16.10.2024
Телеканал NTD

На польсько-білоруському кордоні загострюється ситуація через наплив мігрантів

На польсько-білоруському кордоні загострюється ситуація через наплив мігрантів

Ахмед, учитель англійської мови із Сирії, чотири рази намагався перелізти через огорожу на кордоні Білорусі з..

Дата завантаження: 2024-09-16

video

Ахмед, учитель англійської мови із Сирії, чотири рази намагався перелізти через огорожу на кордоні Білорусі з Польщею. Він прагне до ЄС, щоб подати там заяву на надання притулку.

[Ахмед, мігрант із Сирії]:

«Ми втекли від війни, щоб розпочати добре життя. Ми прийшли для миру. Ні проти кого не виступаємо».

Разом із ним у лісі намагаються перейти кордон ще понад десять мігрантів із Близького Сходу.

З іншого боку за групою пильно стежать озброєні польські прикордонники та солдати.

А 24-річному єменцю Ноаману перелізти через огорожу вдалося. Ще вдома він подав заяву на отримання польської студентської візи, але її відхилили. Тож він поїхав до Москви, а звідти — до Білорусі. Там провів 22 дні в прикордонній зоні.

[Ноаман аль-Хем’ярі, мігрант з Ємену]:

«Не було ні їжі, ні води. Ми голодували та вмирали. В останній день ми перетнули польський кордон. Мали дерев’яну драбину. Ми поставили її на паркан, а потім перелізли та стрибнули».

З 2021 року Польща та ЄС звинувачують Білорусь і Росію в спробах сіяти хаос за допомогою мігрантів. Варшава називає це «гібридною війною». Москва та Мінськ звинувачення відкидають.

За даними польського уряду, кількість охочих потрапити до ЄС зростає. Водночас стається дедалі більше сутичок. Так, наприкінці травня солдат, який патрулював кордон, помер від ран, завданих під час сутички з мігрантами. У відповідь уряд Туска оголосив, що створить уздовж кордону заборонену зону.

[Павел Залевський, заступник міністра оборони Польщі]:

«На жаль, цей кордон небезпечний. Мета цієї зони — гарантувати, що ніхто не зазнає таких нападів, яких зазнають польські солдати».

Центристська партія прем’єр-міністра Дональда Туска у вихідні посіла перше місце на виборах до Європарламенту від Польщі.

Однак загалом великих успіхів у виборах досягли праві партії. А це означає, що вони ще більше закликатимуть посилити контроль на кордонах ЄС і зупинити нелегальну імміграцію.
Коротке посилання на цю сторінку:

На польсько-білоруському кордоні загострюється ситуація через наплив мігрантівЗцілення отрутою: житель Іраку використовує бджіл, щоб лікувати хворихПротестувальники в Ізраїлі вступають у сутички з поліцією після смерті заручниківМасаї в Кенії почали розводити бджіл замість худобиАвстралійських поліціянтів і пожежників навчають на симуляціях вибухів«Хезболла» запустила сотні ракет у бік ІзраїлюПовені та зсуви: тайфун «Гаемі» прорвав дамбу та затопив міста в КитаїНімеччина через напади з ножем посилить закони про зброю та імміграціюБайден відмовився від боротьби за посаду президента СШАУ Сінгапурі усувають наслідки розливу нафти

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: