На австрійських гірськолижних курортах Лойташ і Зефельд-ін-Тіроль сніг заготовляють про запас. Це дає змогу не залежати від погоди та планувати зимовий сезон. Його відкривають уже в листопаді.
[Еліас Вальсер, гендиректор туристичної асоціації]:
«Ще минулої зими, коли було дуже холодно, ми підготували цю гору снігу, яку ви бачите за мною. Саме в цей час ми робимо сніг, а також знімаємо сніг з лижної траси. Навесні ці гори снігу засипають трісками».
На сніг укладають приблизно пів метра трісок. Цього достатньо, щоб він зберігався впродовж усього літа. Він осідає та ущільнюється. Приблизно 10–15 % його обсягу тане.
Сніг лежить під трісками до початку листопада. Коли настають холоди, його вкладають на лижну трасу.
[Еліас Вальсер, гендиректор туристичної асоціації]:
«Завдяки такому підходові можна планувати початок сезону катання на лижах. Без проблем можна кататися вже в листопаді, а були зими, коли ми відкривали лижну трасу лише перед Різдвом».
Траса для бігових лиж у Лойташі простягається майже на два кілометри. Попри помірну температуру та ще зелені ліси, лижники можуть кататися вже із 17 листопада.
Цю технологію застосовують із 2015 року. Цього літа тут зберегли коло 10 000 кубометрів снігу.
На підготовку снігової траси йде чотири дні.
[Еліас Вальсер, гендиректор туристичної асоціації]:
«Клімат змінюється. Зими вже не такі передбачувані. Природного снігового покриву стає менше. Саме тому багато років тому ми вирішили заготовляти сніг для бігових лижних трас, бо для виробництва снігу потрібні відповідні температури».
Завдяки використанню трісок, весь процес — екологічний. До роботи залучають місцевих фермерів із тракторами.
Коротке посилання на цю сторінку: