27.04.2024
Телеканал NTD

Кубинських майстрів навчають розводити тутових шовкопрядів

Кубинських майстрів навчають розводити тутових шовкопрядів

Кубинський біохімік Дайрон Мартін стежить, щоб ці білі гусениці завжди були ситими. Тут, у лабораторії в..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Кубинський біохімік Дайрон Мартін стежить, щоб ці білі гусениці завжди були ситими. Тут, у лабораторії в Матансасі, вирощують шовковичних гусениць, що родом з Азії. Проєкт за підтримки ЄС розпочали 2012 року.

Зі слів фахівців, клімат Куби якнайліпше підходить для розведення тутових шовкопрядів. Дослідники навчилися вирощувати шовковицю так, щоб зелене листя було цілий рік. Його їдять гусениці шовкопрядів. Постійно забезпечуючи їх їжею, можна безперервно отримувати шовкові нитки.

[Дайрон Мартін, біохімік]:

«Ми вважаємо, що робота, виконана за ці роки на Кубі, може стати прикладом для карибських країн. Її комплексний підхід виходить за межі використання шовку як матеріалу для рукоділля. Він також уможливлює виробництво кормів для тварин та продукції для традиційної медицини».

Мета проєкту — навчити кубинських підприємців вирощувати гусениць тутових шовкопрядів. Далгі має магазин у Гавані. Вона вже завела невелику ферму й отримує свій шовк. Робить з нього тканини й сувеніри.

[Далгі Чавіано, власниця магазину]:

«Кубинська влада дозволила вирощувати шовковичних гусениць у місті. Для ремісників це дуже важливо, бо допомагає створити економіку замкнутого циклу. Ми забезпечуємо себе сировиною і водночас даємо людям змогу бачити весь процес — від вирощування до отримання кінцевого продукту».

Тутових шовкопрядів одомашнили в Китаї 5000 років тому. Шовк отримують від гусениць, які, лялькуючись, плетуть кокони. У природі є і дикі шовкопряди. Вони живуть на півночі Китаю і на курильському острові Кунашир.
Коротке посилання на цю сторінку:

Кубинських майстрів навчають розводити тутових шовкопрядівЯк угорці повертаються до сільського життяСкандал із зараженою кров’ю: Ріші Сунак назвав це «ганьбою для країни»Які загадкові симптоми змушують жінок видаляти грудні імплантиЄгипетський таксист перетворив машину на книгарнюПекін розкритикував західних дипломатів за вшанування пам’яті загиблих під час бійні на ТяньаньменьУ Китаї дедалі частіше влаштовують дорогі собачі весілляКитай відправить до Вашингтона двох великих пандПанамський острів тоне через зміну кліматуБезхатьки самовільно заселяються в покинуті будівлі на околиці Лондона

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: