08.02.2024
Телеканал NTD

Вулкан на Гаваях став каменем спотикання між астрономами та індіанцями

Вулкан на Гаваях став каменем спотикання між астрономами та індіанцями

Мауна-Кеа — щитовий вулкан заввишки 4205 метрів на Великому острові Гаваїв. Гора, особливо її вершина, священна..

Дата завантаження: 2024-05-08

video

Мауна-Кеа — щитовий вулкан заввишки 4205 метрів на Великому острові Гаваїв.

Гора, особливо її вершина, священна для корінних гавайців, оскільки на ній розташовані церемоніальні платформи, місця поховань предків і високогірне озеро, яке, як уважають, має цілющу силу.

[Кеалоха Пішотта, активістка]:

«Мауна-Кеа — це місце, за допомогою якого Бог дає нам, людям, змогу дізнатися шлях на небо».

Водночас останні 50 років шлях у небо з вершини досліджували й астрономи. Тепер тут збудовано близько десяти обсерваторій-телескопів.

[Шейн Палакат-Нельсен, корінний гаваєць]:

«Комісія із землекористування визначила вершину як науковий заповідник».

Пласка форма гори, сухе повітря та мінімальне світлове забруднення роблять вулкан ідеальним для астрономії.

[Джон О’Міра, астроном]:

«Це щитовий вулкан на острові Гаваї, а Мауна-Лоа, ще один великий щитовий вулкан, створює над вершиною дуже стабільний і плавний потік повітря».

Дуг Саймонс, директор Інституту астрономії Гавайського університету, вважає, що в жодному з 50 штатів немає ліпшого місця, ніж Мауна-Кеа.

І активісти, і вчені вважають, що гора зберігає відповіді на загадки Всесвіту, але вони не дійшли єдиної думки, як її слід використовувати.

У 2019 році корінні гавайці влаштували річну акцію протесту проти будівництва нового 30-метрового телескопа. Тисячі людей вийшли на акцію та заблокували дорогу до вершини.

У результаті 2022 року було створено новий орган управління Мауна-Кеа, у якому ключові посади обіймають корінні гавайці. Це започаткувало нову еру діалогу та взаєморозуміння.

Наразі наукова спільнота веде переговори про продовження договору оренди Гавайського університету та суборенди земель на вершині, термін дії яких спливає 2033 року.

А корінні жителі закликають закрити ті обсерваторії, які менш продуктивні з наукового погляду.

[Шейн Палакат-Нельсен, корінний гаваєць]:

«Це не обов’язково має бути конфлікт. Це не наука проти культури, бо наша культура — це і є наука».

Коротке посилання на цю сторінку:

Вулкан на Гаваях став каменем спотикання між астрономами та індіанцямиРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиЧерез війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітниківУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посудМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немаєНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °C

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: