19.06.2024
Телеканал NTD

Австралійський супермаркет прагне взагалі не викидати їжу

Австралійський супермаркет прагне взагалі не викидати їжу

У цьому сіднейському супермаркеті дбають про те, щоб жоден продукт не викидали. Навіть пом'яті банани. [Пітер..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

У цьому сіднейському супермаркеті дбають про те, щоб жоден продукт не викидали. Навіть пом’яті банани.

[Пітер Варварессос, співвласник супермаркету]:

«Ми їх чистимо, нарізаємо, а потім кладемо сюди й продаємо у вигляді заморожених бананів для смузі або сніданку».

Цей супермаркет відкрився торік у серпні. Це найбільший в Австралії магазин рослинної продукції, який пропонує понад 3000 веганських продуктів.

Ідея цього сімейного бізнесу полягає в тому, щоб мінімізувати харчові відходи. Щороку вони коштують австралійській економіці більш ніж 23 мільярди доларів.

Щоб цього досягти, треба шукати застосування всій непроданій їжі.

[Софія Стюарт-Касімба, співвласниця супермаркету]:

«Нам було важливо знизити ціни й бути конкурентоспроможними, щоби, працюючи над зниженням вартості харчових відходів, можна було б виключити ці витрати зі свого бізнесу, а потім перекласти їх на клієнтів».

Для магазину такого розміру щорічні фінансові втрати через викидання харчових продуктів сягають кількох сотень тисяч доларів.

Неідеальні фрукти та овочі пускають на свіжоприготовлені бутерброди, гарячі пироги та салати.

[Софія Стюарт-Касімба, співвласниця супермаркету]:

«Усе, що ви бачите, ми готуємо, використовуючи вчорашні продукти. Отже, ми щодня робимо суміші із соків: зеленого й апельсинового. Маємо також салати й булочки з рисового паперу».

Деякі продукти використовують одразу в кількох напрямках.

[Пітер Варварессос, співвласник супермаркету]:

«Щойно ми приготували сік, ми маркуємо його, викладаємо на полиці й продаємо. Потім ми беремо весь м’якуш і зневоднюємо, щоби зробити бульйонний порошок. Це може бути добавка до смузі, сніданку або супу, бульйону чи соусу, залежно від складу. Це вторинний продукт перероблення їжі. Тобто ми використовуємо її вже тричі».

Щороку у світі викидають близько мільярда 300 мільйонів тонн продуктів. В Австралії це 7,6 мільйона. Водночас 70 % таких продуктів, як і раніше, цілком їстівні. Зокрема овочі, хліб, фрукти та упаковані салати.

Покупці раді, що з’явився супермаркет, який зважає на цю проблему.

[покупниця]:

«Я думаю, це чудово. Усі магазини мають спробувати так учиняти. Я намагаюся робити те саме вдома, і це справді складно».

[покупниця]:

«Чудова ідея. Нам до вподоби, коли вдома немає відходів».

Коротке посилання на цю сторінку:

Австралійський супермаркет прагне взагалі не викидати їжуМедзаклади Південної Кореї гостро потребують лікарівПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНВірмени протестують проти передання Азербайджану чотирьох сілУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніЧим пригощатимуть гостей «Оскара»Яку країну визнали найщасливішоюУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїЇжу класу люкс хочуть адаптувати для космосуПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: