06.03.2024
Телеканал NTD

Столтенберг: Україна ближча до НАТО, ніж будь-коли

Столтенберг: Україна ближча до НАТО, ніж будь-коли

29 листопада в Брюсселі пройшло перше в історії засідання Ради Україна — НАТО на рівні міністрів..

Дата завантаження: 2024-05-06

video

29 листопада в Брюсселі пройшло перше в історії засідання Ради Україна — НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

На ньому було затверджено річну програму, спрямовану на підготовку України до членства в Альянсі. Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції в Брюсселі.

[Єнс Столтенберг, Генеральний секретар НАТО]:

«Україна ближча до НАТО, ніж будь-коли. Ми й далі підтримуватимемо її на шляху до членства. І ми й далі будемо підтримувати боротьбу України за свободу».

За словами Столтенберга робоча програма на наступний рік включає енергетичну безпеку, інновації та взаємосумісність. Її мета — допомогти Україні перейти від обладнання радянських часів до стандартів НАТО.

Водночас держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що серед союзників по НАТО «немає відчуття втоми», коли мова йде про допомогу Україні.

[Ентоні Блінкен, держсекретар США]:

«Дехто сумнівається, чи справді Сполучені Штати та інші союзники по НАТО підтримуватимуть Україну, коли ми вступаємо в другу зиму жорстокості Путіна. Але відповідь сьогодні тут, у НАТО, чітка й непохитна. Ми повинні й будемо підтримувати Україну».

А міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон відзначив досягнення України в боротьбі з російською агресією.

[Девід Кемерон, міністр закордонних справ Великої Британії]:

«Українці відтіснили російський флот на Чорному морі, вони відкрили судноплавний шлях для експорту, їхня економіка зростає. І, звичайно, вони стукають у двері як НАТО, так і ЄС, і дістають дуже теплу відповідь».

Також він додав, що потрібні «конкретні кроки», щоб допомогти Україні боротися з російською агресією.

У підсумковій заяві учасників засідання йдеться, що НАТО також розроблятиме нові проєкти з гуманітарного розмінування, медичної реабілітації поранених українських військовослужбовців і розвитку оборонно-промислового потенціалу України.
Коротке посилання на цю сторінку:

Столтенберг: Україна ближча до НАТО, ніж будь-колиЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїУ Тбілісі посилюються протести проти закону про іноагентівАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданніУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять роківШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїЗброя для України вже в дорозі: Байден підписав законопроєкт про допомогу«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для Росії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: