19.11.2024
Телеканал NTD

Боснійські міста очолили світові рейтинги забрудненості повітря

Боснійські міста очолили світові рейтинги забрудненості повітря

Міста у Боснії і Герцеговині на кілька днів очолили світові рейтинги забрудненості повітря. У столиці країни..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Міста у Боснії і Герцеговині на кілька днів очолили світові рейтинги забрудненості повітря. У столиці країни — Сараєві — випустили попередження. Там 11 грудня індекс якості повітря становив 170. Це у 18 разів більше за норму ВООЗ.

Експерти кажуть, що до забруднення призводить використання твердого палива в будинках. Воно дешевше, тому люди відмовляються від газу. Також багато хто їздить на старих автомобілях, які викидають більше вуглецю. Усе це зумовлене тим, що в Боснії зростає вартість життя.

[Еніс Кречинич, метеоролог]:

«У тому, що в Боснії і Герцеговині брудне повітря немає нічого нового. Це виникло не зараз. Проблема існує десятиліттями й навіть довше. Чому це так? Усе дуже просто: Боснія і Герцеговина — досить бідна країна, тому спосіб життя тут дуже відрізняється від життя людей у Європі. У нас переважно розвивалася важка промисловість».

Зі слів метеорологів, ситуація особливо погіршується в грудні. Температура падає, сила вітру слабшає, і забруднювальні речовини наче зависають у повітрі над містами.

Лікарі кажуть, що забруднена атмосфера небезпечна для здоров’я.

[Теуфік Хаджиосманович, лікар із легеневих захворювань]:

«Наша система дихання виводить шкідливі речовини, але вплив забрудненого повітря, яке триває роками, призводить до виходу з ладу цього апарату. Таке дуже часто стається в молодих людей, у дітей та особливо в людей із хронічними хворобами».

За даними Світового банку, у Боснії рівень забрудненості дрібними твердими частинками один із найвищих у Європі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Боснійські міста очолили світові рейтинги забрудненості повітряУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуУ Кенії зростає кількість жертв повенейПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісВідкрита тюрма: як в’язнів Чехії повертають у суспільствоКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніЯку країну визнали найщасливішоюЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю Каліфорнію

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: