковий будинок перетворився на демонстрацію майстерності британських умільців.

Тут є тронна зала, кімнати з гарними меблями, бібліотека та спальня. Але крім величі монаршого життя, у будинку відбито й домашній побут королівських осіб. Наприклад, тут можна побачити мініатюрну швейну машинку та невеликий порохотяг. Є в будинку й фортепіано.

[Кетрін Джонс, куратор виставки]:

«Головною ідеєю стало те, щоб зробити все настільки правдоподібним, наскільки це можливо. Тобто всі деталі справжнього будинку мають бути в мініатюрі. Тут є водогін, робочі ліфти та електричне освітлення. Знаєте, це дуже схоже на будинок 20-х років».

Королеву Марію повністю захопив цей проєкт, але її чоловік ним майже не цікавився. Правда, наполіг, щоб для будинку зробили мініатюрні дробовики й розмістили їх на видноті. Майстри не забули й про гараж. Там виставлено королівські автомобілі та мотоцикл.

Будинок з усіма меблями та всілякими предметами створювали з 1921 по 1924 рік. Участь брало 250 майстрів та виробників мініатюр, 60 художників-декораторів, 700 живописців, 600 письменників та 500 спонсорів.

[Кетрін Джонс, куратор виставки]:

«Сто років тому будинок показали на Британській імперській виставці. І, звичайно ж, його побачила величезна кількість людей. Отже, ідея продемонструвати, на що здатні британські майстри, була дуже важливою, бо це сталось у складний період — одразу після Першої світової війни».

Ляльковий будинок не лише здивував гостей виставки, а й допоміг королеві Марії зібрати гроші на доброчинність.

Спеціальна експозиція у Віндзорському замку триватиме до кінця року.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Великій Британії відзначають 100-річчя лялькового будинку королеви МаріїОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в ХорватіїФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиВікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракарОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіВедмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: