28.08.2024
Телеканал NTD

Мармурова мапа давнього Рима знову постала перед публікою в новому музеї

Мармурова мапа давнього Рима знову постала перед публікою в новому музеї

Мармурову мапу давнього Рима, яку не виставляли на огляд майже 100 років, показали в новому музеї,..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Мармурову мапу давнього Рима, яку не виставляли на огляд майже 100 років, показали в новому музеї, що біля Колізею. Так місто намагається підвищити свою привабливість для туристів.

Музей розташований в новому археологічному парку, що на одному із семи знаменитих пагорбів Рима, який називається Целій.

[Клаудіо Парізі Пресіче, голова управління культурної спадщини Рима]:

«Целій — один із семи пагорбів давнього Рима — тривалий час лишався в тіні, невідомий і недоступний. Сьогодні ми нарешті повертаємо його місту, туристам і містянам».

Forma Urbis — це величезна докладна мармурова мапа давнього Рима. Її вирізали в період із 203 по 211 рік нашої ери. Вигравіювано її на 150 окремих плитах розміром 18 на 13 метрів.

[Клаудіо Парізі Пресіче, голова управління культурної спадщини Рима]:

«Це місце, де виставлено фрагменти мармурового плану, який склали за часів Септимія Севера, і на якому видно тогочасне розширення міста».

Мапу виставляли на стіні в давньому місті. Але з плином століть вона поступово руйнувалася. Містяни використали деякі плити для нових будівель.

Фрагменти реліквії виявили під час розкопок 1562 року. Науковці вважають, що від мапи лишилося тільки 10 % того, що було. На ній є Колізей, Великий цирк, а також плани лазень, храмів та приватних будинків.

[Клаудіо Парізі Пресіче, голова управління культурної спадщини Рима]:

«Ми спробували розповісти історію про те, яким було життя в Римі, якими були похоронні звичаї, і як римляни ставилися до своїх предків і до громадських пам’яток та приватних будівель».

Мапа була цінним інструментом для розуміння планування давнього Рима. Вона служила для різних цілей, зокрема для міського планування, навігації та державного управління.
Коротке посилання на цю сторінку:

Мармурова мапа давнього Рима знову постала перед публікою в новому музеїВікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракарОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в ХорватіїВ Італії вимирають газетні кіоскиВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в Лондоні10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріСтаровинне іспанське ательє створює одяг та аксесуари для кіноіндустрії всього світуНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадом

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: