28.09.2024
Телеканал NTD

Дерев’яний каркас даху собору Паризької Богоматері відновили

Дерев'яний каркас даху собору Паризької Богоматері відновили

Величезний букет ставлять на відновлений каркас даху Собору Паризької Богоматері. За традицією теслярі так завершують важливий..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Величезний букет ставлять на відновлений каркас даху Собору Паризької Богоматері. За традицією теслярі так завершують важливий етап будівництва.

[Філіпп Жосс, керівник реставраційних робіт]:

«Коли теслярі закінчують роботу, наймолодший забирається на вершину споруди та встановлює букет квітів чи невелике деревце. Так ми зробили й сьогодні».

Дві третини даху, спорудженого у XII–XIII століттях, згоріли у квітні 2019 року. Вогонь знищив і дерев’яний шпиль, покритий свинцевими пластинами. Ці конструкції називають «лісом Нотр-Даму». На їх відновлення знадобилася тисяча дубів.

[Філіпп Жосс, керівник реставраційних робіт]:

«Це чудова робота, бо ми робили каркас даху так само, як його будували в Середньовіччі. Усе зроблено вручну, тому дах має чудовий вигляд. Водночас він міцний і довговічний, бо ми відновили його так, щоб він прослужив довго — щонайменше 860 років, а можливо, і вдвічі довше».

Теслярі працювали переважно сокирами, причому зробленими за зразками XII століття.

[Ам’єн Пінарді, тесляр]:

«Сокири абсолютно унікальні. Форма не така, як у звичайних сокир для рубання деревини. Можна використовувати звичайну сокиру, але ми маємо більш спеціалізовані інструменти».

Тепер інші майстри накриють дерев’яний каркас свинцевими пластинами.

Щодня в соборі трудиться 500 фахівців. Ще стільки ж працює за його межами, реставруючи твори мистецтва.

Відновлений шпиль планують звільнити від риштовань до 26 липня цього року, коли в Парижі почнеться літня Олімпіада. А 8 грудня собор відкриється для публіки, і в ньому знову правитимуть служби.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дерев’яний каркас даху собору Паризької Богоматері відновилиКубинське болеро внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріБалабан — душа музичної культури АзербайджануКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїРимській імперії присвятили нову виставку в Британському музеїДва індійські ресторани судяться через куряче каріЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: